Istanbul Havalimani'nda Bagajlarin Teknolojik Yolculugu

Istanbul Havalimani’nda yolcularin bagajlari, 40 kilometre uzunlugundaki ileri teknoloji bagaj sisteminden geçerek uçaga ulasiyor. Uçusa 3 saatten erken teslim edilen bagajlar ise devasa bagaj otelinde bekletiliyor.

Istanbul Havalimani'nda Bagajlarin Teknolojik Yolculugu
Dünyanin en iyi havalimanlari arasinda gösterilen Istanbul Havalimani, teknolojik özellikleriyle de dikkat çekiyor. Yolcu valizlerinin terminal ve uçaklar arasi sorunsuz sekilde transfer edilmesi için dünyada sayili havalimaninda bulunan ve Türkiye’de ilk defa hayata geçirilen 40 kilometrelik ileri teknoloji bagaj sistemi yolculara hizmet veriyor. Tam otomatik sekilde insan müdahalesini gerektirmeden kullanilan sistemde bagajlar, tepsiler içinde hareket ediyor. Bu sayede tepsilerin konumlari sürekli takip edilebildigi için konveyör boyunca kayip bagaj sayisi minimuma iniyor. Erken gelen yolcularin bagajlari ise uçus saatine kadar bagaj oteli olarak adlandirilan alanda bekletildikten sonra otomatik robotlarla bulundugu yerden alinarak uçus alanina gönderiliyor.

40 kilometrelik bagaj sistemi agi hizmet veriyor

Istanbul Havalimani’ndaki bagaj sistemi hakkinda bilgi veren IGA Teknik Hizmetler Genel Müdür Yardimcisi Firat Emsen, “Yaklasik 40 kilometre uzunlugunda 13 bin 800 konveyörden olusan bir sistemimiz var. Sistemimizin üzerindeki ana büyüklükler 468 adet check-in kontuari yolcularimizin valizlerini teslim ettikleri, otomatik olarak bagajlarin patlayici tespit islemini yaptigimiz 24 adet EDS dedigimiz patlayici tespit cihazi, yolcularimizin valizlerini teslim aldiklari 28 adet bagaj alim karoseli, uçus öncesi bagajlarin toplandigi 48 adet bagaj toplama karoseli, 10 bin 800 adet bagaj kapasiteli erken bagaj depo alan sistemimiz var” seklinde konustu.



“Dünyada sayili havalimanlarinda kullanilan teknolojiyi burada bagaj sistemimizde kullaniyoruz”

Bagaj sisteminde Istanbul Havalimani’nda Türkiye’de ilk defa kullanilan bir sistemin dizayn edildigini belirten Emsen, “Dünyada sayili havalimanlarinda kullanilan, ülkemizde ilk defa bizim havalimanimizda kullanilan ICS dedigimiz bir teknolojiyi burada bagaj sistemimizde kullaniyoruz. Bu teknolojide bagajlar konveyörün üzerinde tepsiler içinde hareket ediyor. Tepsilerin konumlarini yüzde 100 olarak sürekli takip ettigimiz için konveyör boyunca kayip bagaj, yani uçaga yetistiremedigimiz bagaj sayisi minimumda oluyor. Tam otomatik, akilli, insan müdahalesini gerektirmeyen bir sistemimiz var. Kapasite anlaminda saatlik maksimum kapasitemiz 28 bin 800 bagaj, günlük olarak da uçus sayisina bagli yogunluga göre degismekle birlikte yaklasik 150 bin adet bagaj sisteme giris çikis yapmaktadir” diye konustu.



Erken gelen bagajlar bagaj otelinde bekletiliyor

Uçusa 3 saatten önce teslim edilen bagajlarin bagaj oteli olarak adlandirilan sistemde bekletildigini kaydeden Firat Emsen, “Bagajlarimizin yolculugu check-in kontuarinda basliyor. Görevli yolcularimizin bagajlarini teslim alip, etiket yapistirarak sisteme verir. Daha sonra bu bagajlar konveyör üzerinde eslestirme islemine tabi olur ve tepsilerin üzerine alinirlar. EDS cihazlari vasitasiyla otomatik patlayici tespit sisteminden geçtikten sonra barkod tanima cihazlarimizdan gidecekleri uçus karosellerine kadar yönlendirilirler. Uçusuna 3 saatten erken sisteme teslim edilen bagajlar, bagaj oteli dedigimiz 10 bin 800 adet bagaj kapasiteli sisteme geçerler. En son asama olarak da bagaj toplama karoselinden yer hizmetleri görevlileri tarafindan bagajlar teslim alinarak uçaklara yüklenirler. Uçusuna 3 saatten önce giren bagajlar 10 bin 800 bagaj kapasiteli erken bagaj depolama alaninda bekletilir. Bu alanda 48 adet otomatik çalisan robot bulunmaktadir. Bu robotlar uçusu gelen bagaji otomatik olarak konveyöre yönlendirir” ifadelerine yer verdi.

Kayip bagaj sayisi dünya ortalamalarinin çok altinda

Ileri teknoloji sayesinde kayip bagaj ortalamasinin dünya havalimanlarinin çok daha altinda olduklarini dile getiren IGA Teknik Hizmetler Genel Müdür Yardimcisi Firat Emsen, “Dünyada 24 ay gibi kisa süre içinde tasarim, imalat, saha montaji, test ve devreye alma islemlerini bitirilmis olan bu çapta tek ve en büyük büyük bagaj sistemine sahibiz. ICS teknolojisi sayesinde uçusuna yetistiremedigimiz kayip bagaj sayimiz dünya ortalamalarinin çok altindadir. Ayrica gelen yolcu bagajlarini 16 dakika, giden yolcu ve transfer bagajlarini da maksimum 20 dakikada teslim edebilecek bir kapasiteye sahibiz” dedi.



Bagajlar için 4 seviyeli üstün güvenlik önlemi

Havacilik için en önemli konularin basinda gelen güvenlik önlemleri çerçevesinde bagaj sisteminde 4 asamali güvenlik tedbirinin uygulandigini ifade eden Emsen, “Bagajlarin güvenlik taramasi ulusal ve uluslararasi 4 seviyeli güvenlik prosedürüne uygun olarak yapilmaktadir. Tüm bagajlar otomatik olarak EDS dedigimiz patlayici tespit sistemi ile taranmaktadir. Bu tarama sonucunda süpheli olarak belirlenen bagajlarin görüntüsü ikinci seviye diye adlandirdigimiz operatörün önündeki ekrana düser. 30 saniye içerisinde operatör kararini vererek bagaj süpheli ise üçüncü seviyeye yönlendirir. Bu seviyedeki saha operatörü sürüntü alarak bagajin içinde patlayici olup olmadigini tespit eder. Eger bagajin içinde patlayici olduguna karar verirse otomatik olarak bagaj imha alanina yönlendirilir, degil ise bagaj tekrar sisteme yönlendirilir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA