Zelenskiy Açiklamasi 'Rusya Gida Krizini Kasitli Olarak Agirlastirmaya Basladi'

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, Rusya’nin tahil anlasmasindan çekilmesinden sonra yaptigi açiklamada, "Rusya gida krizini kasitli olarak Eylül ayinda agirlastirmaya basladi" dedi.



Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, Rusya ile yasanan savas ve bazi anlasmalardan çekilme süreçleriyle yeni açiklamalarda bulundu. Rusya ile süren esir takasi süreçlerinde bugün Rusya’dan 52 kisiyi geri aldiklarini belirten Zelenskiy, "Bugün, Rus esaretinden 50 savunucumuzu ve 2 sivilimizi geri almayi basardik. Bunlarin arasinda Ulusal Muhafiz, Deniz Kuvvetleri, sinir muhafizlari, güvenlik güçleri askerleri vardi" ifadelerini kullandi.

Ukrayna’nin, Kirim açiklarinda Rusya’nin Karadeniz filosuna saldirdigi gerekçesiyle tahil anlasmasindan çekilen Rusya’ya cevap veren Zelenskiy, "Eylül ayindan bugüne güzergahinda seyredemeyen 176 gemi tahil koridorunda birikmis durumda. Bazi tahil tasiyicilari 3 haftadan beri bekliyor. Bu Rusya’nin kitlik sorununu Afrika ve Asya’ya yayma niyetidir. Kelimenin tam anlamiyla denizlerde bugün 2 milyondan fazla tahil bulunuyor. Bu 7 milyon tüketici için durumun agirlastigini gösteriyor. Bu karar görünüse göre Rusya tarafindan Eylül ayinda alindi. Rusya’nin tahil girisimi sirasinda Deniz Kuvvetlerimize en az iki kez saldirmasi da önemli. Ukrayna, küresel gida güvenliginin garantörlerinden biri olmustur ve olmaya devam edebilir" dedi.



Rusya’nin, Iran’dan alinan insansiz hava araçlarina karsi önemli ölçüde savunma gelistirdiklerini ifade eden Zelenskiy, "Cumartesiden beri 1 hafta boyunca 40’dan fazla Iran’a ait saldiri hava araci, önemli sayida Rus füzesi, 6 saldiri helikopteri ve birkaç uçak vuruldu" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA