Belarus Devlet Baskani Lukasenko, Kazakistan'in Eski Cumhurbaskani Nazarbayev Ile Görüstü
Belarus devlet haber ajansi, Belarus Devlet Baskani Aleksandr Lukasenko’nun Kazakistan’in eski Cumhurbaskani Nursultan Nazarbayev ile telefon görüsmesi gerçeklestirdigini bildirdi.

Belarus devlet haber ajansi, Lukasenko ve Nazarbayev’in "Kazakistan’daki durumu ayrintili olarak tartistiklarini" ifade ederek, görüsme hakkinda daha fazla bilgi vermedi.
Kazakistan’in ilk Cumhurbaskani Nazarbayev, 2019’da cumhurbaskanligindan ayrilmasinin ardindan Kazakistan Güvenlik Konseyi Baskani olarak görev almisti. Ülkedeki karisikligin ardindan geçtigimiz çarsamba günü Kazakistan Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev, Nazarbayev’i görevden alarak Güvenlik Konseyi Baskanligi görevini kendisinin yürütecegini bildirmisti.
Nazarbayev’in nerede oldugu bilinmiyor
Hakkinda ülkeyi terk ettigi yönündeki iddialar devam eden Nazarbayev’in nerede oldugu belirsizligini koruyor. Geçtigimiz çarsamba günü Taldikorgan kentindeki öfkeli protestocular, Nazarbayev’in heykelini halat baglayarak yikmisti.
Tokayev’den güvenlik güçlerine “vur” emri
Cumhurbaskani Tokayev erken saatlerde yaptigi ulusa seslenis konusmasinda, protestoculari “terörist” olarak nitelendirerek, güvenlik güçlerine uyari yapmadan ates açma emri verdigini ifade etmisti.
Kazakistan’daki protestolar
Kazakistan’da 2 Ocak’ta Mangistau bölgesindeki Zhanaozen ve Aktau’da sivilastirilmis petrol gazina (LPG) zam yapilmasina karsi halk sokaklara dökülmüs, protestolar iki gün sonra Almati ve ülke genelindeki diger sehirlere yayilarak siddetini arttirmisti. Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev, ayaklanmadan sorumlu tuttugu hükümetin istifasini kabul etmesine ragmen protestocular geri adim atmamisti. Gösterilerde güvenlik güçleri ile protestocular arasinda sik sik çatismalar yasanirken, ülke genelinde dün olaganüstü hal (OHAL) ilan edilmisti. Cumhurbaskani Tokayev ülkedeki olaylarin arkasinda "teröristler" oldugunu ifade etmis, siddetin bastirilmasi için Rusya, Belarus, Kazakistan, Ermenistan, Kirgizistan ve Tacikistan’in üye oldugu Kolektif Güvenlik Antlasmasi Örgütünden (KGAÖ) yardim istemisti. Örgüt, Kazakistan’daki durumu istikrara kavusturmak için ülkeye baris gücü göndermeyi kabul etmisti.
