ABD Kongre Binasi Baskini Sirasinda Kongre Liderlerinin Yasadigi Gergin Anlarin Görüntüleri Ilk Kez Yayinlandi

Eski ABD Baskani Donald Trump destekçileri tarafindan 6 Ocak 2021 tarihinde gerçeklestirilen Kongre Binasi baskinini arastirmak için ABD Temsilciler Meclisi’nde kurulan 6 Ocak Komitesi’nin 13 Ekim Persembe günü gerçeklestirilen toplantisinda kongre liderlerinin olay sirasinda yasadigi korku dolu anlarin görüntüleri yayinlandi.

ABD Temsilciler Meclisi Baskani Nancy Pelosi’nin gazeteci olan kizi Alexandra Pelosi tarafindan kaydedilen görüntülerde Baskan Nancy Peloci ile dönemin Senato Azinlik Lideri Chuck Schumer’in, güvenligin saglanmasi amaciyla bazi yetkililer ile yaptiklari konusmalar da yer aliyor.

Görüntülerin basinda isyancilarin kongre binasindaki bir kapiyi kirarak içeri girmeye basladigi ve güvenlik güçlerinin yetersiz kaldigi belirtilirken, telefonda konusan Baskan Nancy Pelosi’nin “Kongredeki oturumu sonlandirmak zorundayiz yoksa isyancilar büyük bir zafer kazanacaklar.” sözlerini kullandigi görülüyor.

Genel kurul salonunda mahsur kalan senatörler gaz maskesi takti

Kongre liderlerinin saldiri sebebiyle güvenli ve gizli bir odaya nakledilmesinin ardindan odada bulunanlarin yasadigi gerginlik açikça belli olurken Baskan Pelosi, hükümetin hala isledigini bir sekilde halka göstermek ve seçimin onaylanmasi islemine devam etmek için oturuma geri dönmenin bir yolu olup olmadigini sordu. Odada bulunan birisi cevap olarak bazi senatörlerin Genel kurul salonunda mahsur kaldigini ve olasi bir saldiriya karsi gaz maskesi takarak yere yatip siper aldiklarini belirtmesi üzerine Pelosi hayret içerisinde odadakilere dönerek “Buna inanabiliyor musunuz?” dedi.

"Lanet olasi Güvenlik Bakani"

Güvenli odada Chuck Schumer’in Güvenlik Bakani’ni aramak istedigini söyledigi görüntüde “Lanet olasi Güvenlik Bakani“ sözlerini sarf etmesi dikkat çekti. Schumer, dönemin ABD Güvenlik Bakan Vekili olan Christopher Miller ile yaptigi telefon görüsmesinde “Hala güvenli odaya nakledilemeyen senatörler bulunuyor. Çok sayida güvenlik görevlisine ihtiyaç var, Maryland Ulusal Muhafizlarini da gönderebilir misiniz?” diye sordu.

Baskan Pelosi ve Schumer, yardim istemek için dönemin Virginia Eyaleti Valisi Ralph Northam ve Adalet Bakani Vekili Jeffrey Rosen ile de telefonda konustu.

Konusma sirasinda Schumer’in Jeffrey Rosen’e hiddetli bir sekilde “Sayin Bakan, niçin Baskan’a (Donald Trump) isyancilarin kongreyi terk etmeleri çagrisi yapmasini söylemiyorsunuz?” ifadesini kullandi.

Trump, 3 Kasim 2020’deki baskanlik seçimlerini kaybetmesinin ardindan seçimin “hileli” oldugunu iddia etmis ve destekçilerini kendisine karsi bir komplo yapildigina ikna etmeye tesvik edici girisimlerde bulunmustu. 6 Ocak 2021’de Trump’in baskan olmasini isteyen binlerce destekçisi, Kongre Binasi’na yürüyerek saldiri düzenlemisti. Saldirilarda 5 kisi hayati kaybederken, yüzlerce kisi ise yaralanmisti. Yürütülen sorusturma kapsaminda Trump’in yani sira yüzlerce tanik 6 Ocak Komitesi tarafindan sorgulanmis, 900’den fazla kisi ise suçlanmisti. Olaylarin ardindan ABD Baskani Joe Biden, 6 Ocak saldirilarini “ABD’nin en karanlik günü” olarak nitelendirmisti.
Kaynak: İHA