Isveç Basbakani Kristersson Açiklamasi 'Türkiye'nin Güvenlik Endiselerini Gidermek Için Çabalari Artiracagiz'

Isveç’in yeni Basbakani Ulf Kristersson, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile gerçeklestirdigi basin toplantisinda, Isveç’in NATO üyeligi konusunda Türkiye’nin güvenlik endiselerini gidermek için çabalari artiracagini, en kisa zamanda Ankara’yi ziyaret etmeye hazir oldugunu ifade etti.

Isveç Basbakani Kristersson Açiklamasi 'Türkiye'nin Güvenlik Endiselerini Gidermek Için Çabalari Artiracagiz'
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Belçika’nin baskenti Brüksel’deki NATO Karargahi’nda Isveç’in yeni Basbakani Ulf Kristersson ile bir araya geldi. Ikili, görüsmenin ardindan basin toplantisi için kamera karsisina geçti. Stoltenberg, “Basbakan Kristerson, NATO’ya hos geldiniz. Göreve basladiktan sadece 3 gün sonra burada oldugunuz için gerçekten minnettarim. Bu, Isveç’in NATO üyeligine uzun süredir devam eden bagliliginizi ve desteginizi gösteriyor. Yakin bir NATO ortagi olarak Isveç, uzun yillardir ittifaka degerli katkilarda bulunmustur. Iyi egitimli ve profesyonel silahli kuvvetleriniz var. Zaten NATO standartlarina göre çalisiyorsunuz” ifadelerini kullandi.

Haziran ayinda Madrid’deki NATO Liderler Zirvesi’nde Isveç ve Finlandiya’nin NATO üyeligine davet edilmesiyle tarihi bir karar alindigini hatirlatan Stoltenberg, “Ittifaka katilmak sizi daha güvenli yapacak, NATO daha güçlü, Avrupa-Atlantik bölgesi daha güvenli olacak. Üyeliginiz ittifakin kuzeydeki varligini güçlendirecek ve Iskandinav, Baltik savunma is birligini derinlestirecek” dedi.

Isveç ve Finlandiya’nin davetli olarak artik NATO’nun siyasi ve askeri yapilarina entegre oldugunu belirten Stoltenberg, “Isveç ve Finlandiya herhangi bir baskiya maruz kalirsa müttefiklerin harekete geçmemesi düsünülemez. Birçok müttefik her iki ülkeye de güvenlik teminati verdi. NATO, Baltik Denizi bölgesindeki varligini artirdi ve her zamankinden daha fazla bir sekilde birlikte tatbikat yapiyor ve çalisiyoruz” seklinde konustu.

Stoltenberg, “Isveç ve Finlandiya’nin katilim süreci, NATO’nun modern tarihindeki en hizli süreç olmustur. Hemen hemen tüm müttefikler artik ulusal düzeyde prosedürlerini tamamlamistir” dedi.



“Türkiye, Isveç ve Finlandiya terörle mücadelede is birligini güçlendirecek”

Stoltenberg, “Bu nedenle sayin basbakan, terörle mücadelede is birligini güçlendirmek için Türkiye, Isveç ve Finlandiya tarafindan imzalanan üçlü mutabakata bagliliginizi memnuniyetle karsiliyorum. Mutabakatin önemi konusunda hepimiz hemfikiriz. Türkiye, Isveç ve Finlandiya terörle mücadelede is birligini güçlendirecek. Isveç’in üçlü mutabakati uygulamak için attigi büyük ve somut adimlari, Türkiye’ye silah satisindaki kisitlamalarin kaldirilmasini, terörle mücadelede is birligini önemli ölçüde gelistirmek, PKK dahil terör örgütlerine katilimin yasaklanmasi, suçlularin iadesi ve terörün finansmani gibi konularda Daimi Ortak Mekanizmasi araciligiyla çalisilmasindan memnuniyet duyuyorum. Ayrica bir neslin en büyük güvenlik kriziyle karsi karsiya kalirken birlikte durmamiz gerektigi konusunda hemfikiriz” seklinde konustu.

Stoltenberg, NATO’nun 30 üyesinden 28’inin Isveç ve Finlandiya’nin NATO’ya katilimini onayladigini da hatirlatti.

“Her isaret Iran’in Rusya’ya bu insansiz hava araçlarini sagladigini gösteriyor”

Rusya-Ukrayna savasina deginen Stoltenberg, “Rusya Devlet Baskani Putin Ukrayna’da basarisiz oluyor. Ancak acimasiz saldirganlik savasindan vazgeçmedi. Bu yüzden Isveç’in Ukrayna’ya silah ve mühimmatin yani sira insani yardimla güçlü destegini memnuniyetle karsiliyorum. NATO müttefikleri ne kadar sürerse sürsün Ukrayna’nin kendini savunma hakkini desteklemeye devam edecek” dedi.

Bir gazetecinin Iran’in Ukrayna’daki savasta kullanilmak üzere Rusya’ya kamikaze insansiz hava araçlari verdigi iddialarini sormasi üzerine Stoltenberg, "Sunu söyleyebilirim ki her isaret, Iran’in Rusya’ya bu insansiz hava araçlarini sagladigini gösteriyor. Iran dahil tüm ülkeleri, Rusya’nin Ukrayna’ya karsi yürüttügü yasa disi savasini desteklememeye çagiriyoruz. Bu bir saldirganlik savasidir. Bu, uluslararasi hukuku açikça ihlal eden bir savas ve Avrupa’daki bagimsiz egemen bir ulusa saldiridir" ifadelerini kullandi.

“Türkiye’nin güvenlik endiselerini gidermek için çabalari artiracagiz”

Isveç Basbakani Ulf Kristersson ise, “Isveç, NATO’nun terörle mücadele faaliyetlerine daha açik ve derin bir sekilde dahil olacak” diye konustu.

Kristersson Isveç’in yeni hükümetinin ülkenin NATO üyeligini onaylamasi konusunda Türkiye’nin güvenlik endiselerini gidermek için çabalarini arttiracagini söyledi.

En kisa zamanda Ankara’yi ziyaret etmeye hazir oldugunu ve seyahat için hazirliklarin yapildigini kaydeden Kristersson, "Açikça söylemek gerekirse Isveç, Finlandiya ve Türkiye arasindaki anlasmaya bagliyiz ve anlasmadaki tüm yükümlülükleri en kisa sürede yerine getirmek için elimizden gelen her seyi yapiyoruz" diyerek terörle mücadelenin bu anlasmada temel öneme sahip oldugunu vurguladi.
Kaynak: İHA