Tarihi Kentler Birliginden Sindirgi'ya Üçüncü Ödül

Tarihi, kültürü ve dogasi ile gün yüne çikarilan Balikesir’in Sindirgi ilçesinde hayata geçirilen restorasyon projeleri de ödüle layik görüldü.

Tarihi Kentler Birliginden Sindirgi'ya Üçüncü Ödül
Tarihi Kentler Birligi’nin 21’incisini düzenledigi Tarihi ve Kültürel Mirasi Koruma Proje ve Uygulamalarini Özendirme Yarismasi’nda da süreklilik ödülü bu yil da ”Sindirgi Hamami Gün Yüzüne Çikiyor” Restorasyon Projesi ile Sindirgi’nin oldu.

Kisla Müze Han, Güres Evi ile baslayan ödül yagmuruna Sindirgi Hamami da eklendi. Sindirgi Belediyesi Strateji gelistirme müdürlügü tarafindan hazirlanan yarisma projeleri TKB tarafindan da uygun görüldü.

Üst üste yapilan yarismalarda her yil Sindirgi ödülünü almak üzere kürsüye çikiyor.

Yarismaya bu yil 34 üye belediye, toplam 67 projeyle katildi.

2001 yilindan buyana düzenlenen Koruma Özendirme Yarismasi, TKB üyesi belediyelerin ”kimlikli kent” kavramini güçlendirmesini, kentin hafiza mekânlarini gelecege tasinmasini, atil durumdaki yapilari restore ederek yeniden islevlendirmesini ve yasayan, canli odaklara, kamusal alanlara dönüstürmesini destekliyor, tesvik ediyor. Tek yapi ölçeginde onarimlar ile sokak, çarsi, mahalle gibi çok boyutlu yürütülen kentsel mirasi koruma çalismalari bu yarisma sayesinde tanitiliyor, düzenlenen ödül töreniyle projeler sergileniyor ve ilgili kesimlerle paylasiliyor.

Tarihi Kentler Birligi’nin kurulmasini saglayan ÇEKÜL Vakfi Baskani Prof. Dr. Metin Sözen’in adina verilen ”Sindirgi Hamami Gün Yüzüne Çikiyor” Restorasyon Projesi ile Süreklilik Ödülü Sindirgi Belediye Baskani Ekrem Yavas’a verildi.

Ödül için degil tarihe saygi için çalismalar devam ediyor

Balikesir Büyüksehir Belediyesi, Sindirgi Belediyesi ve Yildiz Teknik Üniversitesi Mimarlik Fakültesi’nin ortaklasa yürüttügü proje ile 8 tescilli tarihi binanin restorasyonunun yapilacagi belirtildi. Ödüllü Sindirgi Hamami avlusunda gerçeklesen imza törenine Balikesir Büyüksehir Belediyesi Baskani Yücel Yilmaz, Sindirgi Kaymakami Zafer Oktay, Sindirgi Belediye Baskani Ekrem Yavas, Yildiz Teknik Üniversitesi Mimarlik Fakültesi Mimarlik Bölümü Restorasyon Anabilim Dali Baskani Can Sakir Binan ve vatandaslar katildi.

Balikesir’de tescilli binalari restore ettiklerini belirten Balikesir Büyüksehir Belediyesi Baskani Yücel Yilmaz, “Var olan tarihi eserlerimiz, soyut olan kültürel mirasimizi ortaya çikarip geçmisle bugünün baglantisini kadim devlet, kadim millet olmanin özelligini ortaya çikarmamiz lazim. Bu isleri çok degerli buluyoruz. Balikesir’de merkezde bir hareket baslattik ve bütün tescilli eserlerimizi restore ediyoruz. Mezarliklarimizi restore ediyoruz ve ziyarete tamamen hazir hale getiriyoruz. O üzerindeki taslarla ilgili kimler yasadigiyla ilgili geçmisten günümüze arastirma yapilabilir ve ne yazdigini tercümesini okunabilir hale getiriyoruz” dedi.

Yildiz Teknik Üniversitesi Mimarlik Fakültesi Mimarlik Bölümü Restorasyon Anabilim Dali Baskani Can Sakir Binan ise ögrencilerle birlikte çok heyecanli olduklarini belirtti.

Restorasyon projelerinin, tarih ve kültürün yasatilmasinin ödüllerle taçlandirildigini ve Sindirgi’nin geçmisi ve gelecegi adina güzel bir projeye imza attiklarini belirten Sindirgi Belediye baskani Ekrem Yavas “Burada bir proje hazirlattik Tarihi Kentler Birligine, ÇEKÜL Vakfiyla birlikte. Akabinde Valilikten aldigimiz bütçeyle beraber burayi da su anda bir sifahaneye dönüstürmek üzere restore ettik. Ve bu güzellik Tarihi Kentler Birligi’nin projesi veya oraya müracaatimizin dogrultusunda Iyi Uygulama Ödülüne layik görüldü.

Bizim için çok degerli bir ödül. Çünkü tarih aslinda bizim kimligimiz, tapumuz, geçmisimiz. Ve geçmisimizi gelecege tasiyabilmek bizim en önemli yanimiz. Bu ödül Sindirgi’ya dogal sehre çok yakisti. Insallah yeni binalari da Yildiz Teknik Üniversitesiyle beraber yaptigimiz çalismalarla diger eksik kalan sivil ve devlet binalarini restore projelerini hazirlayacaklar. Haziran ayina kadar insallah bu proje bitecek o zaman Sindirgi’da da her bir bütçe buldugumuzda yeni binalari yine restore etme tarihe Sindirgi’nin geçmisine ait bir özellik olarak tasimaya devam edecegiz“ dedi.

Kaynak: İHA