Firçalanmayan Disler Damar Tikanikligina Neden Oluyor

Kalp sagligini korumak için önerilerde bulunan Prof. Dr. Hamza Duygu, dis etlerindeki iltihabin damar duvarlarinda da iltihaba neden oldugunu ve bunun da ilerleyen dönemlerde damar tikanikligina yol açabilecegi uyarisinda bulundu.

Firçalanmayan Disler Damar Tikanikligina Neden Oluyor
Kalp hastaliklari birden fazla faktöre bagli olarak günümüzde en sik karsilasilan saglik problemlerinin basinda geliyor. Dünya Saglik Örgütü, kan basinci, obezite, kolesterol ve sigara içiminin kontrolü ile kalp ve damar hastaliklarinin görülme sikliginin yariya indirilebilecegini açikladi.

Kalp damar hastaliklarina neden olan faktörleri anlatan Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Hamza Duygu ise dis firçalamanin kalp sagligi üzerinde önemli bir etkisi oldugunu kaydetti.

Dis etlerindeki iltihabin damar duvarlarinda düsük yogunluklu iltihaba neden oldugunu kaydeden Duygu, bu durumun damar sertligi olusturan plagin üstünde pihti olusarak damarin tikanmasina yol açabilecegini söyleyerek, kalp krizini önlemek için dislerin günde en az iki kere firçalanmasini önerdi.

Koruyucu hekimligin kalp ve damar hastaliklarindan kaynakli ölümlerin azaltilmasinda çok önemli role sahip oldugunu söyleyen Duygu, aile hekimliginin kalp damar tikanikligi için yüksek risk tasiyan bireylerin saptanmasi ve bu kisilerdeki ilk veya tekrarlayan kalp damar tikanikligi sorunlarinin önlenmesinde çok önemli bir islev gördügünü söyledi.

Kalp ve damar hastaliginin birden fazla faktöre bagli oldugunu belirten Prof. Dr. Duygu, “Bugün için kalp ve damar hastaliklari riskini artirdigi bilinen ve her toplumda etkin oldugu kabul edilen risk faktörleri vardir. Sigara içmemenin, saglikli beslenmenin, asiri kilodan kaçinmanin, en az günde yarim saat ve haftada bes gün yapilacak sekilde düzenli egzersiz yapmanin, normal seker metabolizmasinin ve asiri stresten uzak durmanin kalp ve damar sagligini korumak açisindan önemi bilinmektedir” ifadesini kullandi.

Uyku apnesi olanlar dikkat

Az uyuyanlar veya uykusu düzensiz olanlarin daha kolay kalp krizi geçirdigini aktaran Prof. Dr. Hamza Duygu, “Hele uyku apnesi varsa yüksek tansiyondan, seker hastaligina kadar çesitli risk faktörlerini tetikliyor. Dinlendirici bir uykunun önündeki engelleri kaldirip her aksam ayni saatte yatip 7 - 8 saat uyku son derece faydalidir. Fazla kilo ve sismanlik kalp damar hastaliklarina yol açan birçok etkenin arkasindaki ana nedendir. Dengeli beslenip, egzersiz yaparak vücut kütle endeksini 25’in altinda tutmaya dikkat edelim” dedi.

Risk faktörleri

Kalp ve damar hastaliklari ile ilgili risk faktörleri arasinda yas, cinsiyet, genetik ve degistirilemez olan etnik etkenlerin oldugunu söyleyen Prof. Dr. Hamza Duygu, sigara, sagliksiz beslenme aliskanliklari, asiri alkol, oturgan yasam, sismanlik, kan yaglarinin yüksekligi, kan basinci yüksekligi ve kan sekerinin düzeltilebilir risk faktörleri oldugunu belirtti.

Prof. Dr. Hamza Duygu sözlerine söyle devam etti: “Özellikle düzeltilebilir risk faktörleri kalp ve damar hastaliklarinin önlenmesi stratejilerinin temelini olusturur. Basta gelen üç risk faktörü olan obezite hipertansiyon ve sigara içimi kalp ve damar hastaliklari ile savasta ana hedef olmalidir.”

Saglikli kalp için önerilerde de bulunan Prof. Dr. Hamza Duygu, kisilerin öncelikle sigara dumaninda uzak durmasi gerektigini belirtti.

