AP Baskani Metsola Açiklamasi 'Bir Ülke Düsünün, Ukrayna'da Sivilleri Kadin Çocuk Demeden Bombaliyor'

Avrupa Parlamentosu (AP) Baskani Roberta Metsola, Avrupa Birligi (AB) devlet ve hükümet baskanlarini bir araya getiren AB Konseyi Zirvesi’nde yaptigi konusmada Rusya’nin Ukrayna’ya saldirilarini ele alarak, "Bir ülke düsünün, Ukrayna’da sivilleri kadin çocuk demeden bombaliyor" dedi.

AB devlet ve hükümet baskanlarini bir araya getiren AB Konseyi Zirvesi Belçika’nin baskenti Brüksel’de basladi.

AP Baskani Roberta Metsola, Konseyin ilk kisminda liderlerle görüsmesinin ardindan önemli açiklamalarda bulundu. Zirveden bir karar çikmasinin beklendigini söyleyen Metsola, "AP adina liderlerle konusmami az önce yaptim. Onlara da dedigim gibi bu zirve karar zirvesi olmali. Seçenegimiz yok. Insanlar, nasil ayakta kalacaklarini merak ediyor. Faturalari ödeme konusunda endiseliler. Yarin isleri olacak mi diye korkuyorlar. Enflasyon iki haneli ve halen artiyor. Faizler sürekli yükselmeye devam ediyor. Küçük adimlardan büyük adimlara geçmeliyiz. Enerji fiyatlarindaki artisi durdurmaliyiz. Covid-19’a karsi ne yaptiysak onu yapmaliyiz. Simdi Rus isgaline karsi ayni kararliligi göstermeliyiz. Bizler politikaciyiz. Seçilmis temsilcileriz. Gereken durumlarda zor da olsa, bize bedeli de olsa gereken kararlari alabilmeliyiz. Enerji sorununa ve krizin sonuçlarina karsi ayni koordinasyonu göstermeliyiz. Vakit durma degil hareket vaktidir" dedi.



"AP olarak Konsey’in yanindayiz"

"AB bütçesi konusunda konusmaliyiz’’ diyen Metsola, üye ülkelere AB bütçesine gereken katkilarin yerine getirilmesi çagrisi yapti. Krize karsi gerekenlerin yapilmasi gerektiginin altini çizen Metsola, "Bütçeyi artirmak ya da ülkelerden katkilarini artirmaktan bahsetmiyorum. Ihtiyaçlarimizi karsilamaliyiz. Kendi imkanlarimizi olusturmak için katkilarimizi yapmaliyiz. AP olarak Konseyin yanindayiz, ortak karar aliciyiz. Krizin ötesinde de kisa ve uzun vadeli gereklilikleri yapabilmeliyiz. Saglam bir ortagiz. Rusya’nin isgali, gaz stoklama konusu, RePowerEU, Hirvatistan’in Schengen’e dahil olmasi, Bulgaristan ve Romanya’nin bu yolda ilerlemesi gibi konularda üzerimize düseni yapiyoruz’’ seklinde konustu.



"Ukrayna merkezli hareket etmeliyiz’’

AB’nin Ukrayna’ya desteginin devam etmesi gerektigini de söyleyen Metsola, "AP olarak dün Skharov ödülünü cesur Ukrayna halkina verdik. Ukrayna merkezli hareket emeliyiz. Çünkü her sey birbirine bagli. Kendimiz için de enerji stoklarimizi dolu tutmaliyiz. Bu konuda da iyi durumdayiz. Hizlica, güç ve birlik içinde yaptirimlari arttirmali, Ukrayna’ya savunma sistemleri saglamali ve enerji destegi vermeliyiz. Rusya, AB’yi bölmeyi düsündü ancak bu olmadi. Bir ülke düsünün, Ukrayna’da sivilleri kadin çocuk demeden bombaliyor. Bunlarin karsiligi olmali’’ ifadelerini kullandi.

"AB’nin enerji kaynaklarini çesitlendirmeye ihtiyaci var"

Azerbaycan’la yapilan gaz anlasmasina iliskin bir soruya cevap veren Metsola, "AB’nin yeni enerji kaynaklari bularak enerji çesitliligini saglamaya ihtiyaci var. Ancak AP ve ben üçüncü ülkelerle iliskilerde demokratik degerlerin gözetilmesinde hassas olmaya devam edecegiz" dedi.

Kaynak: İHA