Ezber Bozan Tasarimcilar Ödüllerine Kavustu

Türk tasarimci ve Türk mobilya firmalarinin uluslararasi düzeyde taninirliginin arttirilmasi amaciyla bu yil ikincisi düzenlenen "Ezber Bozan Tasarim Yarismasi" yine rekor düzeyde basvuru ile süreci tamamladi.

Ezber Bozan Tasarimcilar Ödüllerine Kavustu
Ege Mobilya Kagit ve Orman Ürünleri Ihracatçilari Birliginin Ticaret Bakanliginin destegiyle bu sene “SMART FURNITURE” temasi ile düzenledigi Ezber Bozan Tasarim Yarismasi Final Gecesi’nde ödüller sahiplerini buldu. Yarismada 791 ögrenci, 203 profesyonel olmak üzere toplam 994 basvuru arasindan 8’i ögrenci 8’i de profesyonel olmak üzere toplam 16 adet proje ödül almaya hak kazandi. Ögrenci ve profesyonel kategorisinde EIB özel ödülleri ve ilk üçe giren finalistlere ödülleri takdim edildi.

Selçuk Üniversitesi 109 basvuruyla yarismaya en çok basvuru alinan üniversite oldu. Üniversite adina Selçuk Üniversitesi Mimarlik ve Tasarim Fakültesi Dekani ve Iç Mimarlik Bölüm Baskani Prof. Dr. Rabia Köse Dogan’a en çok katilim saglayan üniversite ödülü verildi.

Ögrenci kategorisinde ilk üçe giren tasarimcilara verilecek nakdi ödüllerin yani sira Ticaret Bakanligi’nin onayladigi sayida finaliste Bakanlik destegiyle yurt disindaki önemli tasarim okullarindan birinde 2 yil süre ile egitim hakki verilecek.

"Esas önemli olan ezber bozan tasarimlarla katma deger olusturmak"

Ödül töreninde konusan Izmir Valisi Yavuz Selim Kösger, “Izmir önemli ihracat merkezlerinden biri. Mobilya sektörümüzün ihracat hacmi 4 milyar dolari asiyor. Esas önemli olan ezber bozan tasarimlarla katma deger olusturmak. Biz ihraç ürünlerimizi tasarim yarismalariyla kiymetli hale getiriyoruz. Bu yüzden Ezber Bozan Tasarim Yarismamiz çok önemli, ihracatçilarimiza çok tesekkür ediyoruz. Ülkemiz mobilya sektöründe çok önemli noktalara geldi ve yarismalarimizla daha da üst siralara çikaracagiz” dedi.



"Sektörlerimiz Türkiye ortalamasinin çok üzerinde katma degerli ihracat gerçeklestiriyor"

Ege Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskani Jak Eskinazi, “Ege Ihracatçi Birlikleri olarak 18 yildir Türkiye’ye yüzlerce tasarimci kazandirdik. Ezber Bozan Tasarim Yarismamiz ile beraber EIB bünyesinde toplamda dört farkli sektörümüzün tasarim yarismasi var. Ve bu sektörlerimiz, tasarim ekosistemi güçlü bir sekilde Türkiye ortalamasinin çok üzerinde katma degerli ihracat gerçeklestiriyor. Çünkü hepsi tasarima ciddi yatirimlar yapiyor. Geçen sene Ezber Bozan Tasarim Yarismamiza rekor düzeydeki basvuru bu sene katlanmis durumda. Iste bu gerçek bir basaridir" açiklamasinda bulundu.

Mobilya sektörü 2022 yili Ocak-Eylül döneminde ihracatini 3,5 milyar dolara çikardi

Eskinazi, “Küresel ihracatta her sene bir basamak atlayarak; 4 milyar dolari asan ihracat hacmine ulasan mobilya sektörümüz 2022 yilinin Ocak-Eylül döneminde ihracatini yüzde 15 artirarak 3 milyar 549 milyon dolara tasidi. Ülkemizde kuvvetli bir endüstriyel tasarim kültürünün olusmasi, uluslararasi pazarlardaki rekabet gücümüzü artirmak için mobilya ihracatçisi firmalarimizdan tasarima yönelik çalismalara daha fazla destek olmalarini bekliyoruz. Biz katma degeri yüksek, ekonomiyi çagin ötesinde düsünen tasarimcilarin kuracagi bir gelecek insa ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki inovasyon, katma deger; ezber bozan tasarimla, fikirle olur” diye konustu.



Mobilya sektörü 16 milyar dolarlik katma deger olusturuyor

Ege Mobilya Kagit ve Orman Ürünleri Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Ali Fuat Gürle ise yaptigi açiklamada, “Günümüzde mobilya üretimi 1885’lerde buhar gücüyle yapilirken günümüzde robotlarla son teknolojiyle yapilan bir endüstri haline geldi. Mobilya sektörümüz ülkemizde 16 milyar dolar civarinda katma deger olusturuyor. 11 milyar dolari iç piyasa, 5 milyar dolarlik kisminin ise ihracatini yapiyoruz. Her ihracatçi birliginin oldugu gibi Birligimiz de tasarima, b2b heyetlere, fuarlara önem veriyoruz. Ve çalismamizin neticesinde küresel mobilya sektöründe ülkemiz 11’inci siradan 8’inci siraya yükseldi. Türkiye yonga levha üretiminde dünyada 2’inci sirada. Hedefimiz 5 yil içinde mobilya sektörünü dünyada ilk 5’e yükseltmek" sözlerine yer verdi.

EIB ikinci Ezber Bozan Tasarim Yarismasi’nin kazananlari

EIB ikinci Ezber Bozan Tasarim Yarismasi ögrenci kategorisi birincisi Homeable isimli projesiyle Ebrar Cosar ve Yaren Sevval Yilmaz olurken, Rüya Öztürk ve Alper Gündüz IO-BOX isimli projesiyle profesyonel kategoride birincilik ödülünü almaya hak kazandi. Ögrenci kategorisinde ikinci Sandy isimli projesiyle Elif Öztürk olurken, Mehmet Lütfi Hidayetoglu ve Saniye Zeyneb Akgün SenseNest isimli projesiyle profesyonel kategorisinde ikincilik ödülünü almaya hak kazandi. Yarismanin ögrenci kategorisi üçüncülük derecesinin sahibi Fit Seat isimli projesiyle Abdurrahman Çinar ve Rana Çöllü oldu. Mehmet Can Acar, Intelligent Sleep Assistant isimli projeleriyle profesyonel kategoride üçüncülük ödülünü almaya hak kazandi.
Kaynak: İHA