Türk-Is Genel Baskani Ergün Açiklamasi 'Zamani Gelmeden Asgari Ücretle Ilgili Bir Sey Söylemeyecegim'

Türk-Is Genel Baskani Ergün Atalay, “Zamani gelmeden asgari ücretle ilgili bir sey söylemeyecegim” dedi.

Türk-Is Genel Baskani Ergün Açiklamasi 'Zamani Gelmeden Asgari Ücretle Ilgili Bir Sey Söylemeyecegim'
Türk-Is Genel Baskani Ergün Atalay, Manavgat’ta bir otelde düzenlenen “Medya Bulusmalari” etkinligine katildi.

Amasra’da meydana gelen maden kazasina deginen Atalay, “Simdi burada muhakkak bir sebebi var bunun. Yani gaz kendi kendine patlamaz. Simdi madenle ilgili bu kurulan Arastirma Komisyonu bir an evvel sebebini bulsun. Sorumlulari nedir, kimdir kamuoyunun önüne çikartsinlar. Ondan sonra maden zirvesi yapmamiz gerekiyor, ki bunu yillardir dillendiriyoruz. Bunun içinde iktidari, muhalefeti olsun; bunun içinde maden mühendisleri, isçisi, sendikalari, üniversiteleri olsun. A’dan Z’ye de burada bu meseleyi ülke gündemine bir daha yeniden getirelim. Çünkü bu kabul edilecek bir durum degil” dedi.



"O su torbalari olmasa daha vahim olurdu"

Kazalarin önüne geçilmesi için gelisen teknolojiyle birlikte tüm maden ocaklarinin daha güvenilir hale getirilmesi gerektigini dile getiren Atalay, konusmasini söyle sürdürdü:

“Aslinda Amasra’daki kömür ocaginda bizim iyi de bir teknolojimiz var. Asagisi 350 metre, 2,5 kilometrelik bir alan var. Bu madenin tavanlarinda su torbalari var naylondan. O su torbalari olmasa daha vahim olurdu. Çünkü atesi gördügü zaman su torbalari patliyor. Madeni, kömürü, su çamur yapiyor. Çünkü kömür asagida bu silah gibi, mermi gibi yani vurdugu yeri yok ediyor. Yani bu sistemi Türkiye’deki bütün maden ocaklarina kurmak lazim.”

"Saglikta belli bir noktadayiz ama bu meseleyi de o bölgelerde halletmek lazim"

“Daha önemli bir sey var” diyerek sözlerine devam eden Atalay, “Simdi bu ülkede maden yogunluklu oldugu yerler belli. Iste Maras bölgesi, Zonguldak bölgesi, Kütahya bölgesi, Soma bölgesi. Bir an evvel oradaki üniversitelere, hastanelere yanik tedavi merkezini kurmak lazim. Simdi bizim Istanbul’da alti kardesimiz var. Bunlarin iste 4 tanesi yanik. Sebebi ne? Iste oralarda yanik merkezi yok. Yani saglikta belli bir noktadayiz ama bu meseleyi de o bölgelerde halletmek lazim. Iste ben bunu senelerdir dillendiriyorum. Gündem oluyor böyle kaza oldugu zaman. Sonra insanlar unutup gidiyor. Yani mesele bu. Insallah bir an evvel önümüze raporu koyarlar, sonra önümüzü görürüz. Ona göre hareket ederiz” dedi.

Atalay, EYT ile ilgili de 1999 öncesi ise girmis olanlarin yas sorunu yüzünden emeklilikte karsilastiklari sorunun çözümüyle ilgili maddi manevi gayret sarf ettiklerini belirterek, bu konuyu bakana, ülkeyi yönetenlere defalarca söylediklerini ve bir daha gündeme gelmemesi için kökten hallolmasi gerektigini hep ifade ettiklerini aktardi.

"Ben zamani gelmeden bununla ilgili bir sey söylemeyecegim"

Asgari ücret beklentileriyle ilgili gazetecilerin sorularina cevap veren Atalay, “Ben asgari ücreti agzima almiyorum. Hiç konusmuyorum. Sebebi de su. Siyasiler üç aydir asgari ücret konusuyorlar, ki onlarla hiç ilgili degil. Ilgili olan kim? Isveren sendikasi. Ilgili olan kim? Türk-Is. Ilgili olan iste biziz. Ya ben simdi maasa bes ay kala umut mu satayim, emek mi satayim? Ne yapayim ben? Simdi bu asgari ücreti biz ne zaman alacagiz? Ocak 1’de uygulanacak, Subat 1’de alacagiz. Niye ben bunu agustostan itibaren konusayim? Bundan evvel haziran basinda da ayniydi. Basladilar subat ayinda konusmaya. Simdi gene basliyorlar üç aydir konusmaya. Ben zamani gelmeden bununla ilgili bir sey söylemeyecegim. Çünkü ben niye umut mu satayim, emek mi satayim millete, olmayacak seye niye konusayim ki. Yani olacak bir is oldugu zaman siz de biliyorsunuz, kamuoyu da biliyor. Gitmem gereken yerlere giderim. Söylemem gereken yerlere söylerim. Türk-Is baskani söyler, yerine getirir. Yerine getirmeyecegi bir sey söylemez. Aralik ayina yakin, bir hafta kala, üç-bes gün kala beraber otururuz söylememiz gerekeni söyler, onun yaninda da kapi gibi dururuz” ifadelerini kullandi.

Türkiye Gida ve Seker Sanayi Isçileri Sendikasi (SEKER-IS) Genel Baskani Isa Gök de, Türkiye Haber Kameramanlari Dernegi ile medya çalisanlarini 7 yildir sendikanin otelinde bir araya getirdiklerini belirterek, geleneksel hale getirdikleri medya bulusmalarini sürdürmeye davam edeceklerini kaydetti.

Kaynak: İHA