Damaklari Tatlandiran Balkabaginin Tarladan Sofraya Yolculugu Basladi

Türkiye’de kabak ve kabak tatlisi denince akla gelen illerden olan Aydin’da lezzeti ve büyüklügüyle dikkat çeken balkabaginda hasat basladi. Sehrin önemli tarim ürünlerinden biri olan ve ekiminin ardindan uzun bir yolculuk sonrasinda sofralara ulasan kabaklar, cografi isaret tescilli Aydin Kabak Tatlisi haliyle de damaklari tatlandiriyor.

Damaklari Tatlandiran Balkabaginin Tarladan Sofraya Yolculugu Basladi


Türkiye genelinde kendine has lezzeti ve lifli dokusu ile dikkat çeken ve kabak tatlisinda da cografi isareti bulunan Aydin balkabaginda hasat telasi yasaniyor. Kis aylarinin vazgeçilmez sebzelerinden biri olan, bin bir zahmetle ekimi yapildiktan sonra hasadina baslanilan balkabaklarinin tarlalardan sofralara gelen yolculugu da baslamis oldu. Özenle seçilen ata tohumlariyla ekimi yapilan balkabaklari yaklasik 6 aylik sürecin ardindan toplanarak depolara gönderiliyor. Depolardan ise ülke genelindeki birçok otel ve restoranlarin yani sira dönem dönem de yurtdisina gönderilen kabaklar, usta ellerde tatlandirilip sofralara servis ediliyor. Liflerinin siki olmasi ve dokusunun güzel olmasi sebebiyle Aydin kabagina olan talebin arttigina dikkat çeken kabak üreticisi Arif Barut, yillik ortalama 400 ton kabak hasat ettiklerini ifade etti.



“Yurtdisina da gönderiyoruz”

Aydin Kabak Talisi’nin cografi isaret almasinin ardindan taleplerin arttigini ve rekolteyi yükselttiklerini ifade eden ve Arif Barut; “Burada balkabaginin hasadini yapiyoruz. Hasat ettigimiz ürünlerimizi genellikle tatli üretiminde kullaniyoruz. Aydin’in yöresel kabak tatlisini yapiyoruz. Ürünümüz geçen yil cografi isaret aldigi için talepler artti ve biz de ekstra dikim yaparak rekoltemizi yükselttik. Yilda yaklasik 350 ile 400 ton arasinda kabak isliyoruz. Türkiye’nin her tarafina en iyi elit restoranlarina, otellerine kabaklarimizi gönderiyoruz. Dönem dönem yurtdisina da gönderiyoruz. Bu yilki hedefimiz de 350 ton kabak islemek” dedi.



“Her kabakla tatli olmaz”

Ata tohumu geleneginin sürdürerek özel dikim yaptiklarini sözlerine ekleyen Barut; “Özel dikim yapiyoruz ve ata tohumlarimizi kullaniyoruz. Ayni zamanda ata tohumu gelenegimizi sürdürüyoruz. Bu Aydin bölgesine özel bir kabak. Yani lif yapisi ve dokusunun siki olmasindan dolayi bizim tatlimiz için çok uygun bir kabak. Zaten Aydin yöresinin kabak tatlisi her kabakla olmaz” dedi.



“5 farkli kabak tatlisi yapiyoruz”

Kabak üreticiliginin yani sira Kabakçizade adiyla da kabak tatlisi üretimi yaparak ülke geneline gönderim yaptiklarini ifade eden Barut; “Ayni zamanda Kabakçizade olarak, tohumunu kendimiz veriyoruz çiftçilerimize. Kontrollü üretim yaptiriyoruz ve 15 yildir bu isi yapiyoruz. Türkiye’nin her tarafina tatlimizi pastörize bir sekilde sevk edilebilir ambalajlarla gönderiyoruz. Bunu pastörize ürün olarak hazirliyoruz. Pastörize oldugu için de ürünlerimizin 2 yil raf ömrü var. 5 tane farkli kabak tatlisi var. Türkiye’nin bütün bölgelerinin kabak tatlisini yapiyoruz. Hatay yöresinin mesela kireçli olani yapiyoruz, Bursa bölgesininkini yapiyoruz ama lokomotif ürünümüz Aydin’in kabak tatlisi. Ince yaprak döner gibi kesildigi için hem incedir çok serbet barindirmaz içerisinde hem de yemesi de çok kolay ve hafiftir. Diger yörelerden gelen kabaklarla bizim Aydin yöresi kabak tatlisi olmaz. Çünkü kabagin lif yapisi farkli. Bizim kabagin lif yapisi ve dokusu siki oldugu için kolay kolay dagilmaz. Diger kabaklardan yapilan tatli ise bebek mamasi gibi olur dagilir, püre haline gelir” dedi.

Kaynak: İHA