Milli Savunma Bakani Akar Ve Israilli Mevkidasi Gantz'dan Ortak Basin Toplantisi

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Israil Savunma Bakani Benjamin Gantz’in ziyaretine iliskin, "Ikili is birligimizin ve diyalogumuzun artmasinin basta Filistin olmak üzere fikir ayriligi yasadigimiz bazi konularin çözümünü de kolaylastiracagina inaniyoruz" dedi.

Milli Savunma Bakani Akar Ve Israilli Mevkidasi Gantz'dan Ortak Basin Toplantisi
Milli Savunma Bakani Akar, Ankara’ya resmi ziyarette bulunan Israil Savunma Bakani Benjamin Gantz’i Milli Savunma Bakanligi’nda askeri törenle karsiladi. Önce bas basa görüsen, ardindan heyetlerarasi görüsmeye baskanlik eden Akar ve Gantz, ortak basin açiklamasi yapti. Gantz’i agirlamaktan duydugu memnuniyeti dile getirerek sözlerine baslayan Akar, "Sayin Gantz, uzunca bir süre sonra ülkemize gelen ilk savunma bakani" diye konustu.

Türkiye ve Israil arasindaki iliskilere deginen Bakan Akar, sunlari söyledi:

"Sayin Cumhurbaskanimizin Israil Cumhurbaskani ve Basbakani ile yaptigi karsilikli görüsmeler, Türkiye-Israil arasindaki iliskiler bakimindan önemli bir dönem noktasini teskil etti. Türkiye ve Israil bölgemizdeki önemli aktörler. Ayni zamanda Türkiye ve Israil arasinda hem tarihi hem kültürel bakimdan ciddi baglarimiz, ortak degerlerimiz var. Türkiye olarak Israil ile olan iliskilerimizin ve is birligimizin özellikle savunma, güvenlik ve enerji gibi alanlarda gelistirilmesinin bölgesel baris ve istikrarla ilgili önemli gelismelere sebep olacagini, önemli katkilar saglayacagini belirtmek istiyorum."

"Hassasiyetlerimizi çok açik dille ifade ettik"

Gantz ile verimli bir görüsme gerçeklestirdiklerini aktaran Akar, "Politikamizin gereklerini, politikamizla ilgili konulari, görüslerimizi, degerlendirmelerimizi, hassasiyetlerimizi kendilerine çok açik bir dille ifade ettik. Özellikle bölgemizdeki istikrar, is birligi ve güvenligin daha da gelismesi bakimindan neler yapilabilecegi konusunda karsilikli bilgi ve görüs alisverisinde bulunduk" ifadelerini kullandi.

Türkiye ve Israil arasinda savunma, savunma sanayii, askeri güvenlik is birligi konusunda ciddi geçmis ve tecrübenin bulunduguna dikkati çeken Akar, söyle konustu:

"Yeni baslayan bu dönemde bu mevcut tecrübelerimizden de yararlanmak suretiyle bu konulardaki iliskilerimizi nasil gelistirebilecegimiz konusunda da karsilikli görüslerimizi paylastik. Ikili is birligimizin ve diyalogumuzun artmasinin basta Filistin olmak üzere fikir ayriligi yasadigimiz bazi konularin çözümünü de kolaylastiracagina inaniyoruz. Bu ziyaret dolayisiyla iliskilerimizin daha da gelisecegini, diyalogumuzun artacagini, bazi çözüm yollarinin bulunacagini ve bu manada da bu ziyaretin çok önemli oldugunu ifade etmek istiyorum."

Gantz’a ziyaretinden dolayi tesekkür eden Akar, "Bu görüsmelerin ülkelerimiz arasindaki iliskilere ve bölge barisina önemli katkilar saglamasini temenni ediyorum" diye konustu.



"Kapilar açildi ve ticaret, turizm, sanayi ve daha birçok alanda is birligi için büyük bir potansiyel var"

Israil Savunma Bakani Gantz de Ankara’da bulunmaktan duydugu memnuniyeti dile getirerek sözlerine basladi.

Gösterilen ev sahipliginden dolayi tesekkür eden Gantz, “Bu, ilerdeki olumlu gelismeler için açik bir isarettir” dedi.

“Iliskilerimizin sinamalarla karsilastigi bir sir degil” ifadesini kullanan Gantz, Türkiye’nin en büyük bes ticaret ortaklarindan biri oldugunu belirtti.

Ankara ziyaretinin bir yildan kisa sürede Israilli bir lider tarafindan gerçeklestirilen üçüncü ziyaret oldugunu kaydeden Gantz, sunlari söyledi:

“Kapilar açildi ve ticaret, turizm, sanayi ve daha birçok alanda is birligi için büyük bir potansiyel var. Türkiye ve Israil tarihte zengin bir temel üzerinde modern ve gelismis toplumlar insa etti. Gelecegimiz umut vadediyor ancak bu, dünya ve bölgede istikrar ve güvenligi sürdürecek ortak çikarlarimiza bagli. Sayin bakan ile görüsmemizde ele aldigimiz gibi gelecekte is birligine yönelik birçok alan bulunmaktadir. Bu, bölgemizdeki tartismalara yönelik diplomatik çözümlerin takibini içeriyor.”

“Bir gözümüz basarimiza odaklanirken, digeri gelismekte olan tehditleri izliyor” diyen Gantz, sunlari kaydetti:

“Bu yil, yakin ve gizli temasin sonucu olarak Türkiye’deki Israil vatandaslarina ve Yahudi halkina yönelik endise verici sayida tehdidi ortadan kaldirmayi basardik. Cumhurbaskani Erdogan’a, Bakan Akar’a ve bu hayati, hayat kurtaran is birliginde yer alan güvenlik kurumlarina mütesekkiriz. Masum sivillere karsi terörü destekleyerek veya yürüterek bölgelerimizi istikrarsizlastiranlarin etkisini azaltmak için birlikte çok daha fazlasinin yapilabilecegine inaniyorum. Bu ayni zamanda Filistin arenasi için de geçerlidir ve ülkelerimiz arasindaki daha derin savunma baglarinin bu arenadaki gelismeler üzerinde de olumlu bir etkisi olabileceginden eminim.”

Orta Dogu ve Dogu Akdeniz’deki gelismelere dikkati çeken Gantz, söyle devam etti:

“Endise verici tehditler ki bir tanesi Iran’in olusturdugudur, karsisinda ittifaklar insa ediliyor. Hiç süphe yok ki NATO üyesi ve ortak dostumuz ABD’nin müttefiki olan Türkiye, küresel istikrarin saglanmasinda önemli bir rol oynuyor. Yunanistan, Kibris ve Körfez ülkelerindeki dostlarimizla güçlü ortakliklar sürdürürken Türkiye ile aramizdaki baglar da olumlu bir istikamete yöneldi. Aslinda ilgili tüm taraflarin yararina köprüler kurabilir ve çatismalari azaltabiliriz. Ilerlemek için iliskilerimizde açik diyalogu sürdürerek istikrarli, olumlu bir yaklasim benimsemeliyiz. Görüsmelerimizde mutabik kalindigi üzere çalismalarimizin artirilmasi için gerekli prosedürleri baslatmalari yönünde ekibime talimat verdim.”
Kaynak: İHA