''Kis Geldi, Çocuklarinizi Mevsimsel Hastaliklardan Koruyun''

Kis mevsiminde çocuklarda görülen hastaliklara dikkat çeken Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Nazli Ahmadova, ’’Kis mevsimi geldiginde çocuklarda görülen yaygin hastalik türleri; soguk alginligi, akut gastroenterit, larenjit, sinüzit, zatürre, bronsit gibi alt solunum yollari enfeksiyonlaridir’’ dedi.

''Kis Geldi, Çocuklarinizi Mevsimsel Hastaliklardan Koruyun''


Kis mevsiminin gelmesiyle birlikte çocuklarin enfeksiyon hastaliklarina bulasma oraninda artis gösteriliyor. Medicana Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Nazli Ahmadova, kis mevsiminde en yaygin görülen çocuk enfeksiyon hastaliklari hakkinda bilgi verdi.

Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarinin kis aylarinda daha çok ortaya çiktigini vurgulayan Dr. Ahmadova, ’’Havanin sogumasiyla birlikte özellikle kres ve okul döneminde çocuklarin sik üst solunum yolu enfeksiyonu maruziyeti artmaktadir. Kis mevsimi geldiginde çocuklarda görülen yaygin hastalik türleri ise; soguk alginligi, akut gastroenterit, larenjit, sinüzit, zatürre, bronsit gibi alt solunum yollari enfeksiyonlari sikayetleri sik basvuru sebeplerindendir’’ diye konustu.



Akut gastroenterit, mide ve bagirsak sisteminin iltihabiyla giden bir hastalik türü oldugunu belirten Dr. Ahmadova, ’’Çocuklarda en sik hastaneye basvuru nedenleri arasindadir. Uygun yaklasimla, bir kismi evde kendiliginden bir kismi da saglik kuruluslarinda doktorlarin müdahaleleriyle çogunlukla iyilesebilir ancak iyi yönetilmezse vücutta ciddi su ve tuz kaybi, asit artisi, böbrek yetmezligi veya çoklu organ yetmezligi hatta ölüm gibi çok ciddi sonuçlari da olabilen bir hastaliktir. Dünyada enfeksiyon nedeniyle çocuk ölümlerinin zatürreden sonra 2’nci sik nedenidir. Ishallerin çogu virüs, bir kismi bakteri kaynakli olmak üzere mikrobiyal enfeksiyon kaynaklidir. Enfeksiyon disinda bazi kronik bagirsak hastaliklari, alerjik hastaliklar, hormonal kökenli hastaliklar, metabolik hastaliklar, sindirim sistemini tutan kronik iltihabi hastaliklar, hatta antibiyotik kullanimi gibi pek çok farkli nedenlerle de ishal ortaya çikabilecegi için uzayan veya tekrarlayan ishallerde ayrintili degerlendirme gerekebilir’’ seklinde konustu.



Korunma yöntemlerine dikkat

Dr. Ahmadova, sözlerini söyle sonlandirdi: ’’Virüslerin bulasmasi direkt temasla da damlacik yoluyla da bulasabilir. Agzi peçete ile kapamadan hapsirmak, öksürmek hatta yalniz nefes alip vermeyle bile damlaciklar havada asili kalmaktadir. Her virüsün boyutu birbirinden farklidir. Küçük boyutlara sahip virüsler alt solunum yollarina kolayca ulasabilmektedir. Kis aylarinda viral enfeksiyon hastaliklarini yaklasik dört- bes yasindaki bir çocuk basit bir sekilde geçirebilirken, yeni dogmus bir bebek bu hastaligi daha ileri seviye bronsit veya zatürre olarak geçirebilmektedir. Çünkü yeni dogmus bebeklerin bagisiklik sistemi daha gelismedigi için onlarin dikkatli korunmalidir. Çocuklarda antibiyotik ve ilaç kullanimi konusunda hassas olmak, gereksiz ilaç kullanimindan kaçinmak, ates düsürme ve ölçme tekniklerini ögrenmek bu dönemde hem çocugun hem de ailesi için daha kolay ve bilinçli geçirilmesini saglamaktadir.’’
Kaynak: İHA