Maden Isçisi Faciadan Iki Dakikayla Kurtuldu, 15 Kisiden Tek O Sag Çikti

Bartin’in Amasra ilçesindeki maden ocaginda meydana gelen patlamadan iki dakikayla kurtulan 14 yillik maden isçisi Aydin Kalayci, dehset anlarini gazetecilere anlatti. Kalayci, "Eksi 300 kotunda 14 kisi falandik. Oradan tek ben çikabildim. 14 yildan beri hep akrabayiz" diye konustu.

Maden Isçisi Faciadan Iki Dakikayla Kurtuldu, 15 Kisiden Tek O Sag Çikti
Türkiye Taskömürü Kurumu’na ait Amasra Müessese Müdürlügü’ne bagli maden ocaginda dün aksam saatlerinde meydana gelen patlamadan iki dakikayla kurtulan 14 yillik maden isçisi Aydin Kalayci, yasadiklarini anlatti. 14 yildir diger isçilerle aile gibi olduklarini anlatan Kalayci, eksi 300 kotunda 15 kisiden tek kendisinin sag çiktigini anlatti. Kalayci, "Ilk çikanlardanim, son iki dakikayla kurtuldum. Çok üzgünüm. Arkadaslarimiz sehit oldular. 4-12 vardiyasinda çalisiyordum. Ocaktaydim. Olay mahallindeydim. Bir dakikayla da olabilir. Bes adimla da olabilir. Bes adim önünüzde metan da olabilir. Dünya karardi. Tekrar o madene girdim. Ondan sonra iki defa girdim. Sonra sabah 5 siralarinda girdik. Allah’a sükür kimse kalmadi. 14 yildir bu madenlerde çalisiyoruz. Ilk kez böyle bir sey yasandi. Devam edecegiz. Ekmek parasi. Eksi 300 kotunda 14 kisi falandik. Oradan tek ben çikabildim. 14 yildan beri hep akrabayiz. Acisiyla tatlisiyla beraber yasiyoruz. Birbirimize canimizi emanet ediyoruz. Ilk kez böyle bir sey yasiyoruz. Ocaklarimiz disaridan 7-24 yasaniyor. Öyle bir toz duman hayatimda görmedim. Lambayla önümü göremiyordum. Biz elimizden geleni yaptik. Arkadaslarimizi birakmadik. 24 saattir buradayiz. En son görevimizi yaptik. En son 13-14 kisi kalmisti. Gece 2’de tekrar indik. Hepsini aldik. Ocakta kimse kalmadi" diye konustu.



"Yüzlerini hatirlayacagiz, belki de rüyamiza girecek"

14 yillik maden isçisi Celal Kara da patlama sonrasi galerilere girdiklerinde arkadaslariyla karsilastiklarini anlatti. Arkadaslarini görünce sok olduklarini ifade eden Kara, "Zaten biliyoruz biz yerin altinda kelle koltukta. O yüzden yapacak bir seyimiz yok. Bu olayin nasil oldugunu kimse bilmiyor. 14 senedir burada çalisiyorum, böyle bir seyle karsilasmadim. Neyin ne oldugunu bilmiyoruz. Çalisma galerilerine gittigimizde arkadaslarimiz oradaydi. Iki kisi oradan dört kisi oradan aliyorduk. Çok kötü bir durumdu. Daha yeni çiktik. 13-14 kisi kalmisti. Gece siralarinda tekrar indik. Onlari kurtardik. Su anda ocakta kimse kalmadi. Biz sadece aldigimizi çikardik. Tam sayi tutmadik. Çikardiklarimizda basta bir iki yarali vardi. 6-7 kisi hastanede varmis su anda. Her vardiyada sayi degisiyor. Kaç kisi gelip gelmeyecegi de belli olmuyor. Biz de sayiyi bilmiyoruz. Son görevlerimizi yerine getirdik. Bizim için bundan sonra zor olacak. Belki arkadaslarimiz rüyalarimiza girecek. Ama yapacak bir seyimiz yok. Ekmegimizi kömürden çikartiyoruz. Bir iki zorluk çekecegiz. Artik yapacak bir seyimiz yok" dedi.

Kaynak: İHA