Günlük 180 Litre Yakit Tasarrufu Sagliyor

Adana’da faaliyet gösteren bir firma, frigorifik (soguk zincir tasima) tirlarinin üzerine yeni gelistirilmis PCM sogutma pilleri ve günes enerjisi panelleri yerlestirerek hem alandan hem de yakittan tasarruf edilmesini sagladi. Su anda Nijerya’ya giden tir, günlük 180 litre yakit tasarrufu sagliyor.

Günlük 180 Litre Yakit Tasarrufu Sagliyor
Merkez Sariçam ilçesi Incirlik Mahallesi’nde uzun yillardir faaliyet gösteren ATC Mekatronik firmasi, 6 yildir soguk hava tirlarinin fazla yakit tüketimini azaltmak için bir proje gelistirdi. Firma, tirlarin dorsesinin üzerine PCM faz degistirici materyaller ve günes panelleri yerlestirerek, dorsedeki yakit ile motor tanklarini devre disi birakti. 6 yildir AR-GE’si yapilan sistem ile tirlar hem alandan, hem tonajdan hem de günlük 180 litre yakittan tasarruf sagliyor. Karbon emisyonu da olmayan tir dorselerinin fiyatiysa piyasaya göre yüzde 30 daha ucuza satilacak. Dünya Bankasi tarafindan düzenlenen bir yarismada da 33 proje içerisinde birinci olan projenin ilk prototipinin testleri tamamlandi. Bir firmaya kiralanan prototipin takilacagi tir, Nijerya’da dondurma, süt ürünleri ve donuk gida tasiyacak. Ayrica tir dorsesi, kasim ayinda Dünya Bankasi tarafindan Misir’da düzenlenecek ‘COP 27’ fuarinda tanitilacak. Adana’ya bu proje sayesinde seri üretimle 3 yilda 126 milyon euro döviz girisi hedefleniyor.

Projeyi gelistiren Ercan Çitak, “Tamamen soguk zincirde kullanilmak üzere tasimada problem, yakitta, karbon izinde problem oldugu için emisyondan arindirmak için böyle bir proje gelistirdik. Bu alanda kullanilan önemli firmalar var. Biz bunlari tamamen yok ederek, altta yakit tanklarini yok ederek böyle bir proje gelistirdik. Dünyada faz degistirici materyal dedigimiz eksi 40’lara, 60’lara kadar sogutma yapabilen bir malzemeden gelistirdigimiz bir sogutma pilleri yaptik. Ve bu sogutma pillerini treylere uygulayarak bu projeyi elde ettik. Yaklasik 70-72 saat olan üzerinde günes panelleri, altinda bataryasi olan bir proje. Ve bu proje su anda Dünya Bankasi’nin yarismasindan geçerek birinci olan bir proje. Bu da Nijerya’ya gidecek. Ilk çalismayi orada tamamlayacak ve ondan sonra dünyanin 60 ülkesinde uygulanacak olan bir proje” dedi.



“Ülkemize kazandirilmis yeni bir teknoloji olacak”

Projenin ülkeye katkisina da deginen Çitak, “Yakittan, emisyondan arindirmis olacagiz. Döviz girdisi saglayacagiz ve ihracata yeni bir soluk getirecegiz. Ayrica soguk zincirle tasimada da farkli bir yol haritasi belirlenmis olacak. Ülkemize kazandirilmis olan yeni bir teknoloji olacak” diye konustu.

Bu projenin sadece araçlarda kullanima yönelik olmadigini belirten Çitak, “Bunu soguk hava depolarinda, hatta evlerde bile uygulayabiliriz. Hem sogutma anlaminda hem de isitma anlaminda. Yapmis oldugumuz projenin soguk zincirde su anda Ar-Ge çalismalari bitti, ürün gelistirmeye geçtik. Birçok sektörde uygulanabilecek olan bir proje. Su anda ilk prototip yapildi ve Nijerya’ya teslim edilecek. Ve bundan sonraki süreçte yaklasik 126 milyon eEuro gibi bir bütçeden bahsediyoruz. Bunun ülkemize getirilmesi için çalisacagiz” dedi.

Kaynak: İHA