Erzurum'un Tek Ahsap Yakma Ve Naht Sanati Ustasi Birbirinden Güzel Eserler Ortaya Çikartiyor

Erzurum’da Canip Cihangir isimli el sanatlari ustasi, filogrofi, ahsap yakma ve naht sanatlari ile birbirinden güzel eserler yapiyor. 35 yildir el sanatlari ile ugrasan Canip Cihangir, Dogu Anadolu’da ahsap yakma ve naht sanatini sadece kendisinin yaptigini ifade ediyor.

Erzurum'un Tek Ahsap Yakma Ve Naht Sanati Ustasi Birbirinden Güzel Eserler Ortaya Çikartiyor
Palandöken ilçesinde bulunan Halk Egitim Merkezinde mütevazi bir atölyesi olan Canip Cihangir, filografi, ahsap yakma ve naht sanatlari üzerine birbirinden güzel eserler ortaya çikartiyor. Filografi sanatini tel ile çivinin aski olarak tanimlayan Cihangir düz bir tahtanin üzerine bez gerdirerek çivi çakiyor. Daha sonra çaktigi çivileri tel ve ip ile örerek istedigi motifi ortaya çikartiyor. Ahsap yakma ve naht sanati ile de ugrasan 35 yillik el sanatlari ustasi dikkat çeken eserlere imza atiyor. Öte yandan halk egitim kurslari da veren Cihangir, Dogu Anadolu bölgesinde ahsap yakma ve naht sanatini sadece kendisinin yaptigini ifade ediyor. Kendisinin egitti ögrencilerin de usta olma yolunda ilerledigini kaydeden Cihangir, yaptigi el sanatlarini ise tanitmakta eksik kaldiklarini söyledi.



Erzurum ve Dogu Anadolu bölgesinde sadece kendisinin ahsap yakma ve naht sanati yaptigini belirten Canip Cihangir, “Bu filografi dedigimiz çivi ile telin aski olan bir sanattir. Motifi seçtikten sonra baslangiç olarak tahta üzerine bezini seriyoruz. Daha sonra gergin halde olan yüzeye çivi çakiyoruz. Özel olan telleri ile beraber çaktigimiz çivileri motife göre örmeye basliyorum. Bu eserler tamamen el emegi olan çalismalardir. Bu ise 35 yil önce çok yakin bir arkadasim sayesinde basladim. 35 yilda kendimi gelistirdim ama hala benim yeni ögrendigim seylerde oluyor. Palandöken halk egitim merkezi bünyesinde kurslar veriyorum. Ögrencilerim var ve bu atölyede filografi, ahsap yakma ve ayrica naht sanati dedigimiz kursuda veriyorum. Çok iyi isler çikiyor ve güzel is yapan usta düzeyine gelen ögrencilerim var. Ahsap yakma sanatinin özel tahtalari var. Yapacagimiz objeyi veya resmi tahtaya geçirdikten sonra yakma makinesi ile yakarak resmediyoruz. Çok eski bir Türk sanatidir. Naht dedigimiz ahsap üzerine oyma sanatimiz var. Erzurum ve Dogu Anadolu da tek ben yapiyorum diyebilirim. Ankara’da yapan var Ankara’dan bu tarafa yapan hiç kimse yok. O yüzden bu sanatimizi tanitmak istiyorum. Naht ve ahsap yakmayi bu bölgede yapan sadece ben varim. Ögrenen ve usta olma yolunda ilerleyen ögrencilerimiz var onlar pesimden geliyorlar. Sergiler yapiyoruz ama sanatimizi tanitma konusunda eksik kaldik” dedi.

Kaynak: İHA