Büyük Menderes Deltasi'nda Izinsiz Açildigi Iddia Edilen Kanalin Kapatilmasini Istediler

Kusadasi Sivil Toplum Örgütleri, dogal güzellikleri ile bir çok yaban hayatina ev sahipligi yapan Dilek Yarimadasi Milli Parki’nin içerisine alinan ve dogal sit alani olarak belirlenen Büyük Menderes Deltasi’nda izinsiz açildigi iddia edilen kanalin kapatilmasi için çevreciler çagrida bulundu.

Büyük Menderes Deltasi'nda Izinsiz Açildigi Iddia Edilen Kanalin Kapatilmasini Istediler


Türkiye’nin en önemli sulak alanlari arasinda yer alan, 1994 yilinda Dilek Yarimadasi Milli Parki’nin içine alinarak Milli Parklar Kanunu ile koruma statüsünde bulunan Büyük Menderes Deltasi’nin, Tuzburgazi-Karina arasindaki yolun güney sinirinda izinsiz açilan kanal ile ilgili Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürlügü tarafindan hazirlanan inceleme raporu tamamlanirken, kanal ile ilgili Denizli Tabiat Varliklarini Koruma Kurulu kanalin ilgili belediye tarafindan kapatilmasina karar verdi. Kurul kararinin belli olmasinin ardindan basin açiklamasi yapan Kusadasi Sivil Toplum Örgütleri, kanalin kapatilmasi çagrisinda bulundu.

Kusadasi Sivil Toplum Örgütleri tarafindan yapilan açiklamada “Türkiye’nin en önemli sulak alanlari arasinda yer alan, 1994 yilinda Dilek Yarimadasi Milli Parki’nin içine alinarak Milli Parklar Kanunu, 1. Derece Dogal Sit, Arkeolojik Sit alani koruma statüsünde bulunan Büyük Menderes Deltasi’nin, Tuzburgazi-Karina arasindaki yolun kadastral güney sinirinin dogal sit alani siniri olarak uygulanan alan içerisindeki bir parselde, 1,7 kilometre uzunlugunda, 10-15 metre genisliginde, 2-3 metre derinliginde is makinesi ile komisyon izni alinmaksizin kaçak uygulama yapildigiyla ilgili, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürlügü’ne müracaat etmistik. Yapilan izinsiz uygulamalar, Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürlügü uzmanlari tarafindan yerinde tespit edilerek inceleme raporu hazirlanmis ve Denizli Tabiat Varliklarini Koruma Kurulu’na gönderilmisti. Denizli Tabiat Varliklarini Koruma Bölge Komisyonu, yapilan izinsiz uygulamanin, 1.Derece Dogal Sit Alani’nda yapilmasi, 2863 Sayili Kanunu’nun 9. Maddesi çerçevesinde izinsiz faaliyet olduguna, söz konusu faaliyeti yapan ve yaptiranlar hakkinda 2863 Sayili Kanunu’nun 65. Maddesi dogrultusunda yetkili Cumhuriyet Bassavciligi’na suç duyurusunda bulunulmasina, 2863 Sayili Kanunu’n 61. Maddesinde “Kamu Kurum ve Kuruluslari ve belediyeler ile gerçek ve tüzel kisiler, Koruma Yüksek Kurulu ve Koruma Bölge Kurullari’nin kararlarina uymak zorundadir. Koruma Yüksek Kurulu’nun Ilke Kararlari Resmi Gazetede Yayimlanir” hükmü çerçevesinde izinsiz faaliyetlerin 2863 sayili Kanunu’nun 16. Maddesi dogrultusunda izinsiz açilan kanalin ilgili belediyesince kapatilmasina, yasal gereginin ilgili belediyesince uygulanmamasi halinde ise 5216 sayili Büyüksehir Belediye Kanunu’nun 11. Maddesi çerçevesinde Aydin Büyük Sehir Belediye Baskanligi’nca gereginin yapilarak sonucu hazirlanan teknik raporun Aydin Valiligi (Aydin Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürlügü) ile komisyona gönderilmesi oybirligi ile karar verilmistir” ifadeleri yer aldi.

Yapilan izinsiz uygulamanin Milli Park’ta tahribat olusturduguna dikkat çekilen açiklamanin devaminda ise “Önemli Kus Alani (ÖDA) olan, basta Nesli Küresel Ölçekte Tehlike Altinda bulunan Tepeli Pelikanlar (Pelecanus crispus) olmak üzere 256 tür kusu barindiran Büyük Menderes Deltasi’nda bu tür kaçak uygulamalar için herkesin duyarli olmasi gerekir. Söke Belediyesi’nin de ekolojik açindan hassas olan bu bölgede yapilan tahribatlarin kapatilmasi için gerekli duyarliligi gösterecegine inaniyor, Denizli Tabiat Varliklarini Koruma Bölge Komisyonu’nun kararini uygulamasini bekliyoruz. Konunun takipçisi olacagiz” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA