Covid-19'Un Yeni Mutasyonu Açiklamasi Deltacron

Güney Kibris Rum Yönetimi’ndeki (GKRY) bir grup bilim insani, Covid-19’un Omicron ve Delta mutasyonlarinin melezi olan Deltacron adinda yeni bir mutasyon kesfettiklerini duyurdu.

Covid-19'Un Yeni Mutasyonu Açiklamasi Deltacron
Covid-19 salgini tüm dünyada yayilmaya devam ederken, virüsün yeni bir mutasyonu daha kesfedildi. Güney Kibris Rum Yönetimi’ndeki (GKRY) Kibris Üniversitesi Biyoteknoloji ve Moleküler Viroloji Laboratuvarinda çalisan bilim insanlarindan olusan ekibin basindaki Dr. Leontios Kostrikis yaptigi açiklamada, Covid-19’un Omicron ve Delta mutasyonlarinin melezi olan Deltacron adinda yeni bir mutasyon kesfettiklerini duyurdu. Kostrikis, yeni mutasyonun Omicron’un bazi mutasyonlariyla birlikte Delta mutasyonun genetik arka planini paylastigini ve bu nedenle yeni mutasyon kesfinin “Deltacron” olarak adlandirildigini aktardi.

Kostrikis, söz konusu mutasyonun dünyanin baska hiçbir yerinde tanimlanmamis olmasinin muhtemel oldugunu ve bu nedenle bu kesfe küresel ilgi olabilecegini ifade etti.



Toplam 25 kiside tespit edildi

Kostrikis, ekibinin 11’i Covid-19 nedeniyle hastaneye yatirilan hastalarda olmak üzere toplam 25 kiside Deltacron tespit edildigini aktararak, istatiksel analize göre hastaneye yatirilan hastalar arasinda söz konusu mutasyonu daha sik görüldügünü ifade etti.

Kosrikis, 25 vakadan alinan örneklerin dün Covid-19’daki degisiklikleri izleyen uluslararasi veritabani olan Grip Virüsü Verilerini Küresel Paylasma Girisimi’ne (GISAID) gönderildigini belirterek, "Bu mutasyonun daha patolojik mi yoksa daha bulasici mi yoksa Delta ve Omicron’dan daha mi baskin olacagini gelecekte görecegiz" dedi.

GKRY Saglik Bakani Michalis Hadjipantelas ise yaptigi açiklamada, “Dr. Kostrikis’in ekibinin çigir açan arastirmalari ve bulgulari, bilim insanlarimizla gurur duymamizi sagliyor, çünkü bu arastirma GKRY’yi saglik konularinda uluslararasi konuma yerlestiriyor” dedi.

Kaynak: İHA