59. Antalya Altin Portakal Film Festivali'nde Ödüller Sahiplerini Buldu

Antalya Büyüksehir Belediyesi ev sahipliginde, Kültür ve Turizm Bakanligi’nin katkilariyla gerçeklesen 59. Antalya Altin Portakal Film Festivali bu aksam düzenlenen Ödül Töreni ile sona erdi. Festivalin En Iyi Filmi ’Karanlik Gece’ seçilirken, ’Kurak Günler’ adli film, 8 ayri kategoride ödül almaya hak kazanarak geceye damga vurdu.

59. Antalya Altin Portakal Film Festivali'nde Ödüller Sahiplerini Buldu
1 Ekim’de geleneksel Festival Korteji, Onur ve Basari Ödülleri ile Edebiyat Uyarlamasi Senaryo Yarismasi Ödülleri’nin sahiplerini buldugu açilis töreniyle baslayan bir haftalik sinema maratonu bu aksam açiklanan Altin Portakal Ödülleri ile sona erdi. Nefise Karatay ve Yekta Kopan’in sunumuyla Antalya Spor Salonu’nda gerçeklestirilen törene, jüri üyelerinin yani sira, sanat dünyasindan daha pek çok isim, yarisma filmlerinin ekipleri ve binlerce sinema sever katildi.

Festival boyunca 33 ülkeden 74 yönetmenin 66 filmi gösterilirken, Ödül Töreni gecesine ise ’Kurak Günler’ filmi damga vurdu.

Nükhet Duru konseriyle hem costular hem duygulandilar

Kapanis galasinda Nükhet Duru konseri, salondakilere unutulmaz anlar yasatti. Birbirinden güzel parçalari seslendiren Duru, hareketli ve duygu yüklü sarkilariyla salondakileri hem costurdu hem de hüzünlendirdi. Film Festivaliyle ilgili düsüncelerini de aktaran usta sanatçi, "Müzik emekçilerinden bir arkadasiniz olarak bu gece ödül alanlari, almayanlari, sanatin, sevginin ve birlikteligin tadina varanlari gerçekten yürekten, sevgiyle kutluyorum" dedi.



"Iyi ki varsin Altin Portakal, iyi ki varsin sinema"

Ödüllerin açiklanmasindan önce sahneye davet edilen Antalya Büyüksehir Belediye Baskani Muhittin Böcek, festivale katilan herkese tesekkür ettigini söyledi.

Böcek, "Kortejle baslayan festivalin coskusu güzel sehrimizden ülkemize dalga dalga yayildi. Hemsehrilerimle birlikte çok güzel bir hafta geçirdik. Sokaklarda bulustuk, salonlari sinema askiyla doldurduk. Sanatla iyilestik, çogaldik. Sevgiyle kucaklastik. Iyi ki varsin Altin Portakal, iyi ki varsin sinema. Yasadigimiz her gün, aldigimiz kararlarin ne kadar dogru oldugunu gördük. Çünkü Türk sinemasi olmadan, sanatçilarimiz olmadan Altin Portakal olamaz. O, kendi degerleriyle güzeldir, kendi degerleriyle anlamli. Onun için bir tarihtir, yasi yarim asri geçen bir çinardir. O, özüyle bir dünya markasidir. Ülkemizin, uluslararasi alandaki gurur kaynagidir. 59 yillik tarihiyle bizi kucaklayan Altin Portakal, bugün bir kez daha sanatçilarimizin emeklerini taçlandiracak. Simdiden ödül alacak tüm sanatçilarimizi yürekten kutluyorum. Sanata deger katan tüm sanatçilarimiza, sanatçisina ve festivaline sahip çikan tüm halkimiza, sinema emekçilerine, sponsorlarimiza, ülkemizin ve dünyanin dört bir yanindan gelen tüm konuklarimiza ve gecesini gündüzüne katarak çalisan tüm festival ekibine, kisacasi katkida bulunan tüm kurum ve kuruluslara tesekkürler. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ilkeleriyle, devrimleriyle, fikirleriyle yolumuzu aydinlattigi, bize rehberlik ettigi için saygiyla, sükranla ve minnetle aniyorum. Onun izinden ayrilmadan; bilim ve sanatin isiginda; barisin, kardesligin, özgürlügün ve demokrasinin hüküm sürdügü bir ülke için durmadan, yilmadan, yorulmadan yürüyecegimize söz veriyoruz" diye konustu.



