Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Türkiye Yenilenebilir Enerjide Avrupa'da 5, Dünyada Ise 12'Nci Siraya Yükseldi'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Türkiye yenilenebilir enerjide Avrupa’da 5, dünyada ise 12’nci siraya yükseldi. Bu basariyi yenilenebilir enerji seviyemizi toplam enerji seviyemizin yüzde 55’ine ulastirarak elde ettik. Orman varligimizi 23 milyon hektara çikararak Avrupa’da orman varligini en çok artiran ülke olduk" dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Anadolu Ajansi tarafindan düzenlenen Çevre Forumu’na video mesaj gönderdi. Forumun tüm insanlik için hayirlara vesile olmasi dileginde bulunan Erdogan, "Çevre Forumu, en büyük küresel sorunlardan biri olan iklim ve çevre krizine medya perspektifinden bir çözüm üretmek için düzenleniyor. Medyanin sorumlulugundan sürdürülebilir kalkinmaya, dogal afetlere, medyanin yaklasimina kadar iklim çevre meselelerinin forum kapsaminda tüm boyutlariyla ele alinacagini inaniyorum "dedi.

Sanayilesme, teknolojik ilerlemeler ve insan kaynakli etkilerin çevre üzerinde çok ciddi tahribat olusturduguna vurgu yapan Erdogan, "Her geçen yil bu tahribatin etkilerini dünya genelinde daha fazla görüyor ve hissediyoruz. Zamaninda ve yeterli önlem alinmazsa çevre felaketleri, hava kirliligi, su ve gida güvenligi ile bioçesitliligin kaybi geri döndürülemez noktalara ulasacaktir. Süphesiz her meselede oldugu gibi bu konuda da tabiata daha çok zarar veren ülkelerin daha fazla sorumluluk üstlenmesi, mücadeleye daha fazla katki saglamasi önem arz ediyor. Insani yasat ki devlet yasasin anlayisimiz çevrenin korunmasini da içeren genis bir yaklasimi ifade ediyor. Esasen, biz çevreyi yani tabiati Allah’in eseri ve emaneti olarak görüyoruz. Tüm insanlarin ortak hayat alani olan çevreyi korumanin bir lütuf degil bir yükümlülük olduguna inaniyoruz. Sera gazi emisyonu bakimindan tarihi sorumlulugumuz yüzde 1’in altinda olmasina ragmen iklim ve çevre sorunlari ile mücadele ana gündem maddelerimiz arasinda yer aliyor. Bu dogrultuda son 20 yilda ülkemizde dogayi ve çevreyi korumak ve iklim degisikliginin etkilerinin önüne geçmek için tarihi nitelikte adimlar attik. Yenilenebilir enerjinin yayginlastirilmasi, atik yönetimi, orman alanlarinin artirilmasi ve daha pek çok alanda hamdolsun bu samimi gayretlerimizin neticelerini almayi basardik" diye konustu.

Türkiye’nin yenilenebilir enerjide Avrupa’da 5, dünyada ise 12’inci siraya yükseldigine dikkat çeken Erdogan, "Bu basariyi yenilenebilir enerji seviyemizi, toplam enerji seviyemizi yüzde 55’ine ulastirarak elde ettik. Orman varligimizi 23 milyon hektara çikararak Avrupa’da orman varligini en çok artiran ülke olduk. 81 ilde 81 milyon metrekare millet bahçesi kurma hedefimize kesintisiz bir sekilde devam ediyoruz. Ülkemizin ilk yerli otomobili TOGG’u tamamen elektrikli olarak tasarlarken de çevreye olan sorumlulugumuzun bilinciyle hareket ettik. Geçtigimiz yil Paris Iklim Anlasmasi’ni Meclisimizde onaylayarak iklim degisikligi ile mücadelemizde önemli bir ivme yakaladik. Bu konudaki nihai hedefimiz olan 2053 yilinda net sifir emisyona ulasmak için gerekli tüm adimlari atmayi sürdürecegiz" açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA