Ikinci El Otomobil Piyasasinda Durgunluk Devam Ediyor

Ikinci el otomobil piyasasi geçen yila göre daha durgun bir yil geçiriyor. Satislar bir önceki yila göre yüzde 8 düsüs gösterdi. Sene sonuna yaklasirken otomobil satin alacaklar 2023 model sifir araçlari bekliyor.

Ikinci El Otomobil Piyasasinda Durgunluk Devam Ediyor


Ikinci el otomobil piyasasinda durgunluk devam ediyor. Bu durgunluk geçen yila göre daha düsük bir ikinci el otomobil satis piyasasini olusturdu. Geçen yila göre ikinci el otomobil satislari yaklasik yüzde 8 düstü. Oto galericiler, bu durgunlugun sene sonunda bozulacagini belirtirken, 2023’e hareketli baslayacaklarini vurguladi. Galerici Yavuz Çiftçi, “Insanlar su anda 2023 model yeni çikacak otomobilleri bekliyor. Bu da piyasanin durgun geçmesine sebep oluyor fakat 2023’e yaklasirken piyasanin tekrardan hareketlenecegini ve canlanacagini düsünüyoruz” dedi.



“Ikinci el piyasasi geçen seneye göre daha durgun”

Ikinci el otomobil piyasasinin durgunlugunu korudugunu belirten Yavuz Çiftçi, “Ikinci el piyasasinda geçen seneye göre satis rakamlari yüzde 8 düstü. Geçen seneye göre daha durgun bir dönem yasiyoruz. Bunun sebeplerine bakacak olursak otomobil fiyatlari hizli bir artis gösterdi. Bu artis insanlari ihtiyaçtan çok otomobilleri bir yatirim araci olarak görmelerine neden oldu. Sonrasinda devletin yaptigi tedbirler bu yükselmenin önüne geçti. Dönemsel olarak bu aylar genellikle otomotiv piyasasini etkiler. Baktigimizda senenin sonuna geliyoruz, çocuklar okula dönüyor, aileler çocuklarla ilgileniyor. Bu durum ikinci el otomobil piyasasini etkiliyor. Bankalarin kredi faizleri ve akaryakit fiyatlarinin yukarida olmasi da ayri bir etken” ifadelerini kullandi.

“Sene sonu piyasa hareketlenir”

Ikinci el otomobil piyasasinin sene sonuna dogru hareketlenecegini belirten Çiftçi, “Senenin sonuna dogru yaklasirken, insanlar araba degistirecegi zaman yeni model bir araba almak istiyor. Yeni yila 2 ay kalmisken su an araba alip yastan 1 yil zarar görmek istemiyorlar. Bunu bekleyen bir kisim var. Bu da hem ikinci eli hem de sifir araç piyasasini duragan tutuyor. Yani 2023 model arabalari bekleyen bir kisim var. Senenin sonuna dogru piyasa tekrardan hareketlenir. Fiyatlara baktigimizda, yüzde 10-15 civarinda geri gelme söz konusu. Insanlar bu yüzde 10-15’lik geri gelmeyi göze aldiklari zaman bir sekilde ticaret dönüyor. Piyasa aslinda hiçbir zaman durmaz, sadece rakamlar güncellenir, kaldigi yerden devam eder. Insanlar yeni rakamlara kendilerini alistiramadiklari zaman bir duraganlik hareketsizlik basliyor” dedi.

Kaynak: İHA