Italya'da Tutuklanan Suç Örgütü Lideri Hakkinda Yürütülen Sorusturma Tamamlandi

Beyoglu’nda 1 kisinin hayatini kaybettigi, 5 kisinin yaralandigi silahli saldiriya iliskin yürütülen sorusturma tamamlandi. Hazirlanan iddianamede Italya’da tutuklanan suç örgütü lideri Baris Boyun ile 12 diger sanigin degisen oranlarda 120 yila kadar hapisle cezalandirilmasi talep edildi.

Beyoglu’nda 22 Ekim 2021’de meydana gelen olayda Kubilay Berk Küçükaslan, Savas Sentürk, Yilmaz Sarisu ve Erhan Selek’in yemek yedikleri restorandan ayrildiklari sirada bir araçtan üzerlerine ates edilmisti. Yasanan olayda Küçükaslan hayatini kaybederken yanindakiler ile iki magdur ise yaralanmisti. Olaya iliskin Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan yürütülen sorusturma tamamlanarak iddianame hazirlandi.

Iddianamede, firari sanik Baris Boyun’un liderliginde kuruldugu iddia edilen suç örgütüyle ilgili Istanbul Agir Ceza Mahkemesi’nde baska bir dava görüldügü açiklandi. Örgüt üyelerinin Baris Boyun’a biat ettigi ve silahli eylemlere de katildiklari iddianamede ifade edildi. Kubilay Berk Küçükaslan’in hayatini kaybettigi saldirinin Baris Boyun’un talimatlari dogrultusunda gerçeklestigi de açiklanan iddianamede birbirlerini taniyan saniklar arasinda hiyerarsik bag oldugu aktarildi.

Iddianamede saldirinin süphelileri ile müstekiler ve magdurlar arasindan herhangi bir husumet olmadigi açiklanarak “Baris Boyun tarafindan verilen talimat üzerine olayi gerçeklestirmelerinin saniklarin emir komuta zinciri dogrultusunda örgüt faaliyeti çerçevesinde saldiriyi gerçeklestirdigini ortaya koydugu" ifadeleri kullanildi.

Magdur Savas Sentürk ile sanik Baris Boyun arasinda husumet oldugu kaydedilen iddianamede, Sentürk’ün beyanina göre, Boyun’un birçok kez kendisine yönelik eylem gerçeklestirdigi aktarildi.

Baris Boyun’un talimati üzerine diger saniklarin magdur Sentürk’ü takip ettigi dile getirilen iddianamede, sanik Ugur Demircan’in kullandigi araçla saniklar Isa Eren, Ferdi Mutlu, Burak Aygün’ün maktul ve magdurlarin yemek yedigi yerin önüne geldikleri aktarildi. Iddianamede, sanik Murat Yanik’in magdurlarin çiktigini haber vermesi üzerine diger saniklarin bulunduklari araçtan maktul ve magdurlarin üzerine silahla ates açtiklari belirtildi.

Silahli saldirida Kubilay Berk Küçükaslan’in öldügü, Savas Sentürk, Yilmaz Sarisu ve Erhan Selek ile restoranda yemek yiyen Okan Yalçin ve 18 yasindan küçük A.Y’nin yaralandigi belirtilen iddianamede, saniklarin olay yerinden hizla uzaklastiklari, hedef sasirtma amaciyla farkli güzergahlari kullanarak Gazi Mahallesi’ne gittikleri ifade edildi. Iddianamede, sanik Hasan Hasar ile Mehmet Yildiz’in, kimligi tespit edilemeyen yüzü maskeli iki kisiyle suçta kullanilan araci atese verdikleri de belirtildi.

Iddianamede, saniklarin eylemin silahli örgüt faaliyeti oldugu degerlendirilerek firari sanik Baris Boyun’un "suç islemek amaciyla örgüt kurma", "suç delillerini gizleme, yok etme veya degistirme, "olasi kasit ile tasarlayarak öldürme", "olasi kasit ile tasarlayarak öldürmeye tesebbüs" ve "ruhsatsiz silah bulundurma" suçlarindan müebbet ve 72 yildan 120 yila kadar hapisle cezalandirilmasi talep edildi. Saniklar Isa Eren, Ugur Demircan, Ferdi Mutlu ve Burak Aygün’ün de "suç islemek amaciyla kurulan örgüte üye olma", "olasi kastla tasarlayarak öldürme", "olasi kastla öldürmeye tesebbüs" ve ruhsatsiz silah bulundurma" suçlarindan müebbet ve 69 yildan 109 yila kadar hapis cezasina çarptirilmalari talep edildi.

Diger 8 sanigin da benzer suçlardan cezalandirilmasi istenen iddianame Istanbul 18. Agir Ceza Mahkemesi tarafindan kabul edildi. Öte yandan Italya’da tutuklanan Boyun’un iade sürecine iliskin çalismalar devam ediyor.
Kaynak: İHA