Meme Kanserinde Erken Teshis Hayat Kurtarir

Genel Cerrahi Uzmani Op. Dr. Ihsan Oruk, Meme Kanseri Farkindalik ayi nedeniyle yaptigi bilgilendirmede, her kadinin meme dokusunu tanimasi gerektigine dikkat çekerek erken teshisin hayat kurtardigina vurgu yapti.

Meme Kanserinde Erken Teshis Hayat Kurtarir
Ekim ayi, Dünya Saglik Örgütü tarafindan 2004 yilindan bu yana meme kanserinde erken teshisinin önemi ve meme kanseri farkindaliginin vurgulanmasi amaciyla “Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkindalik Ayi” olarak aniliyor. Bu kapsamda meme kanseriyle alakali bilgilendiren açiklamalarda bulunan Genel Cerrahi Uzmani Op. Dr. Ihsan Oruk, meme kanserinin teshis yöntemlerinden bahsetti. Emzirmenin meme kanseri riskini azalttigini belirten Oruk, kadinlarin her yil mutlaka doktorlara muayene olmalarini ve evde kendilerini muayene etmeyi aksatmamalari gerektigini söyledi.



“Her kadin kendi meme dokusunu bilmeli ve tanimali”

Her kadinin kendi meme dokusunu taniyarak düzenli olarak kendisini muayene edebilecegini aktaran Genel Cerrahi Uzmani Op. Dr. Ihsan Oruk, anormal bir durumda doktora basvurmalari gerektigini belirtti.

Erken teshisle birlikte hayatlarin kurtuldugunu kaydeden Oruk, “Meme kanseri, her 8 kadindan birinde görülebilen ve erken tani ile kür sansi mümkün olan bir kanser türü. Bundan dolayi bütün kadinlar yilda bir veya iki kez doktorlara muayene olmali. Doktor muayenesinin yani sira evde kendi kendilerini muayene edebilirler. Meme dokusu farklilik gösterdiginden her kadinin kendi meme dokusunu bilmesi ve tanimasi gerekiyor. Meme dokularina alismalari, farkli bir duruma rastladiklarinda doktorlara basvurmalarini sagliyor. Meme dokusunda anormal olarak; bir sertlik, dokuda çekilme, ciltte çekilme, meme basinda kanli bir akinti tarzi kanser lehine olabilecek belirtilerle bize geldiklerinde erken teshis ediyoruz, hayatlari kurtuluyor” dedi.



“Olabildigince emzirmek riski azaltacaktir”

Çalisan dokuda hasarin da azaldigina dikkat çeken Genel Cerrahi Uzmani Op. Dr. Ihsan Oruk, meme dokusunun da ayni sekilde ne kadar çok süt verirse o kadar meme kanseri riskini azalttigini dile getirdi. Oruk, “Emzirmeyle birlikte meme dokusu çalisiyor ve görevini yapmis oluyor. Görevini yaptigi sürece de kanser riski giderek azaliyor ve en düsük seviyelere geriliyor” diye konustu.



“Yilda bir muhakkak periyodik muayenelerini olsunlar”

Kadinlarin düzenli hekim muayenesini ihmal etmemeleri gerektiginin altini çizen Genel Cerrahi Uzmani Op. Dr. Ihsan Oruk, uygun oldugu durumlarda muayenede meme ultrasonu ile momografinin birlikte yapilmasini önerdi. Meme ultrasonu ve mamografi degerlendirmeleri sonucunda herhangi bir süphe varsa ileri inceleme yapabildiklerini aktaran Oruk, “Kadinlar yilda bir mutlaka periyodik muayeneleri yaptirmali, bununla da kalmayip kendi kendilerini muayene etmeli. Ayda bir muhakkak özellikle banyodayken meme kontrollerini yaparak gelisebilecek bir kanser bulgusu varsa erken teshisi ön plana çikartmis olacagiz” sözlerini kullandi.
Kaynak: İHA