Akkuyu NGS'de 1'Nci Ünitenin Basinç Kompansatörü Kurulumu Tamamlandi

Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) sahasinda ekipmanlarin kurulumu belirlenen takvime göre devam ederken, bu çerçevede 1’inci ünitenin reaktör binasinin birincil devresinin ana ekipmanini olusturan basinç kompansatörünün montaji da tamamlandi.

Akkuyu NGS'de 1'Nci Ünitenin Basinç Kompansatörü Kurulumu Tamamlandi
Basinç kompansatörü, halihazirda kurulu güvenlik sistemlerinin boru hatlarinin yikanmasi ve reaktöre bagli isletim sistemlerinin normal çalismasi gibi sistemlerin açik bir reaktöre aktarilmasinin ilk asamasinda yer aliyor. Bu ekipmanin kurulumundan önce, özel gömülü parçalarin montaji, betonlama ve gömülü parçalara destek montaji çalismalari yapildi.

Akkuyu Nükleer A.S Genel Müdür Birinci Yardimcisi ve Nükleer Güç Santrali Yapi Isleri Direktörü Sergey Butckikh, konuya iliskin yaptigi açiklamada, “Akkuyu NGS’nin ilk güç ünitesindeki bir diger önemli çalisma asamasi, basinç kompansatörünün tasarim konumuna yerlestirilmesidir. Kompansatör, ’Open Top’ teknolojisi kullanilarak, yani reaktör binasinin üstü açik haldeyken kuruldu. Iç koruma kabugunun altinci katmaninin kurulumu tamamladiktan sonra, geriye sadece reaktör kubbesini monte etmek kaliyor. Böylece, insaat ve montaj islerini fiilen tamamlayip ekipmanlari devreye alma asamasina geçecegiz" dedi.

12,91 metre yükseklige, 3,33 metre çapa ve 187,4 ton agirliga sahip basinç kompansatörü, çesitli kosullarda birincil devrede basinç olusturmak ve basinci korumak için tasarlandi. Akkuyu NGS sahasinda 2022 yili sonuna kadar ilk güç ünitesine ait koruma alaninin ve reaktör kabinin üzerindeki kubbenin kapatilmasi ve kutup vincinin devreye alinmasi için çalismalar planlaniyor.
Kaynak: İHA