Sigaranin kalp damarlarini büzerek, içlerini örten ince yararli örtüyü tahrip ettigini söyleyen Prof. Dr. Hamza Duygu, sigara dumaninin ayni zamanda kanin pihtilasmasini da kolaylastirdigini söyleyerek, “Böylece damar sertligini baslatarak kalp krizine, felç ve bacak damarlarinda tikanmalara neden olur. Aktif içicilik kadar pasif içicilik de kalp damar sagligi açisindan son derece zararlidir” dedi.

Tansiyona dikkat

Tansiyona dikkat edilmesi gerektigini de söyleyen Prof. Dr. Hamza Duygu, sessiz katil olarak adlandirilan hipertansiyonla mücadelenin, yasam tarzi degisikliklerinin ve düzenli tansiyon ilaci kullaniminin kalp krizi, aort damar yirtilmasi, beyin kanamasi ve aort damarinda genislemenin önlenmesi için hayati önem arz ettigini belirtti.

Kan sekerinin normal sinirda tutulmasi gerektigini kaydeden Prof. Dr. Hamza Duygu, “ Seker hastaligi günümüzde kalp damar hastaligi esdegeri olarak kabul edilmektedir. Diyabetiniz varsa diyet, kilo kontrolü ile birlikte uygun tedavinin baslanmasi konusunda titiz davranmak önemli. Yüksek kolesterolle mücadele edip diyet ve egzersize ilaveten doktorunuz gerekli gördügünde ilaç kullanmaktan çekinmeyin” diye konustu.

Akdeniz mutfagi benimsenmeli

Kisilerin beslenme tarzi olarak Akdeniz mutfagini benimsemesi gerektigini söyleyen Prof. Dr. Hamza Duygu, sebze, meyve, baklagil, kepekli tahil ve kuruyemisten zengin, zeytinyaginin temel yag olarak kullanildigi, baligin kirmizi ete tercih edildigi, etin yasaklanmadigi, hazir ve paketlenmis besinlerin olmadigi yeme aliskanliklari kalp sagligi açisindan önemli oldugunu belirtti.

Prof. Dr. Duygu: “Kalp damar hastaliklarina katkida bulunan risk faktörlerinin birçogunu etkileyerek sagligimizi koruyan egzersizin mutlaka spor salonunda yapilmasi sart degil. Her gün 30 - 45 dakikalik yürüyüsler bile damar sagligina katkida bulunur. Asansörden ve yürüyen merdivenden uzak duralim” ifadesini kullandi.

“Asiri tuz yüksek tansiyonu tetikleyen ana nedenlerden biridir”

Asiri tuz tüketiminin yüksek tansiyonu tetikleyen ana nedenlerden biri oldugunu belirten Dr. Duygu, “Fazla tuz tüketiminin en önemli kaynagi hazir besinler ve lokantalardaki yemekler, özellikle de hizli tüketilen yemeklerdir. Sofrada tuzlugu masadan uzak tutmaya özen gösterelim. Içkinin fazlasi sindirim sistemi yaninda kalbe de zarar verir. Ciddi çarpintilara, kalp kasilmasinin zayiflamasina neden olabilir. Bir iki kadehten fazla içki içmemeye dikkat edelim” ifadesini kullandi.

Stresten uzak durun, kontrolsüz ilaç kullanmayin

Stresin vücudumuzun her tarafini etkiledigi gibi kalp damar sagligi açisindan da sakincali oldugunu söyleyen Prof. Dr. Hamza Duygu, mümkün oldugu kadar stres olusturan durumlardan uzak kalip, stresle bas etme yönteminin ögrenilmesi gerektigini belirtti.

Televizyonun karsisinda saatlerce hareketsiz oturunca ya da bilgisayar önünde geçirilen saatler arttikça kalp damar hastaliklarinin da arttigini söyleyen Prof. Dr. Hamza Duygu, reçetesiz alinan ilaçlar da kalbe zarar veriyor. Keza ilaçtan bile sayilmayan destek haplarinin bazilarinin kalbi yordugu anlasiliyor, kanin pihtilasmasini bozabiliyor. Reçetesiz satilanlardan da olsa rastgele ilaç almayin" diyerek sözlerini sonlandirdi.
Kaynak: İHA