'Oltalama' Yöntemiyle 208 Kisiden 1 Milyon 850 Bin Liralik Vurgun

Konya’da, araç kiralama firmalarinin web sitelerini site isminden harf degisikligi yaparak ayni sekilde tasarlayan ve oltalama (phishing) yöntemiyle araç kiralamak isteyen 208 kisiden 1 milyon 850 bin lira dolandiran 19 süpheli, Konya merkezli 4 ilde yapilan es zamanli operasyonla yakalandi.

'Oltalama' Yöntemiyle 208 Kisiden 1 Milyon 850 Bin Liralik Vurgun
Edinilen bilgiye göre, kurumsal araç kiralama firmalarinin web sitelerini kopyalayarak site isminde harf degisikligi yapip ‘oltalama’ yöntemiyle hazirladiklari kopya sitelere sosyal medya üzerinden reklam veren süpheliler, araç kiralamak isteyen çok sayida vatandasi aglarina düsürdü. Araç kiralamak isteyen vatandaslardan sigorta, kasko pesinati gibi ücretler talep eden kisiler tarafindan dolandirildigini anlayan vatandaslarin müracaatini degerlendiren Konya Il Emniyet Müdürlügü Asayis Sube Müdürlügü Dolandiricilik Büro Amirligi ekipleri harekete geçti.

208 kisiden 1 milyon 850 bin lira dolandirdilar

Magdurlarin sikayetleri üzerine yaklasik 8 aydir yürütülen teknik ve saha çalismalari sonucunda, özellikle yaz aylarinda taleplerin de artmasini firsat bilen kötü niyetli kisilerin taninmis ve kurumsal, oto kiralama markalarinin sitelerini kopyalayarak olusturduklari siteler araciligiyla 208 kisiden 1 milyon 850 bin lira dolandirdiklari tespit edildi. Dolandiricilik Büro Amirligince yürütülen çalismalar ve magdurlarin ifadeleri dogrultusunda sebekenin, bilinen ve kurumsal araç kiralama markalarinin internet sitelerini içerik ve ara yüz olarak aynisini tasarladiklari ve bu sitelerin internet kullanicilari tarafindan arama motorlarinda görünürlügünü saglamak ve arttirmak amaciyla çesitli yazilimlar, sosyal medya ilanlari ve internet reklamlari kullandigi anlasildi.

Konya merkezli 4 ilde es zamanli operasyonda 19 kisi gözaltina alindi

Yapilan 8 aylik takibin ardindan Dolandiricilik Büro Amirligi ekipleri Konya merkezli 4 ilde es zamanli operasyon için dügmeye basti. Belirlenen adreslere yapilan baskinlarda 1 milyon 850 bin liralik dolandiricilik yapan aralarinda çete yöneticilerinin de oldugu Adem Karakus, Ceyhun Gürkan, basta olmak üzere 19 kisi yakalanarak gözaltina alindi. Konya Emniyet Müdürlügüne getirilerek ifadeleri alinan süphelilerin ’oltalama’ yöntemiyle sitelerin tasarim ve içerigini gerçeginin aynisini yaparak URL adresinde harf degistirerek siteyi kurduklari belirlendi. Daha sonra siteye giris yapan vatandaslarin iletisim numaralari istenerek çagri merkezi adi altinda dolandiricilar tarafindan aranarak ödeme, pesinat, kasko ve sigorta parasi EFT ve kredi karti bilgilerinin istendigi ögrenildi. Emniyette islemleri tamamlanan ve adliyeye sevk edilerek mahkemeye çikartilan 10 süpheliden 9’u adli kontrol sartiyla serbest, 1’i de serbest birakilirken, 9 supheli çikartildigi mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

E-Ticaret Bilgi Platformu’ndaki sorgulama bölümünden sorgulama yapilabilir

Konya Il Emniyet Müdürlügünden yapilan yazili açiklamada, "En basit sekliyle internet kullanicilarinin önce farkli firmalarin fiyatlarini arastirmasi dolandiricilarin fark edilmesinde etkili olacaktir. Araç veya farkli kiralamalarda, ceza ödemelerinde bankacilik islemlerinde siklikla karsilasilan kopya sitelerle dolandiricilik yöntemine karsi önlem olarak URL adreslerinin kontrol edilmesi gerekiyor. Kopya sitelerin adres çubugundaki site isim bilgilerinde harf degisikligi, eksik ya da fazla harf kullanilabiliyor. Kurumsal kiralama sirketlerinin destek ve iletisim numaralari 444’lü numaralardir. Whatsapp hatti üzerinden veya baskalari adina havale/EFT gibi talepte bulunmaz. En önemli nokta ise Ticaret Bakanligi bünyesinde E- Ticaret Bilgi Platformu’ndaki sorgulama bölümünden sorgulama yapilabilir. https://www.eticaret.gov.tr/ adresinden girilerek anahtar kelimeyle yapilan aramada, dogrulanmis site sütununda yesil tiki görmek güvenle alisveris yapilabilecegini gösterir" denildi.
Kaynak: İHA