En iyi film ’Karanlik Gece’ oldu, ’Kurak Günler’ damga vurdu

Böcek’in konusmasinin ardindan Ödül Töreni’ne geçildi. Jüri üyeleri tarafindan ödüller su sekilde açiklandi:

Ulusal Kisa Metraj Film Yarismasinda, Jüri Özel Ödülü, ’Cehennem Bos, Tüm Seytanlar Burada’ adli film, yönetmen Özgürcan Uzunyasa’ya, En Iyi Kisa Film ’Ben Tek Siz Hepiniz’ adli filmle Baris Kefeli ve Nükhet Taneri’ye verildi.

Belgesel Film kategorisinde En iyi Belgesel Film ödülü ’Kim Mihri’ filmiyle Berna Gençalp’e verilirken, Jüri Özel Ödülü, ’Düet’ filminin yönetmenleri Emin Ilkbag ve Idil Akkus’un oldu.

En Iyi Uluslararasi Film, ’Ziyaretçi’ filmi seçilirken ödülü yönetmen Martin Boulocq’a verildi.

En Iyi Erkek Oyuncu, ’Mahkeme’ filmindeki performansiyla Pejman Jamshidi, En Iyi Kadin Oyuncu, ’Canavarlar’ filmindeki performansiyla Marina Fois olurken, En Iyi Yönetmen Ödülü de ’Ekmek ve Tuz’ filmiyle Damian Kocur’a verildi.

Jüri Özel Ödülü ise ’Valeria Evleniyor’ adli filmle yönetmen Michal Vinik’in oldu.

Ulusal Uzun Metraj Film Yarismasi’nda, Film-Yön En Iyi Yönetmen Ödülü ve Sinema Yazarlari Dernegi (SIYAD) En Iyi Film Ödülü ’Kurak Günler’ filmiyle yönetmen Emin Alper’in oldu.

En Iyi Müzik Ödülü ’Kurak Günler’ filmindeki müzikle Stefan Will’e, En Iyi Yardimci Erkek Oyuncu, ’Kurak Günler’ filmindeki performansiyla Erol Babaoglu’na, En Iyi Yardimci Kadin Oyuncu, ’Ayna Ayna’ filmindeki performansiyla Laçin Ceylan aldi. En iyi sanat yönetmeni kategorisinde, ’Iguana Tokyo’ filminin yönetmenleri Meral Efe Yurtseven ve Yunus Emre Yurtseven’in, En iyi kurgu, ’Kurak Günler’ filmindeki kurgusuyla Özcan Vardar ve Eytan Ipeker’in oldu. En Iyi Görüntü Yönetmeni, ’Kurak Günler’ filminin yönetmeni Christos Karamanis’in oldu. En Iyi Erkek Oyuncu, ’Kurak Günler’ ve LCV (Lütfen Cevap Veriniz) filmlerindeki performanslariyla Selahattin Pasali ve Cem Yigit Uzunoglu’nun oldu. En iyi kadin oyuncu, ’Kar ve Ayi’ filmindeki rolüyle Merve Dizdar’in oldu. En iyi senaryo ödülü, ’Karanlik Gece’ filmiyle Murat Uyurkulak ve Özcan Alper’e verildi.

Cahide Sonku Ödülü, ’Kurak Günler’ filmindeki performansiyla Çigdem Mater’e verildi.

En iyi yönetmen ödülü, ’Kurak Günler’ filminin yönetmeni Emin Alper’e verildi.

Behlül Dal En Iyi Ilk Film Ödülü, Kar ve Ayi filminin oldu. Doktor Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü, Ayna Ayna filmiyle Belmin Söylemez’e verildi.

En iyi film ödülü, ’Karanlik Gece’nin oldu.

Ödül töreni sonrasi festival, Nükhet Duru konseriyle son buldu.
Kaynak: İHA