Dünyada Onun Gibisi Nadir, Türkiye'de Tek
Uzun yillar pazarlamacilik yapan Fatih Gökgöz, emekli oldugu 10 yil önce Türkiye’de kimsenin yapmadigi bir meslek arayisina girerek, Uzak Dogu’da el yapimi ahsap zeka oyunlarini Türkiye’ye getirerek satmaya karar verdi. Açtigi dükkan ile yeni bir meslegi Türkiye’ye kazandiran Gökgöz, dünya genelinde ahsap zeka oyunlarini üreten ve satan sayisinin da iki elin parmaklarini geçmedigini ifade etti.

Üreten ve satanlarin sayisi iki elin parmaklarini geçmiyor
Gökgöz, dünya genelinde el emegi ahsap üretenlerin ve satanlarin Taylan’da iki kisinin, Endonezya’da 4 kisinin, Hindistan, Çek Cumhuriyeti ve Ingiltere’de 1’er kisinin bulundugu belirterek, Türkiye’de ise hiç bir meslektasinin bulunmadigini ifade etti.
10 yildir dükkaninda ahsap zeka oyunlarini satan Gökgöz, ’’Uzun süre kendi kendime Türkiye’de yapilmayan, kimsenin yapmadigi ve insanlara faydasi olacak bir is düsünüyordum. Uzak Dogu’da ahsap zeka oyunlari adinda ülkemizde olmayan bir is oldugunu gördüm. Bir sekilde Uzak Dogu’ya gittim ve su anda da oradan ülkemize bunu ithal eden Türkiye’deki tek firmayim. Benden sonra bu isi Uzak Dogu’nun haricinde dünyada yapan Prag ve Londra’da 2 kisi var. Ancak onlar plastik ve metalden yapilma zeka oyunlarinin da satisini gerçeklestiriyorlar. Bense sadece agaçtan yapilmis olan zeka oyunlarinin satisini gerçeklestiriyorum" dedi.
"Bu oyunlarin birçok faydasi var"
Ahsap zeka oyunlarinin çocuklarda zeka gelisimi, mukayese yetenegi gibi birçok faydasinin oldugunu söyleyen Gökgöz, ayrica bazi doktorlarin ahsap zeka oyunlarini Alzheimer hastalarina da önerdigini belirtti.
Gökgöz, "Bu isin adi tam olarak ahsap zeka oyunlari olarak geçiyor. Bu oyunlar insanlara üç boyutlu bakis, problem çözme, sabir, sekilleri ayirt edip kiyaslama, mukayese yetenegi kazandiriyor. Oyunlari oynayan çocuklar, ayrintiyi görmeyi ögreniyor ve küçük ayrintilari daha kolay bir sekilde fark edebiliyor. Ayrica bu oyunu oynayan çocuklar, okul hayatlarinda daha basarili oluyor ve imtihanlarda daha basarili bir sonuç elde edebiliyor. Ayrica bazi doktorlar Alzheimer hastalarina basit olarak nitelendirdigimiz ahsap zeka oyunlarini öneriyorlar" dedi.
"Her biri en kiymetli agaçlardan üretiliyor"
Fabrika ve teknolojik atölyelerde üretilen zeka oyunlarinin da bulundugunu belirten Gökgöz, kendisinin sattigi el emegiyle üretilen ve ahsaptan yapilmasi nedeniyle bir çok yönden daha degerli oldugunu da kaydetti.
Pandemi sürecinde mal aliminda zorlanmasina ragmen bu isi severek yaptigini da anlatan Gökgöz, ’’Oyunlarin hepsi genç kizlarin ilkel ekipmanlariyla, el emegiyle üretiliyor. Onun için bu oyunlara ulasilmasi çok zor oluyor. Örnegin bir siparis verdiginizde o siparisinizin hazirlanmasi 1 yil sürüyor. Hazirlandiktan sonra gidip, alip getiriyorsunuz. Daha sonra bu oyunlarin hepsinin insan sagligina zararli olmadigini, çocuklara zararli olmadigina dair Türkiye’deki laboratuvarlarda rapor aliyorsunuz. Bütün oyunlarimizin Türkiye’deki laboratuvarlardan alinmis raporlari var. Buradaki oyunlarda kullanilan agaçlarin her biri dünyanin en kiymetli agaçlarindan üretiliyor. Örnegin tik agacindan, Hint gül agacindan üretilen ahsap zeka oyunlari var. Tik agaci dünyada suya dayanikli en iyi agaçlardan birisidir. Ayni zamanda tik agacindan üretilen ahsap zeka oyununu oynadiginizda, çiplak ayakla topraga basmis gibi üzerinizdeki negatif enerjiyi yere vermis oluyorsunuz" diye konustu.
Gökgöz, Gazianteplilerin yani sira Türkiye’nin ve dünyanin farkli sehirlerinde yasayan zeka oyunlarina merakli insanlarin dükkani buldugunu belirterek, en düsük ahsap zeka oyunlarinin fiyatlarinin ise 150 TL’den basladigini kaydetti.
