Rusya, Kazakistan'a Hava Indirme Birligi Gönderdi

Rusya Savunma Bakanligi, Kazakistan’in talebi üzerine ülkeye hava indirme birlikleri gönderildigini duyurdu.

Rusya, Kazakistan'a Hava Indirme Birligi Gönderdi
Kazakistan’da sivilastirilmis petrol gazi (LPG) fiyatlarina zam yapilmasina tepki olarak baslayan protestolarin siddet olaylarina dönüsmesiyle hükümetin Kolektif Güvenlik Anlasmasi Örgütünden (KGAÖ) yardim talebine yanit geldi. Rusya Savunma Bakanligi, Kazakistan’in talebi dogrultusunda ülkeye hava indirme birlikleri gönderildigini duyurdu. Kazakistan’in Almati kentine gönderilen birliklerle ilgili yapilan resmi açiklamada, "6 Ocak 2022’de kabul edilen Kolektif Güvenlik Konseyi’nin kararina uygun olarak Kolektif Güvenlik Antlasmasi Örgütü’nün Baris Gücü, durumu istikrara kavusturmak ve normallestirmek için sinirli bir süreyle Kazakistan’a gönderildi. Rusya Hava Birlikleri’ne bagli alt bölümler ve askeri birlikler, KGAÖ baris güçlerine dahil edildi. Rus birliklerinin uçakla Kazakistan topraklarina sevkine devam ediliyor" denildi. Rus birliklerinin Kazakistan’a gönderilen KGAÖ baris gücünün bir parçasi oldugu ifade edildi.

KGAÖ’de Rusya, Belarus, Ermenistan, Tacikistan ve Kirgizistan bulunuyor. KGAÖ ülkelerinin Kazakistan’a ne kadar asker gönderecegi ise bilinmiyor.

Öte yandan Kazakistan Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev, dün yaptigi konusmada ülkedeki krizin asilmasi konusunda KGAÖ’ye üye ülkelerden Kazakistan’a yardim etmeleri için örgüte basvurdugunu duyurmustu. Ermenistan da KGAÖ baris gücü kapsaminda Kazakistan’a sinirli bir süre için 70 asker gönderilecegini açiklamisti.

(Erhan Altiparmak /IHA)
Kaynak: İHA