ESOGÜ'den Orijinal Ve Yerli 'Plazma Kalem'
Eskisehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Fen Fakültesi Fizik Bölümü ögretim üyesi Prof. Dr. Tamer Akan Soguk Plazma Laboratuvari’nda ’Plazma Kalem’ üretti

Üretimiyle ilgili açiklamada bulunan Prof. Dr. Akan, “Ülkemize ait ilk ve yerli olma özelligi tasiyan plazma kalem, dünya genelindeki arastirma laboratuvarlarinda simdiye kadar üretilen cihazlardan enerji girisi, uygulama yapisi ve plazma üretim ünitesinin tasarimi bakimindan farkli ve orijinaldir. Yerli plazma kalem, piyasada satilan ve güzellik merkezlerinde kullanilan Plazma Pen’lerden üstün özelliklere sahiptir. Bu cihazlar tek tip doz ile çalisir. Bu nedenle farkli uygulamalara uyarlanmalari çok kolay degildir. Yerli plazma kalem, enerji giris ve gaz giris parametrelerinin ayarlanmasina imkân verdigi için farkli uygulamalarda kullanim sarti saglamaktadir. Soguk plazmalarin bakteriyel öldürücü etkisi bilindigi için bu tür plazma kalemler ev, okul, hastane ve alisveris merkezi gibi yasam alanlarinda da hijyen amaçli tercih edilecektir. Özellikle banyo ve tuvaletlerde çamasir suyu ile zararli hijyen saglama tekniginin, sprey dezenfektanlarin yerini alacaktir” diye konustu.
Laboratuvar kosullarinda soguk plazma uygulamalariyla bakteri sterilizasyonu, bakteri eliminasyonu, tohum islahi çalismalari yapan Prof. Dr. Akan, endoskopik olarak agiz bölgesi kanseri, rahim agzi kanseri, kolon kanseri, mide kanseri gibi vücut içinde meydana gelen kanser tedavilerine yönelik olarak da arastirmalarini sürdürmektedir.
