Elazig'da Çiftçiye 6 Buçuk Milyon Liralik Hibeli Tohum Destegi

Elazig’da sertifikali tohum kullanimini tesvik etmek amaciyla bin 442 çiftçiye 6 buçuk milyon lira tutarinda yüzde 75’i hibeli tohum dagitimi gerçeklestirildi.

Elazig'da Çiftçiye 6 Buçuk Milyon Liralik Hibeli Tohum Destegi
Elazig’da tarimsal üretim alanlarinin gelistirilmesi projesi çerçevesinde sertifikali tohum kullanilmasi tesvik etmek amaciyla hibeli tohum dagitim programi düzenlendi.

Tarim ve Orman Il Müdürlügü kampüs alaninda düzenlenen programda il genelinde uygulanacak 4 proje çerçevesinde daha önceden kura ile belirlenen çiftçiler hazir bulundu. Bin 442 çiftçiye yüzde 75’i bakanlik tarafindan desteklenen ve maliyeti 6 buçuk milyon TL degerinde hububat ile baklagil sarimsak tohumlugu dagitildi. Bununla birlikte 17 bin 393 dekar alanda arpa, bugday, mercimek ve sarimsak olmak üzere yaklasik 400 kilogram tohumun toprakla bulusacagi bildirildi.

Elazig’da sertifikali tohum kullanilmasini tesvik etmek amaciyla 6.5 milyon bütçeli projeyi hayata geçirdiklerini belirten Vali Dr. Ömer Toraman, “Sadece kuru tarim yapilan yerlerde degil, sulu tarim yapilan yerleri de önemsiyoruz. Çünkü sulu tarim yapilan yerlerde katma deger, gelir dönüm ve birim basina daha yüksek. Bu çerçevede DSI çok büyük tarimsal sulama projesi yürütüyor. Kanatli projesi tamamlandi, orada yaklasik 70 bin dönümün üzerinde bir alan ilk defa sulu tarim potansiyeli harekete geçmis oldu. Bu sene bir deneme sulamasi yapildi. 6 bin dönüm sulu tarim yapildi. Bunun yaklasik 4 bin 500 dönümü seker pancari olarak ekildi. Ilk defa o bölgede sulu tarim yapildi ve seker pancari ekildi. DSI’nin yürütmüs oldugu ‘Sarican Projesi’ de tamamlandi. Bu yeni sulama projelerinin devreye girmesiyle ilimizdeki sulanabilir arazilerden daha fazla yararlanma ve daha fazla gelir elde etme imkanina kavusmus olduk. Tarim bakanligimiz her zaman çiftçimizin yaninda. Bakanligimizin bütün çiftçilerimizin girdilerine, maliyetlerine vakif. Taban fiyatlari olan yerlerde de bunu göz önünde bulundurarak açiklama yapiyor. Taban fiyatlari yapilan bütün ürünlerde genel bir memnuniyet var. En son seker pancari fiyatlari da açiklandi ve ton basina bin 400 TL ve 50 TL’lik prim de dikkate alindiginda bin 450 TL’lik bir fiyat açiklandi. Bu bir yilin önceki fiyatiyla mukayese edildiginde yüzde 245’lik bir artisa tekabül ediyor. Bu projeye destek veren bakanligina mütesekkiriz” dedi.

Tarim ve Orman Il Müdürü Ali Kiliç ise “Tarimsal üretimdeki degerlerimiz her geçen gün artiyor ve 2021 yilinda tarimsal üretimde degerimiz 550 milyon TL’ye ulasti. Bakanligimizin uygulamis oldugu politikalar nedeniyle de 2021 yilinda yaklasik 4 milyon dekar alan üretime kazandirildi. Biz de tarimsal üretim alanlarinin gelistirilmesi çerçevesinde ilimizde yüzde 75’i bakanlik destegi, yüzde 25’i çiftçimizin katkisiyla bugün toplamda 6.5 milyon TL olmak üzere hibe tohum projesi dagitimini gerçeklestiriyoruz. Bütün ilçe müdürlerimizle beraber bir gün içerisinde 12 milyon 600 bin TL’lik bir proje hazirladik ve 9 milyon TL olarak revize ettik. Bugün hibe tohumu olarak dagitilan kisim ve çiftçi katkisi ile beraber 4 milyon TL olarak projemiz kabul gördü. Bu dagitim islemini kura çekimi yöntemiyle çiftçilerimize dagitimini gerçeklestiriyoruz. Bu anlamda da bin 442 çiftçimize bugün tohumlarini teslim edecegiz. Bütün bunlar üretime dönüstügü zaman daha kiymetli olacak il genelinde totalde 17 bin 300 dekarlik bir tarim arazisi yaklasik 400 ton tohumla bulusmus olacak” diye konustu.

Kaynak: İHA