Dünyanin En Pahali Baharati Safranin Ele Alinacagi Safran Çalistayi Basladi

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesine adini veren ve dünyanin en pahali baharati olarak bilinen safranin ele alindigi ‘Safran Çalistayi’ basladi.

Dünyanin En Pahali Baharati Safranin Ele Alinacagi Safran Çalistayi Basladi
Hücre yenileme ve vücut direnci yükseltme özelligi de bulunan ve kilosu 100 bin liradan satilmaya baslanan safranin anlatilacagi 1. Safran Çalistayi basladi.

Tarim ve Orman Il Müdürlügü tarafindan Safranbolu Leyla Dizdar Kültür Merkezi’nde düzenlenen çalistaya Karabük Valisi Fuat Gürel, KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Belediye Baskani Elif Köse, Safranbolu Kaymakami Saban Arda Yazici, Il Emniyet Müdürü Kadir Yirtar, Il Özel Idaresi Genel Sekreteri Mehmet Uzun, Tarim ve Orman Il Müdürü Çetin Ayvalik, diger kurum müdürleri, akademisyenler ve ögrenciler katildi.

Saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla baslayan programin açilis konusmasini yapan Vali Fuat Gürel, “Safran geçmiste çok fazla üretiliyordu ama son yillarinda üzerinde durulmasiyla eski günlerine kavusmak üzere oldugunu da memnuniyetle ifade edebilirim” dedi.

8 köyde 28 üreticinin 79 dekar alanda yaptigi dikimden 35 kilogram safran hasadi beklediklerini aktaran Gürel, “Aslinda 2-3 yillik maziye bakildiginda 20 kilogramdan buralara geldigini ifade edebilirim. Bu da yüzde 50 civarinda gelismenin oldugunu ve ilginin arttigini gösteriyor” diye konustu.

Gürel, safranin bir tarimsal ürün olmaktan çikmis durumda oldugunu, turizm haline geldigini kaydederek, “Sehrimizin özellikle bazi dönemlerde canlanmasina katki saglamasi nedeniyle böyle degerli bitkiye sahip olmamiz açisindan önemli oldugunu ifade edebilirim” seklinde konustu.

Ileri ki dönemlerde sözlesmeli üretim modeline isik tutmak üzere SOGEP destegiyle ‘Lavanta Kokulu Safran’ projesinin hayata geçirildigini hatirlatan Il Tarim ve Orman Müdürü Çetin Ayvalik, “Safranbolu TSO ile yürüttügümüz proje ile Safranbolu safraninin üretiminin devamliligi saglayacak her türlü tedbirlerin alinmasi saglanmistir” ifadelerini kullandi.

Gelecek yillarda safran zirvesinin yapmak istediklerini anlatan Ayvalik, sunlari söyledi: “Safran Çalistayinda ülkemizin 7 farkli üniversitesinden safran konusunda çalismasi bulunan 20’ye yakin akademisyen 5 ayri çalisma grubuna öncülük edecek ve safran her yönüyle ele alinacaktir.”

Konusmalarin ardindan çalistay, safranin tarihi hakkindaki sunumlarla devam etti.
Kaynak: İHA