Çad'daki Protestolarda 50 Kisi Öldü, 300 Kisi Yaralandi

Çad’da demokratik yönetime daha hizli geçis talebiyle baslayan protestolarda patlak veren siddet olaylarinda yaklasik 50 kisinin hayatini kaybettigi, 300 kisinin yaralandigi bildirildi. Protestolarin ardindan Encemine, Moundou, Doba ve Koumra’da 18.00-06.00 saatlerinde süresiz olarak sokaga çikma yasagi ilan edildi.

Orta Afrika ülkesi Çad’da yüzlerce kisinin, demokratik yönetime daha hizli geçis talebiyle sokaga inmesi sonrasi siddet olaylari patlak verdi. Güvenlik güçlerinin sert müdahalesi sonucu 50 kisinin hayatini kaybettigi, 300 kisinin yaralandigi bildirildi.

Çad’in geçis hükümetinin Basbakani Saleh Kebzabo düzenledigi basin toplantisinda, hükümetin silahli ayaklanma olarak nitelendirdigi olaylardaki can kayiplarini dogrulayarak, "Bugün yasananlar, iktidari zorla ele geçirmek için silahli bir halk ayaklanmasidir ve bu siddetin sorumlulari adalet karsisina çikacaktir" dedi.

Göstericilerin atesli silahlari oldugunu ve isyanci olarak kabul edildiklerini ifade eden Kebzabo, “Güvenlik güçleri sadece mesru müdafaa olarak karsilik verdi" dedi.

Insan Haklari Izleme Örgütü Orta Afrika Direktörü Lewis Mudge ise, "Protestocularin yagma ve siddete basvurup basvurmadigini ve güvenlik güçlerinin yasa disi bir sekilde ülke genelinde ölümcül güç kullanip kullanmadigini belirlemek için tarafsiz bir sorusturmaya ihtiyaç oldugu açik" dedi.

ABD ve Birlesmis Milletler (BM), ülkedeki siddet olaylarina iliskin endiselerini dile getirerek, tüm taraflari itidalli olmaya çagirdi.

Birçok kentte süresiz sokaga çikma yasagi ilan edildi

Protestolar nedeniyle OHAL ve Encemine, Moundou, Doba ve Koumra’da 18.00-06.00 saatlerinde süresiz olarak sokaga çikma yasagi ilan edildi.

Hükümet ayrica, sivil toplum örgütü "Wakit Tamma"nin faaliyetlerinin ülke çapinda yasaklanmasina ve yedi farkli siyasi partinin ofislerinin önümüzdeki üç ay boyunca kapatilmasina karar verdi.

Siyasi kriz

Eski Devlet Baskani Idris Debi Itno’nun geçen yil nisan ayinda cephe hattinda isyancilar tarafindan öldürülmesinin ardindan Itno’nun oglu Muhammed Idris Debi Itno’nun geçici devlet baskani olarak iktifari ele geçirmisti. Seçimlere 18 aylik bir geçis sonrasi yapilacagi sözü veren Itno, 1 Ekim’de seçimlerin iki yil ertelenecegini açiklamisti. Muhalefet ve sivil toplum örgütleri ise, 18 aylik geçis döneminin sona erdigi bugün protesto çagrisinda bulunmustu.
Kaynak: İHA