Z Kusagi Gösterisli Ve Ekonomik Altin Tercih Ediyor

Kayseri’de sarraflik yapan Bayram Erdogan, gençlerin altinlari internetten ziyade daha çok sarraflardan aldiklarini söyleyerek, ”Gençlerimiz özellikle son 1 yildir fiziki altin almaya basladilar. Z neslimiz daha ziyade gösterisli ve ekonomik ürünleri tercih ediyorlar” dedi.

Z Kusagi Gösterisli Ve Ekonomik Altin Tercih Ediyor
’Z kusagi’ diye tabir edilen gençlerin alisveris davranislarinin farkli oldugunu söyleyen sarraf Bayram Erdogan, gençlerin daha çok ekonomik ve gösterisli ürünleri tercih ettigini belirtti.

Erdogan, “Bizim vatandaslarimizin alisverislerinde mutlaka istisareleri olurdu. Bizimle gelip istisare eder ve danisirlardi. Fiziki ürüne elleyip, dokunup, almak isterlerdi. Ancak gençlerimizin durumu biraz farkli. Biz bu durumu kuyumcu sektörü olarak dikkate aliyoruz. Z nesli daha ziyade özgüveni yüksek, bir seye karar verdigi zaman toplulukla çok fazla istisare yapmayan bir kesim. Dolayisiyla gençlerimizin alisveris davranislarini biz yakindan inceliyoruz. Z neslimiz daha ziyade gösterisli ve ekonomik ürünleri tercih ediyorlar. Ayni zamanda geçtigimiz günlerde kripto para düzeni varken, gençlerimiz fiziki altini pek tercih etmiyorlardi ancak özellikle son 1 yildir gençlerimiz fiziki altin almaya basladilar. Örnegin genç kizlarimiz çeyrek altini makroma ip ile bileklik seklinde yapip, hem yatirim hem de taki amaçli kullaniyorlar. Bu durum ciddi teveccüh görmeye basladi.

Ayni zamanda gençlerimiz 1 gram, 2,5 gram ve yarim gram gibi gram altina da ilgi gösteriyorlar. Harçliklarindan arta kalanla altin aliyorlar. Hatta üniversitede okuyan gençlerimizin de gelip gram altin aldiklarini görüyorum. Bu çok dogru bir sey, fiziki altini aliyor olmalari da enteresan ve güzel. Kuyum sektörü Z neslimize daha ziyade gösterisli ve fiyat olarak daha uygun ürünler üretmeye basladi” seklinde konustu.



“Yatirim manasinda Türk gençleri akilli bir davranis içerisindeler”

Son yillarda meydana gelen savaslar ve dünyada degisen konjonktür ile birlikte gençlerin fiziki altina yöneldigini dile getiren Erdogan, bu davranisla gençlerin yatirim konusunda akilli bir davranis içerisinde olduklarini belirterek, sözlerine söyle devam etti:

“Elimde bulunan bilezik normal sartlarda piyasada 22 ayar olarak üretildigi zaman 35-40 bin TL tutan bir ürün, ama biz bunu 8 ayar olarak üretiyoruz. Bu bilezigi 8 ayarda ve özel kaplamalarla renk mukavemeti sagladiktan sonra ayni bilekligi 7-8 bin TL’ye gençlerimiz alabiliyorlar. Farkli spor bileklikler, çitir bileklikler ve küçük eklem yüzükleri gibi taki tercihleri olabiliyor. Biz de kuyumcu sektörü olarak onlarin zevklerine hitap eden bir davranis içerisindeyiz. Özellikle internet üzerinden satis yapiyoruz. Gençlerimize 2022 yilinda özellikle ön plana çikaracagimiz alisveris davranisi fiziki altin alma noktasinda. Daha önce fiziki altina soguk bakan gençlerimiz, daha ziyade imitasyon altin ve kripto paralara teveccüh eden gençlerimiz bakiyoruz son yillarda savaslar, dünyadaki degisen konjonktür ile birlikte fiziki altin almayi tercih ediyorlar. Yatirim manasinda Türk gençleri akilli bir davranis içerisindeler. Biz de kuyum sektörü olarak gençlerin bu ihtiyaçlarini karsilama noktasinda ciddi fizibiliteler yapiyoruz. Gençlerimiz az çok demesinler, 50-100 TL bir araya gelir yarim gram alir. Çeyrek gram 250 TL. Fiziki olarak cüzdanlarinin bir kenarina 1-2 gram altin koysunlar. Ak akçe kara gün içindir. Fiziki altindan sasmasinlar.”
Kaynak: İHA