Samsun'dan Yunanistan'a Simit Tepkisi

SAMSUN – Baklava ve lokum gibi Türklere ait birçok lezzetlere göz diken Yunanistan, susamli simide de göz dikince Samsunlularin tepkisi sert oldu.

Samsun'dan Yunanistan'a Simit Tepkisi
Yunanistan, yüzyillarca önce kesfedilen Türk lezzetlerine göz dikmeye devam ediyor. Yaprak sarmayi; dolmalika, ispanakli böregi; spanakopita, baklavaya; baklavas, dönere; greek gyro adlarini vererek kendilerine mal eden Yunanlar, bu kez de Samsun’un ve Türkiye’nin cografi isaret tescilli atistirmalik lezzeti susamli simide göz dikti.

Komsuda yer alan haberlerde susamli simit hakkinda, "Sadeligiyle muhtesem olan simit, Yunanlilarin en köklü yeme aliskanliklarindan biri. Kolay, ucuz ve doyurucu. Kavrulmus susamin kokusu rahatlatiyor" ifadeleri Türkiye’de tepki çekti. Vatandaslar, Yunanistan’i sert bir dille uyararak, simitten uzak durmalarini istedi.

“Simit Samsun’un güzelligidir”

Yunanlarin her konuda Türkleri kiskandigini ifade eden bir vatandas, “Ilk önce onlar kendi ülkelerine sahip çiksinlar. En basta simit Samsun’un güzelligidir. Onlar her seyimizi sahiplenmeye çalisiyorlar. Cumhurbaskanimiz da kendilerine belirtti: ‘Ansizin gelebiliriz’ diye. O yüzden bos konusmasinlar” dedi.



“Simit bizimdir, Yunanlilar baslarina çuval örmek istiyor”

Simidin bir Türk lezzeti oldugunu dile getiren Nurettin Bayramoglu, “Simidin Yunanlilarin olma ihtimali dahi yok. Simit dahil üstlendikleri her sey Türkiye’nindir. Simit, baklava adi geçen ürünler tamamen bizimdir. Ben yurt disinda Sirbistan’da yasiyorum ama Türkiye’deki yemekler kadar güzel hiçbir yemek yoktur. Yunanlarin derdi daha önceki gibi baslarina çuval örmektir. Iyi bir sekilde arastirip bakarlarsa simit dahil her seyin Türkiye’de olduklarini görürler” diye konustu.



“Yunanlar daha simidin hammaddesini bilmiyor”

Yillardir Samsun’da simit imal eden usta Onur Akça ise, “Yunanlilar simidin kendilerine ait olduklarini düsünüyorlarmis, yaniliyorlar. Zaten her seyi özenti hale getirmis durumdalar. Simidin ana merkezi Samsun’dur. Ilk önce gelip bizlerden baksinlar simit nasil yapiliyor bir görsünler. Daha simidin hammaddesini bilmiyorlar, kendilerine dogru çekiyorlar. Samsun simidimizin tadi ve lezzeti ayridir. Samsun’un suyundan, Amasya’nin unundan yapilir sicak ve taze çikar” seklinde konustu.

Mikrofonlara konusan diger vatandaslar da susamli simidin Türklere ait oldugunu ve Yunanistan’in birçok konuda oldugu gibi simit konusunda da kiskançlik yaptigini söylediler.
Kaynak: İHA