AIÇÜ'de 'Erken Teshis Hayat Kurtarir' Konferansi Düzenlendi

Agri Ibrahim Çeçen Üniversitesi’nde (AIÇÜ), Tip Fakültesi ile Saglik Bakanligi isbirligiyle “Erken Teshis Hayat Kurtarir” konferansi gerçeklestirildi.

AIÇÜ'de 'Erken Teshis Hayat Kurtarir' Konferansi Düzenlendi
AIÇÜ Kültür ve Kongre Merkezi Anadolu Konferans Salonu’nda gerçeklestirilen konferansa Rektör Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, akademisyenler ve idari personeller ile ögrenciler katildi.

Konferansin açilisinda konusan Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, “Bireylerin hayatini devam ettirebilmesinde, hayat kalitesinin korunmasi ve artmasinda yegâne unsur sagliktir. Sagligimiz, bedenimizin en önemli emaneti oldugunu bilmemiz gerekir. Bu emaneti korumak hem kendimize hem de topluma karsi önemli vazifemizdir. “Erken Teshis Hayat Kurtarir” konferansiyla meme kanseri konusunda farkindalik olusturmayi hedefliyoruz. Insanoglu var oldugundan beri önemli saglik problemleri ile karsi karsiya kalmistir. Bunlardan biri de meme kanseridir. Ülkemizde ve dünyada her yil ekim ayinda meme kanseri farkindalik etkinlikleri bilimsel düzeyde yapilmaktadir. Meme kanseri özellikle bayanlarda kanserler içinde en öldürücü kanserlerden biri olarak karsimiza çikmaktadir. Özellikle modern dünyamizda artan bir siklikta gözlenmektedir. Bunun nedeni de özellikle dogurganligin azalmasi, emzirememe, modern yasamin getirdigi radyasyon, genetik faktörler gibi nedenler olarak siralanabilir. Yasami boyunca her sekiz kadindan birinin bu kansere yakalandigini dikkate alirsak görülme sikliginin önemi de anlasilmis olur. Burada da koruyucu hekimlik öne çikmaktadir. Meme kanserinde erken teshis özellikle önem arz eder. 40 yas üstü tarama testleri, mamografi ve ultrason degerlendirmeleriyle erken tani ile hayatlar kurtarilabilir. Bu anlamda yazili ve görsel basinda da çesitli bilinçlendirme programlari ve kadinlarin aydinlatilmasi özellikle önem arz etmektedir” diye konustu.

Konferansta konusan Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Fuat Sayir, “Kanserler içerisinde akciger kanserinden sonra en çok görülen ikinci kanser meme kanseridir. Meme kanseri kadinlarda her sekiz kadindan birinde, erkeklerde ise her yüz erkekten birinde görülen ölümcül bir kanser türüdür. Meme kanserlerinin son yillarda görülme sikligi oldukça artmistir. Bu nedenle düzenli tarama tetkiklerini yaptirmak erken tani açisindan son derece önemlidir. Meme kanserine karsi en iyi koruyucu yöntem erken teshistir” diye konustu.

Konferans, soru-cevap bölümü ve tesekkür belgesi takdimiyle sona erdi.
Kaynak: İHA