Metaverse'ün Türkiye'deki Paydaslari Meta Inovasyon Bulusmasi'nda Bir Araya Geldi

Meta ve xtopia is birligiyle hayata geçirilen Meta Inovasyon Bulusmasi, is dünyasindan önde gelen isimlerin, politika yapicilarin, içerik üreticilerinin ve medyanin katilimiyla gerçeklestirildi.

Metaverse'ün Türkiye'deki Paydaslari Meta Inovasyon Bulusmasi'nda Bir Araya Geldi


Meta ve xtopia is birligiyle hayata geçirilen Meta Inovasyon Bulusmasi, Türkiye’de ilk kez düzenlendi.

Kültür ve Turizm Bakanligi ile is birligi kapsaminda hayata geçirilen etkinlik, metaverse’ün Türkiye’deki gelecegi, sundugu potansiyeller ve gelecekte temel sektörlere etkisini ele alan birçok panele ev sahipligi yapti.

Etkinlikte paylasilan verilere göre metaverse basarili bir sekilde gelistirilirse, 2035 yilina kadar Türkiye ekonomisine 37,5 milyar dolar katki saglayabilecek. Paylasilan diger bilgilere göre ise yaygin olarak kullanilan ve önemli ölçüde fark olusturabilen bir metaverse olusturmak için bilgi ve iletisim teknolojilerine ciddi miktarda yatirim yapilmasi gerekiyor. Ayrica etkinlikte, Türkiye’deki isletmelerin dijital becerilerinin daha da fazla gelisebilecegi ve politika yapicilar ve düzenleyicilerin, rekabetçi bir metaverse ekosisteminin gelistirilmesinde önemli bir rol oynayabilecegi vurgulandi. Türkiye’de metaverse firsatlarindan faydalanmasi muhtemel kilit sektörler ise perakende ve e-ticaret, egitim, kültür ve turizm, oyun ve e-spor olarak öne çikiyor.

“Metaverse’ün daha da büyük ve heyecan verici kullanim alanlarini görecegiz”

Ulastirma ve Altyapi Bakan Yardimcisi Ömer Fatih Sayan açilis konusmasinda, “Teknoloji büyük bir hizla degisiyor, bunun insan hayatina etkilerini görüyoruz. Internet bu degisimi hizlandirirken, metaverse bu degisimin ulastigi son nokta. Ancak bu degisim burada kalmayacak 2035 ve ötesinde metaverse’ün daha da büyük ve heyecan verici kullanim alanlarini görecegiz. Metaverse, sosyallesmeden ticarete, egitimden sanata birçok noktada sonsuz imkan saglayacak. Dijital Ofisimiz önderliginde de bu konularda çalismalarimiza devam ediyoruz. Bu olanaklar hem yeni isletmelerin olusmasina hem de mevcut isletmelerde degisimine olasilik saglayacak; basta oyun, e-ticaret, bankacilik ve perakende olmak üzere tüm sektörleri kapsayacak. Bu asamada sunu önemle ifade etmeliyim ki; metaverse birlikte gelistirilmeli ve sorumlu bir sekilde insa edilmelidir. Eminim ki; metaverse ekonomisi gelecekte Türkiye’nin itici güçlerinden birisi olacak. Ülkemiz dijital oyunlar sektöründeki tecrübesini, egitimli insan kaynagini, azmini metaverse teknolojileri alaninda da kullanacak ve dijital oyunlar alaninda gösterdigi basariyi ve yakaladigi ivmeyi tüm paydaslarla is birligi içerisinde metaverse teknolojileri alaninda da gösterecektir” seklinde konustu.



"Teknolojinin sadece tüketicisi degil, ayni zamanda üreticisi olmayi hedefliyoruz"

Türkiye için Gelecek Vizyonu Panelinde görüslerini paylasan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Mehmet Fatih Kacir, “Teknolojik gelismeler insanin sinirlarinin ötesine geçme arayisiyla ortaya çikiyor, metaverse de bunun bir yansimasi. Degisimin bizzat içinde olmak bir yandan adaptasyon gerektirse de bir yandan hayati daha keyifli ve coskulu yasamak için bir firsat sunuyor. Türkiye’de son dönemde bu alanda temel bir politika güdüyoruz; teknolojinin sadece tüketicisi degil, ayni zamanda üreticisi olmayi hedefliyoruz. Genç nüfusu göz önünde bulundurdugumuzda bu yeni alanlar için Türkiye çok büyük bir pazar olmak birlikte, sektörün büyük bir üreticisi olma potansiyeline sahip. Bu da Türkiye ekonomisi için önemli sonuçlar dogurabilir” ifadelerini kullandi.

“Metaverse 10 yil içerisinde 1 milyar kisiye ulasacak”

Etkinligin açilis konusmasini yapan Meta Türkiye Ülke Direktörü Ilke Toptas, metaverse’ün 10 yil içerisinde 1 milyar kisiye ulasacagini belirterek söyle konustu: “Türkiye yüksek ve genç nüfusa sahip, büyüyen ve gelismekte olan bir pazar. Veriler, Türkiye’deki küçük isletmelerin yüzde 77’si 2021 yilinda isletmelerini kurarken Facebook’tan faydalandigini gösteriyor. Dünya genelinde ise 210 milyondan fazla insan Facebook üzerinden Türkiye’deki bir isletmeyle baglanti kuruyor. Bugün burada ülkemiz için yeni istihdam alanlari ve is firsatlari olusturma potansiyeli sunacak metaverse kavramini derinlemesine konusabildigimiz bir alan olusturdugumuz için çok mutluyuz. Önümüzdeki on yil içinde küresel olarak 3 trilyon dolardan ve Orta Dogu, Kuzey Afrika ve Türkiye’de 360 milyar dolardan fazla degere sahip olabilecek bir potansiyelden bahsediyoruz. Biz de Meta olarak, Türkiye’nin metaverse’ü hizlica benimsemesi ve bu alanda üretkenlik göstermesi için çalismalarimiza devam edecegiz” diye konustu.



xtopia kurucusu Lalin Akalan ise, “Metaverse bir anda gündemde olan bir kavram haline geldi. Ilk defa gerçek zamanli ve kolektif bir sekilde küresel bir ürün gelistirme sürecindeyiz. Metaverse bir ekosistem isi. Bu, insanlik tarihinin en büyük kolektif emeklerinden biri olabilir. Yeni kamusal alan olarak tanimlayabilecegimiz metaverse insanlarin karsilastigi alan, bir etkilesim merkezi, ortaklasa ekonominin ögesi ve sosyal yönüyle ortak bir dünyanin arabulucusu. Bu dünyayi sürdürülebilir ve erisilebilir kilabilmek adina özellikle üretici sektörler odakli beceri gelistirme ve egitim programlari, Ar-Ge fonlari ve firsatlar olusturmamiz gerektigine inaniyorum” açiklamasinda bulundu.

Program kapsaminda düzenlenecek ikinci etkinlik Ancient Futures Sergisi ise 14 Ekim Cuma günü xtopia, Meta ve Kültür ve Turizm Bakanligi is birligi ile Arkeoloji Müzesi’nde gerçeklestirilecek. Üretici ekosistemden davetlilere özel etkinlikten öne çikan çalismalar arasinda projection mapping, isik performansi ve müzenin dis yüzeyini kaplayacak bir siir enstalasyonu bulunuyor.
Kaynak: İHA