'Türkiye Çevre Etiket Sistemi' Küresel Eko-Etiket Agi'ndan Tam Üyelik Aldi

2020 yilinda Küresel Eko-Etiket Agi’na ortak üye olarak kabul edilen Türkiye Çevre Etiket Sistemi, gerçeklestirilen denetimlerin ardindan tam üyelige kabul edildi.

'Türkiye Çevre Etiket Sistemi' Küresel Eko-Etiket Agi'ndan Tam Üyelik Aldi
Türkiye Çevre Etiket Sistemi, 2020 yilinda üye oldugu Küresel Eko-Etiket Agi’na 2022 yilinda gerçeklestirilen denetimlerin ardindan tam üye olarak kabul edildi. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi, su ana kadar seramik, tekstil, temizlik kâgidi, elde yikama bulasik deterjani, kozmetik, cam, çamasir deterjani ve bulasik makinesi deterjani ile turistik konaklama hizmet grubunda yer alan “Çevre Etiketi” kriterlerini belirledi. Bakanlik bünyesinde farkli ürün ve hizmet gruplari için kriter belirleme çalismalari da araliksiz sürüyor. Bakanliktan yapilan açiklamaya göre, “Türkiye Çevre Etiketi Sistemi”nin çevreye duyarli oldugu belirlenen ürünleri ve hizmetleri tesvik etmeyi, tüketicileri ve üreticileri bilgilendirmeyi amaçlayan ve gönüllülük esasina dayanan bir sistem oldugu vurgulandi. Ayrica uygulama çerçevesinde ürün ve hizmet gruplari için çevre dostu standartlar tayin edilerek, bu standartlari saglayan ürünlere ‘Çevre Etiketi’ veriliyor.

“‘Türkiye Çevre Etiketi’ logosu ‘Çevre Etiketi’ almaya hak kazanan ürünün ambalajinda kullanilabiliyor”

Bakanlik açiklamasinda, iç ve dis pazarda çevre dostu ürünleri ayricalikli kilacak uygulama çerçevesinde farkli alanlarda onlarca ürün “Çevre Etiketi” alirken, basvuruda bulunan diger sirketlerin kriterleri saglayip saglamadigina dair incelemelerin devam ettigi belirtildi. Ayrica açiklamada, “Çevre Etiketi” kullaniminin 4 yil süre için verildigi, süre bitiminden 180 gün önce talep edilmesi halinde teknik inceleme komisyonuna yaptirilan degerlendirme sonucunda sürenin uzatilabilecegi de vurgulandi.

“Küresel Eko-Etiket Agi tarafindan gerçeklestirilen denetim sonucunda tam üyelik 18 Ekim 2022 tarihinde onaylandi”

Türkiye Çevre Etiket Sistemi, 2020 yilinda Küresel Eko-Etiket Agi’na üye oldu. 2022 yilinda Küresel Eko-Etiket Agi tarafindan gerçeklestirilen denetim sonucunda tam üyelik 18 Ekim 2022 tarihinde onaylandi. Bu sayede Türkiye Çevre Etiket Sistemi’nin uluslararasi geçerliligi ve taninirligi tescillenmis oldu. Bakanlik açiklamasinda, “Çevre Etiketi Sistemi’nin taninirligini arttirmak, markalasmasini saglamak, eko-etiket sistemini uygulayan diger ülkelerle bilgi alisverisi saglamak ve böylelikle günümüzün ihtiyaçlarina göre Çevre Etiketi Sistemi’nin gelistirilmesini temin etmek amaciyla Küresel Eko-Etiket Agi’na (Global Eco-Labelling Network-GEN) katilim hususu önem arz ediliyor” denildi.

Açiklamada, Küresel Eko-Etiket Agi’nin uluslararasi üst düzey çevre etiket sistemlerini içinde barindiran eko-etiketli ürünleri/hizmetleri destekleme, gelistirme ve tesvik etme amaciyla 1994 yilinda kurulmus kar amaci gütmeyen bir uluslararasi kurulus oldugu belirtildi. Standartlarin Avrupa Birligi Eko-Etiket Tüzügü ile uyumlu olarak belirlendiginin vurgulandigi açiklamada, Çevre Etiketi Sistemi sayesinde enerji verimliligine, isi ve su tasarrufuna ve biyoçesitliligin korunmasina önem veren firmalar ile çevre duyarliligi tasiyan vatandaslarin ortak degerlerde bulusacagi belirtildi.
Kaynak: İHA