ERÜ'de Mimari Tas Oymaciligi Programi Çogaltici Etkinligi Düzenlendi

Kayseri Olgunlasma Enstitüsü koordinatörlügünde Erciyes Üniversitesi’nde (ERÜ) “Mimari Tas Oymaciligi Programi” projesinin çogaltici etkinligi düzenlendi.

ERÜ'de Mimari Tas Oymaciligi Programi Çogaltici Etkinligi Düzenlendi


Güzel Sanatlar Fakültesi Konser Salonu’nda düzenlenen etkinlige; Vali Gökmen Çiçek, Rektör Prof. Dr. Fatih Altun, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekani Prof. Dr. Aygül Aykut, Ege Ihracatçi Birlikleri Baskani Ibrahim Alimoglu ile akademisyenler ve ögrenciler katildi.

Etkinligin açilisinda konusan Rektör Prof. Dr. Fatih Altun, Erciyes Üniversitesi’nin AB Projelerinde yer almasina önem verdiklerini söyleyerek, "Mimari tas oymaciligi olarak gerek Osmanli dönemi eserlerde gerekse de Selçuklu dönemindeki eserlerde özellikle Anadolu’dan birçok konuda harika sanat saheserlerinin ortaya çiktigini ve özellikle Büyük Mimar, Mimar Sinan üstadin eserlerinde bunu çok etkin bir sekilde görmekteyiz. Bizler mimari tas oymaciliginda ciddi bir kültüre, ciddi bir olusmus bilgi birikimine sahip bir toplumuz. Bu gücümüzün bu projelerde ortaya konulmasini Erciyes Üniversitesi olarak çok önemsiyoruz” dedi.

Vali Gökmen Çiçek ise, tas islemeciligini bir hikâyenin islenmesi, tarihe bir not düsme veya bir derdin oraya islenmesi olarak gördügünü söyledi.

Vali Çiçek, “Zaman belli bir süre geçtikçe belki tas önemini yitirdi gibi göründü. Beton ve estetiksiz yapilar dünyanin her yerinde sabit. Bir tek ülkemizde degil, Baktigimizda görülen beton kütleleri, bütün görüntü kirliligi ile o estetigin zevkini aldi götürdü. Ama tekrar iki binli yillardan sonra tasa olan ilgi tekrar artti. Tas islemeciligine verilen deger tekrar artti. Sadece kisa bir dönem belki milletimiz tas eserlerden uzak kaldi. Ama sonunda tekrardan o tasin estetigi, saglikli yapisi tekrar hepimizin ilgisini çekmeye basladi.

Bende ilin Valisi olarak gittigimiz yerlerde o tastan yapilmis eserler, o el islemeciligi ile yapilmis eserleri gördügümde saatlerce bakiyorum ve ilgileniyorum” diye konustu.

Kayseri’de tas islemeciliginin ayri bir öneme sahip oldugunu da belirten Vali Çiçek, "Kayseri’de tas islemeciliginin ayri bir öneme sahip. Çünkü Mimar Sinan hemsehrimiz. Tasi konusturmus Mimar Sinan. Öyle eserler yapmis ki binlerce yil geçse o eserler hala ayakta kalacak ve o eserler ile gurur duyacagiz. Mimar Sinan’in hemsehrisi olan bir ilde tas islemeciligi ile ilgili bir program yapilmasi Kayseri Valisi olarak beni çok mutlu etti" seklinde konustu.

Açilis konusmalarinin ardindan Rektör Prof. Dr. Fatih Altun tarafindan Vali Gökmen Çiçek’e projeye verdigi desteklerden dolayi plaket takdim edildi. Etkinlik, plaket töreninin ardindan sunumlar ile devam etti.
Kaynak: İHA