Senaryo Gerçegi Dereye Uçan Traktörden Yaralilari Böyle Kurtardilar

Düzce’de düzenlenen tatbikatta senaryo geregi orman isçilerini tasiyan traktör heyelan sonucu dereye uçtu. Gerçegini aratmayan görüntülerin yasandigi tatbikatta, 16 yarali ekiplerin yogun çalismasi ile kurtarildi.

Senaryo Gerçegi Dereye Uçan Traktörden Yaralilari Böyle Kurtardilar
Düzce’nin Kaynasli ilçesine bagli Dariyeri Hasanbey köyünde düzenlenen tatbikatta senaryo geregi orman isçilerini tasiyan traktör dereye uçtu. Olayi gören vatandaslarin ihbari sonrasinda UMKE, AFAD, 112 Acil Saglik ve arama kurtarma ekipleri bölgeye gönderildi. Ayrica jandarma ve polis ekipleri de bölgede genis güvenlik önlemleri aldi. Traktörün römorkundan dereye savrulan yaralilarin yanina giden UMKE ekipleri ilk müdahalelerini gerçeklestirirken, AFAD ekipleri de yaralilarin dere yatagindan kurtarilmasi için çalisma yapti. Dere yatagi içerisinde 6’si agir 11 kisi için çalisma baslatan ekipler, öncelikle agir yaralilara müdahale etti. Sivil toplum kuruluslarinin da destek verdigi tatbikatta yaralilar ekiplerin müdahalesi ile kisa sürede dere yatagindan çikarilarak saglik ekiplerine teslim edildi. Insansiz hava araci ve 64 personel ile 17 aracin katildigi tatbikat gerçegini aratmadi. Tatbikatta personellerin gayretleri dikkatlerden kaçmadi.

“Gerçek olaylara daha hizli ve seri müdahaleler için iyi bir tatbikat”

Saglik personellerinin 16 kisinin yaralanmasi ile sonuçlanan kaza senaryosunda gayretle çalistiklarini dile getiren Düzce Il Saglik Müdürü Dr. Yasin Yilmaz, “16 kisinin yaralanmasi ile ilgili bir tatbikat yaptik. Saglik personelleri, AFAD ekipleri, özel kuruluslarin da katilimlari ile genis katilimli tatbikat yaptik. Arama kurtarma çalismalarini gerçeklestirdik. Birçok afet ve trafik kazalarinda ekiplerimizi hazir bulundurmamiz gerektigi için bu etkinligi yaptik. Gerçek olaylarda daha hizli ve seri müdahaleler için iyi bir tatbikat oldu. Çok güzel bir durum gerçeklesti” ifadelerini kullandi.

“16 kisinin yaralandigi bir kaza senaryosu kuruldu”

Orman isçileri ormandan döndükleri esnada 16 kisinin yaralandigi bir kaza senaryosu kurduklarini dile getiren Düzce AFAD Il Müdürü Ali Kartal ise, “Senaryomuza göre orman isçilerinin yol kenarinda dere suyunun yükselmesi sonucu meydana gelen heyelan ile birlikte 16 kisinin yaralandigi, 6 kisinin kendi imkanlari ile kurtuldugu, 10 kisinin ise ekipler tarafindan kurtarilmasi üzerine yapildi. Türkiye Afet Müdahale Plani 2014 yilinda yürürlüge girdi. 2022 yilinda da güncellemesi yapildi. 23 çalisma grubumuz var. Bunlardan birisi de saglik grubu. Bu gruplar her yil bir kere kendi alanlarinda tatbikat yapmak durumundalar. Bu yilda Saglik Müdürlügü burada tatbikat gerçeklestirdi” dedi.

Kaynak: İHA