Herkes Bu Kayalari Görmeye Geliyor

Artvin’de Hatilla Vadisi Milli Park içerisinde yer alan Bazalt Kayaligi son zamanlarda yerli ve yabanci turistlerden yogun ilgi görüyor.

Herkes Bu Kayalari Görmeye Geliyor
Orman ve Su Isleri Bakanligi Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügünce Artvin’deki Hatila Vadisi Milli Parki’nda 2016 yilinda hizmete alinan Türkiye’nin en yüksek cam seyir terasi 2022 yili Eylül ayila birlikte yaklasik 35 bin turist agirladi. Il merkezine yaklasik 15 kilometre uzaktaki Sikildim Kayasi mevkiinde 490 metre rakimda, Hatila Deresi’nden 220 metre yükseklikte sarp kayalara monte edilen seyir terasi, son baharda da ziyaretçilerini agirliyor. Cam terasa bin 200 metre uzaklikta bulunan ve turizm noktasi olarak ilan edilen Bazalt Kayalar da son yillarda ziyaretçi akinina ugruyor. Bölgede Bazalt Kayalar’in olusumuyla alakali bilimsel veri bulunmasa da sütunlarin, volkanik patlama sonucu lavlarin sogumasiyla olustugu biliniyor. Kayalarin özellikle görseli insanlarin ilgisini çekerken, bir çok yerli ve yabanci turist bölge ziyaret ederek fotograf çektirmeyi ihmal etmiyor.

“9 ayda 35 bin turist ziyaret etti”

Hatila Cam Teras Turizm Isletmecisi ve ayni zamanda Köy Muhtari olan Ümit Akalin, yaptigi açiklamada “Cam terasa yogun ilgi var. Son 9 aylik süreçteki verilere göre 35 bin civarinda turist misafir ettik. Cam seyir terasinin yani sira bazalt kayalar da ilgi görüyor. Hatila Vadisi Milli Parki içerisindeki bazalt kayaliklari turizm noktasi olarak ilan edildi. Cam seyir terasi ile bazalt kayaliklari arasindaki mesafe yaklasik bin 200 metre kadar. Aradaki mesafe kisa oldugu için gelen bütün misafirlerimiz ayni sekilde bazalt kayaliklarini da görmek istiyor. Buraya gelip buradaki fotografi, manzarayi gördükten sonra gayet memnun bir sekilde dönüs yapiyorlar” dedi.



“Sosyal medyada gördüm ilk firsatta ziyaret ettim”

Sosyal medyada görerek bazalt kayalari ziyaret eden Nezahat Dede, “Ilk defa geliyorum. Sosyal medyada görmüstüm ilk firsatta ziyaret ettim. Çok merak ediyordum ve merakimi giderdim. Herkese de tavsiye ederim çok güzel yerler. Kayalarin sekilleri ve kolaylikla kayalarin üzerine çikisimiz, rahat bir gezisimiz. Yani bunlar gerçekten çok güzel çok gezmeye deger yerler” derken, Dilan Sahinbas ise “Daha önce gelmemistim ama biliyordum burada bazalt kayalar oldugunu. Burasi tahmini 5 milyona yakin geçmisi oldugu biliniyor çünkü ilk volkanik patlamalarla olusan bölge belki de dünyanin ilk olusumunda ortaya çikti. Bende ilk defa bazalt kayalari gördüm. Çok etkilendim. Alan derinligi, yukariya dogru sütunlarin çikmasi, güzel nizamli sekilde çikmasi çok etkilendim” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA