'Köylülerle Anlasmazlik Yüzünden 10 Bin Dönüm Tapulu Arazimizi Ekemiyoruz'

Diyarbakir’in Bismil ilçesine bagli Sinan köyünde bulunan tapulu arazilerini köylülerle yasanan anlasmazlik nedeniyle ekemediklerini belirten Demhat Tarim Limited Sirketi Yönetim Kurulu Baskani Bedrettin Nasiroglu, 10 bin dönüm tapulu tarim arazisini ekememeleri durumunda yillik yaklasik 200 milyon TL zarar yasayacaklarini söyledi.

'Köylülerle Anlasmazlik Yüzünden 10 Bin Dönüm Tapulu Arazimizi Ekemiyoruz'
Demhat Tarim Limited Sirketi Yönetim Kurulu Baskani ve Yönetim Kurulu üyeleri basin mensuplariyla bir araya geldi. Yönetim Kurulu Baskani Bedrettin Nasiroglu, 10 bin dönüm tapulu tarim arazisini köylülerle yasadiklari anlasmazlik nedeniyle ekemediklerini söyledi.

Kendi tapulu arazilerini ekmeye çalistiklarinda 300 kisilik bir kalabaligin saldirisina ugradiklarini belirten Nasiroglu, “Bismil Sinan köyünde yasananlar, ailemiz ve sirketimiz ile ilgili çikan dedikodular hiç de arzu etmedigimiz bir sekilde gündeme gelmekte. Sinan köyünde 10 bin dönüm Cumhuriyet tapulu arazi sahibi ve bölgesine yatirim yapma heveslisi bir is insani olma gayretinde olan sahsimin bu tip olaylarla kamuoyunda gündeme gelmesi beni üzmektedir. Yüzyillara dayanan köklü ailemiz ve 50 yildir alin teri ile çalisan, üreten, isveren, vergi veren, bölgesine, insanina destek veren bizlere 16 Ekim 2022 tarihinde Diyarbakir ili Bismil ilçesi Sinan köy kirsalinda mülkiyeti ailemize ait olan bahçemizde Demhat ve Demnas Tarim A.S. olarak bir dizi çalisma yürüttügümüz esnada ellerinde tas, sopa ve atesli silahlarin bulundugu yaklasik 300 kisilik kalabalik bir grubun saldirisina ugradik. Topragi isgal edilen ve saldiriya ugrayan taraf olmamiza ragmen maalesef kamuoyunda suçlu olarak lanse edildik. Tapulu arazilerimizde hak iddia eden ve bu topraklarda hiçbir hakki bulunmayan bu zorbalar, bölgede çalismaya basladigimiz günden itibaren sürekli olarak bize karsi fiili saldirida bulunmuslardir. Bu saldirilar çogu zaman kamuoyuna dahi yansimamistir. Yillardir organize sekilde bu saldirilari düzenleyenler, arazide çalismaya gelen araçlarimiza zarar vermis, çalisan isçilerimize sözlü hakaret, küfür ve fiili saldirida bulunmus ve bu saldirilar sonucunda çalisanlarimiz fiziksel zarar görmüs araçlarimizda da maddi hasarlar meydana gelmistir. Bu eylemi gerçeklestirenler hakkinda elbette ki savciliga sikayette bulunuldu ve bulunulmaya devam edilecektir. Böylesi bir vandalliga sessiz kalmamiz asla söz konusu degildir” dedi.



“Arazilerimizi ekmedigimiz takdirde 200 milyon TL zararimiz olacaktir”

Bahse konu arazilerin yüzyildan beri ve halihazirda Sinanli ailesi, Nasiroglu ailesi ve diger hissedarlarinin mülkiyetinde oldugunu belirten Nasiroglu, “Tapu kayitlarinda mevcut olan bu bilgi delilli ve ispatlidir. Ancak Sinan köy son 15 yilda baska yerlerden gelerek yerlesen 10 veya 12 aile olduklarini bildigimiz kisiler, arazilerimizi isgal etmis ve orta köylüyü kiskirtmak suretiyle, evlerinden zorla çikartarak yaptiklari provakatif eylemlerle tarlamizda bir çalisma yapmamizi engellemektedirler. 28 Eylül 2022 tarihinde Bismil Kaymakamligi’na konuyla ilgili dilekçemizi sunduk. Dilekçede mülkiyeti tarafimiza ait olan arazilerde yapacagimiz yatirimlarla ilgili çalismalari yürüttügümüzde güvende olmadigimizi ve gerekli güvenlik önlemlerinin alinmasi konusunda gerekli islemlerin baslatilmasini talep ettik. Ancak basvurularimiza ragmen bugüne kadar tarafimiza dönüs yapilmamistir. Dönüs yapilmadigi gibi arazilerimizi isgal eden provokatörler, ön saflarda çocuklari siddete tesvik ederek saldirilarini yogunlastirmistir. Yine 27 Ekim 2022 tarihinde ilgili mülki amirliklerimize sundugumuz dilekçelerimizde yasadigimiz maddi ve manevi zararlarimizi da anlattik. 40 traktör ile arazilerimizi sürmek için bekliyoruz. Arazilerimizi ekmedigimiz takdirde 200 milyon TL zararimiz olacaktir. Demhat Tarim olarak uzun yillara yayilan bu sorunu çözmeye kararliyiz. Bu durumdan Sinan köy sakinlerinin de magdur olmamasi için elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz ve göstermeye devam edecegiz. Fakat her ne olursa olsun bölgemiz için, bölge halkimiz için, ülkemiz için faydali gördügümüz projelerimizden asla geri adim atmayacagiz” diye konustu.

Kaynak: İHA