Ukrayna Devlet Baskani Zelenskiy Açiklamasi 'Iran Liderligine Güvenmiyorum'

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, "Iran liderligine güvenmiyorum" dedi.



Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, Kanada basiniyla yaptigi röportajda gündeme dair konulari yanitladi. Son dönemlerde Rusya’nin, Iran’dan aldigi kamikaze tipi insansiz hava araçlariyla Ukrayna kentlerine saldirilar düzenledigini söyleyen Zelenskiy, bu destekler nedeniyle Iran yönetimine güvenmedigini söyleyerek, "Öncelikle kendimizi yalanlara karsi korumamiz gerekir. Kisisel olarak Iran liderligine güvenmiyorum. Yani Iran halkindan bahsetmiyorum. Iran liderliginin kendisinden bahsediyorum" ifadelerini kullandi.

Rusya ile müzakere sartini açikladi

Röportajinda Rusya ile müzakerelerin tekrar baslayip baslamama ihtimaliyle ilgili soruya da yanit veren Zelenskiy, "Referandum (Ukrayna’nin dogusundaki) ’hikaye’ haline geldi. Müzakere etmek istiyorlarsa topraklarimizi geri verebilirler. Bizim topraklarimizdan çekilmeliler ve 1991’de uluslararasi kabul görmüs sinirlara geri dönülmeli. Sonrasinda hangi formatta kiminle müzakere etmek istedigimizi söyleyecegiz. Bugün Rusya’nin temel hedefi, enerji sistemimizi vurmalari, amaçlari insanlari elektriksiz birakmak. Onlar terörist. Saka yapmiyorum ve onlarin nasil göründügünü anlatmak istiyorum. Korkak olduklari için savas alaninda hiçbir sey yapamiyorlar ve sivilleri vuruyorlar" seklinde konustu.

Zelenskiy ayni zamanda 2020 yilinda Ukrayna’ya ait bir yolcu uçaginin Iran’da düsürüldügünü, bu olaydan sonra Iran rejiminin önce bunu reddettigini sonra kabul ettigini de hatirlatti.
Kaynak: İHA