Kasik Fitigi Erkeklerde Kadinlara Göre 9 Kat Daha Fazla Görülüyor

Uzman Dr. Sarp Kaya Görür, kasik fitiginin erkeklerde kadinlara göre 9 kat daha fazla görüldügünü belirterek, ”Bu durum, ‘kasik fitiginin kadinlarda hiç görülmemesi’ gibi anlasilmamalidir. Kadinlarda da kasik fitigi görülür ve maalesef kadinlarda ’femoral herni’ denilen ve siklikla acil ameliyat gerektiren kasik fitigi türü erkeklere göre daha sik görülür ve acil ameliyatla neticelenir” dedi.

Kasik Fitigi Erkeklerde Kadinlara Göre 9 Kat Daha Fazla Görülüyor
Güven Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Uzm. Dr. Sarp Kaya Görür, kasik fitigi ve ameliyati hakkinda merak edilenleri anlatti. Kasik fitigini kas ve bag dokulari arasindaki zayif bir alan ya da bir yirtiktan karin içindeki organlarin veya yagli dokularin bir kese içerisinde disari çikmasi durumu olarak tanimlayan Uzm. Dr. Sarp Kaya Görür, “Kasik bölgesinde ayakta durmakla beliren sislik, kasik fitiginin belirtisi arasinda gösterilir. Ayrica bu sislik hasta yatinca kendi kendine kaybolabilir veya bazen hastanin eliyle bastirmasi sonucu yok olur. Kasik fitigi tedavisi cerrahi girisimler ve ameliyatlarla yapilir. Kasik fitiginin cerrahi tedavisinde amaç fitiklasmis organlari ve fitik kesesini yeniden karin içi bosluguna yerlestirmek ve karin duvarindaki zayifligi yeniden fitik olusmayacak sekilde gidermektir” dedi.



Kasik fitigi genellikle kimlerde görülür

Kasik fitiginin erkeklerde kadinlara göre 9 kat daha fazla görüldügünü söyleyen Dr. Görür, “En sik indirekt tipi görülür. Kasik fitiginin bir yasin altindaki bebeklerde ve 40 yas üstü erkeklerde görülme sikligi yüksektir. 75 yas üzeri erkeklerde neredeyse her iki erkekten bir tanesinde (yüzde 47 oraninda) kasik fitigi gözlenir. Ancak bu durum ‘kasik fitiginin kadinlarda hiç görülmemesi’ gibi anlasilmamalidir. Kadinlarda da kasik fitigi görülür ve maalesef kadinlarda yukarida bahsettigim ’femoral herni’ denilen ve siklikla acil ameliyat gerektiren kasik fitigi türü erkeklere göre daha sik görülür ve acil ameliyatla neticelenir” diye konustu.



Kasik fitiginin nedenleri nelerdir

Kasik fitiginda irsi (genetik) bir yatkinligin söz konusu olduguna dikkat çeken Dr. Görür, “Bazi insanlarin bag dokusu yirtilmaya daha meyillidir ve eger birinci derece akrabalarinizda kasik fitigi varsa sizde de gelisme ihtimali normal bir insana göre sekiz kat daha fazladir. Lakin, kasik fitigina neden olabilecek kolaylastirici sartlar olmamasi durumunda ’kesin kasik fitigi olacaksiniz’ minvalinde bir sey kimse söyleyemez. Sürekli öksürmenin, ikinmanin ve agir kaldirmanin kasik fitigi riskini artirdigi gösterilmistir. Sigara içmek, kabizlik, prostat büyümesi kasik fitigina neden olabilecek diger risk faktörleri arasinda gösterilebilir. Ayrica kasik fitigi, asiri kilolu kisilerde normal kilodaki bireylere göre daha fazla görülmektedir” açiklamasinda bulundu.

Kasik fitigi belirtisi olarak her hastada agri gözlenmeyecegini kaydeden Uzm. Dr. Sarp Kaya Görür, “Kasik fitigi nedeniyle ortaya çikan agri, fitik kesesinin buradaki sinirlere basmasi sonucu veya fitik kesesi içindeki organ ve yagli dokularin bogulmasi sonucu gelisebilir. Bu durum genellikle acil cerrahi müdahale gerektirir. Bu nedenle zaman kaybedilmeden mutlaka bir genel cerrahi uzmanina veya acil servise basvurulmalidir. Daha sik olarak kadinlarda görülen femoral tip kasik fitiklarinda, fitik kesesi çok küçük oldugu için disaridan görülmez. Ancak kasik fitigi hastada ayakta durunca veya spor yapinca, öksürünce, ikininca artan siddetli bir kasik agrisi veya uyluk iç yüzünde agriya neden olabilir. Dogal olarak bu hastalar siklikla öncelikle fizyoterapi veya ortopedi uzmanlarina basvurur. Muayene ve tetkik sonrasi kasik fitigi oldugu anlasilir” degerlendirmesinde bulundu.

Kasik fitigi nasil tedavi edilir

Kasik fitiginin tedavisiyle ilgili bilgiler de paylasan Görür, “Kasik fitigi mekanik bir problemdir. Bu nedenle de kasik fitiginda ilaçla tedavisi mümkün degildir. Kasik fitigi karin duvarinda bir yirtik, bir zayiflik içerdigi için tedavisi de bu sorunlari çözmeye yönelik cerrahi girisimler ve ameliyatlarla yapilir. En basit tarifiyle kasik fitiginin cerrahi tedavisinde amaç fitiklasmis organlari ve fitik kesesini yeniden karin içi bosluguna yerlestirmek ve karin duvarindaki zayifligi yeniden fitik olusmayacak sekilde gidermektir. Bu müdahale geçmis zamanlarda, karin duvarindaki zayif alani ve yirtik bölgesini örtecek sekilde karin duvarindaki saglam doku tabakalarini bir araya getirip birbirine dikmek suretiyle yapiliyordu” dedi.

Son zamanlarda ise sentetik yamalarin gelismesiyle karin duvarindaki açikligin sentetik yama (mesh greft) ile desteklenerek onarimlar yapildigini ifade eden Görür, ”Bunun mümkün olmadigi durumlarda ve bazi özellesmis merkezlerde halen doku bazli onarimlar da yapilmaya devam edilmektedir. Eger daha önceden yapilmis bir kasik fitigi ameliyati sonrasi ayni kasikta yeniden fitik gelistiyse o zaman ikinci ameliyatta daha önce kullanilmayan taraftan onarim yapmak gerekir. Yani eger daha önce kapali ameliyat yapildiysa açik onarim, açik onarim yapildiysa da kapali onarim yapmak gerekir. Her iki yönteminde (doku bazli ve sentetik yamali onarimlar) kendilerine özgü avantajlari ve dezavantajlari mevcut oldugu için hekim ile konusulmalidir. Hekim ile yapacaginiz konusma sonrasinda hekiminiz sizin için en uygun yönteme karar verecektir” diye konustu.

Kaynak: İHA