Van'a Gelen AB Komiseri Otlu Peyniri Çok Begendi

VAN – Içisleri Bakani Süleyman Soylu, beraberindeki Avrupa Birligi Komsuluk ve Genisleme Komiseri Oliver Varhelyi ile Iran sinirindaki çalismalari yerinde inceledi.

Van'a Gelen AB Komiseri Otlu Peyniri Çok Begendi
Bakan Süleyman Soylu, beraberindeki Avrupa Birligi Komsuluk ve Genisleme Komiseri Oliver Varhelyi ve AB Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve Bakan Yardimcisi Ismail Çatakli ile Iran sinirinda insa edilen güvenlik duvari ve alinan tedbirleri yerinde inceledi. Incelemelerinin ardindan Van Emniyet Müdürlügüne geçen Bakan Soylu ve beraberindekiler, burada gazetecilere açiklamalarda bulundu. Bugün sabah Ankara’dan Avrupa Birligi Komsuluk ve Genislemeden Sorumlu Komiseriyle Van’a geldiklerini ifade eden Bakan Soylu, “Van’da öncelikle sinir duvarlarimizi, güvenlik yollarimizi, optik kulelerimizi, radar sistemimizi ve orada konvansiyonel olarak aldigimiz güvenlik tedbirlerimizi birlikte gözleme imkanina sahip olduk. Ilgili güvenlik birimlerimizden bilgiler aldik. Ardindan Kapiköy Sinir Kapisi’na birlikte gittik. Orada da degerlendirmeler yaptik. Simdi de burada hem heyetler arasi, hem de bas basa bir görüsme yapip kendisiyle beraber dönecegiz ve Türkiye’den ugurlayacagiz. Öncelikle kiymetli Avrupa Birligi’nin Komsuluk ve Genisleme Komiseri Oliver Varhelyi’ye çok tesekkür etmek istiyorum. Avrupa Birligi büyükelçimiz de buradalar. Hakikaten çok verimli bir toplanti gerçeklestirdik. Kendisine sözü birakiyorum” dedi.



“Biz size güvenmeye devam ediyoruz”

Oliver Varhelyi ise kendisini Van’a getiren Bakan Soylu’ya tesekkür ederek, “Çogu insan bilmez ama bizim Türkiye’yle olan çalismalarimiz burayi da, bu sinir bölgesini de kapsiyor. Türkiye’nin hem Suriyeli siginmacilara ev sahipligi yapma konusunda hem de sinirlari koruma konusundaki büyük çabasini çok büyük takdirle karsiliyoruz. Bu hepimizin ortak bir meselesi. Bu ortak meseleye bizler de katki yapiyoruz. Buradaki sinirlarda, bu kadar gelismis bir sinir koruma sisteminin olmasini görmek bizim için çok tatmin edici, çok mutluluk verici. Sinirlarin korunmasi adina, ayni zamanda sinirlarda organize suç sebekelerinin ve insan kaçakçilarinin bunu ticarete çevirmelerini önlemek için verilen bu çabaya biz de finansal olarak destek veriyoruz. Dolayisiyla islerin burada ne kadar ilerlemis oldugunu görmek bizim için çok büyük mutluluk verici. Tabii ki yapilacak baska isler de var. Onlara da katki vermeye devam edecegiz. Ama su ana kadar tamamlanmis olan kisim gayet iyi isliyor ve çok yüksek standartlarda hizmet veriyor. Bunu kendimiz de gördük. Bugün Sayin Bakan size ve Türkiye’ye vermek istediginiz mesaj su. Avrupa olarak bize güvenmeye devam edebilirsiniz. Zira biz size güvenmeye devam ediyoruz” diye konustu.



“Yilin sonuna kadar Özalp sinirini bitirecegiz”

Tekrar konusan Bakan Soylu, Oliver Varhelyi’ye tesekkür ederek, “Bugün Sayin Komiser’le sinir duvarlarini gördük. Duvarlarimizla ilgili özellikle sunu söylemem gerekir. Bin 100 kilometreye kadar sinir duvarlarimizin uzunlugu gelmis oldu, hem güney hem de doguda. Zannediyorum yilin sonuna kadar Özalp sinirini bitirecegiz. Tek bir bölgemiz, Baskale bölgemiz kalmis olacak. Onu da önümüzdeki yilin temmuz ayina kadar insallah tamamlamis olacagiz. Böylece Van bölgesi Hakkari sinirina kadar hem güvenlik yollari, sinir duvarlari, gece görüs kameralari ve optik kuleleri olan hem de gerek Türk Silahli Kuvvetlerimiz gerek hemen arkasinda jandarma, polis özel harekat olmak üzere sinir duvarlarindan sonraki korumayi da bir sistematik sekilde saglayan anlayisi bütünlesmis olacak. Buranin baska bir özelligi daha var. O da Van’da yeni basladik. Van Denizi’ni, Van Gölü’nü sahil güvenligin korumasi altina verdik. Çünkü onlarin bu konuda çok büyük bir kabiliyetleri var. Bu kabiliyetlerini gelistirmeye devam ediyorlar” ifadelerini kullandi.

“Avrupa Birligi’nin optik kuleler açisindan 108 milyon Euro’luk bir katkisi var”

Bugün çok yapici görüsmeler yaptigini dile getiren Soylu, “Burada da sizin huzurunuzda söylemek isterim, Avrupa Birligi’nin gerek dogu, gerekse bati sinirlarimizda optik kuleler açisindan 108 milyon Euro’luk bir katkisi var. Yani bizim su andaki optik kulelerimiz ve gece görüs kameralarini Avrupa Birligi destegi sagliyor. Gerek güvenlik yollarimiz olsun, gerek aydinlatmalarimiz olsun, gerek güvenlik duvarlarimiz olsun, bunu kendi milli bütçemizle sagliyoruz. Ama bir araya gelen bir bütünsellikle hem bati sinirlarimizda hem de dogu sinirlarimizda ortak bir çabayi gerçeklestirmis oluyoruz. Bugün bunlari hep beraber degerlendirdik. Huzurunuzda sunu söylemek isterim. Sayin Komiserle hakikaten çok verimli, dostane ve çözüme yönelik birçok degerlendirmemiz oldu, insallah bundan sonra bu adimlari daha çok gelistirebilme firsatini da hep birlikte ortaya koyariz. Özellikle dogu sinirimizda gittigimiz yerler çetin yerler, bu çetin yerlere gelip bu konuyu kendisinin gözlemlenmesini bilhassa çok kiymetli buldugumuzu, çok degerli buldugumuzu ifade etmek isteriz. Memleketimize hos geldiniz. Türkiye’de en çok günes alan ilimiz Van’imiza hos geldiniz” seklinde konustu.



Van kahvaltisi sohbeti

Oliver Varhelyi’nin Van kahvaltisini da tattigini dile getiren Soylu, “Bu arada basin mensuplari merak edenler, Van’a gelen Van kahvaltisi yapmadan gitmemesi lazim. Kiymetli Komiser, Van kahvaltisini da tatti. Onu da söyleyeyim. Hele otlu peyniri de çok sevdi. Açik vermedin degil mi peynirle alakali?” esprisini yapti.

Oliver Varhelyi ise otlu peynire bayildigini söyledi.



Yapilan açiklamanin ardindan Bakan Soylu ve Oliver Varhelyi Van’dan ayrildi.
Kaynak: İHA