Dogu Anadolu'da Soguk Hava Ve Kar Yagisi Etkisini Sürdürüyor

Dogu Anadolu Bölgesinde soguk hava ve aralikli kar yagisi etkisini sürdürüyor. Geçtigimiz hafta neredeyse tüm yurdu etkisi altina alan siddetli kar yagislarinin ardindan Meteoroloji’den 46 il için sari kodlu uyari geçildi.

Dogu Anadolu'da Soguk Hava Ve Kar Yagisi Etkisini Sürdürüyor
Meteoroloji 12. Bölge Müdürlügü ekiplerince yapilan son degerlendirmeye göre, Dogu Anadolu Bölgesini genelinde hava parçali ve çok bulutlu; Erzurum, Erzincan ve Bayburt çevreleri aralikli kar yagisli geçecek. Sabah ve gece saatlerinde kuvvetli buzlanma ve don ile birlikte yer yer pus ve sis bekleniyor. Bölge genelinde dik yamaçlarda çig tehlikesi bulunmakta.

Sicakliklarin mevsim normallerinin altinda seyredecegi bölgede rüzgâr güneyli yönlerden hafif zaman zaman orta kuvvette, bölgenin kuzeyinde yer yer kisa süreli firtina (40-60 km/sa) seklinde esecek.

Çig uyarisi: Yüksek kar örtüsü bulunan egimli dik yamaçlarda çig riski bulundugundan, yetkililerin ve vatandaslarin dikkatli ve tedbirli olmalari gerekmektedir.

Buzlanma ve don uyarisi: Bölgede gün boyunca buzlanma ve don olayinin etkili olmasi beklendiginden yasanabilecek olumsuzluklara (buzlanma, don, ulasimda aksamalar vb.) karsi dikkatli ve tedbirli olunmasi gerekmektedir.

Meteoroloji 12. Bölge Müdürlügü sorumluluk alanindaki illerde gece en düsük hava sicakligi sifirin altinda olmak üzere; Erzincan ve Erzurum’da 11, Kars’ta 13, Agri’da 7, Igdir’da 6, Ardahan’da 13 derece olarak kaydedildi.

Bölgedeki kayak merkezlerinde en yüksek kar kalinligi; Palandöken Kayak Merkezinde 149, Ergan Kayak Merkezinde 90 ve Sarikamis Kayak Merkezinde 68 santimetre olarak kaydedildi.

“46 il için sari kodlu uyari!”

Meteoroloji Genel Müdürlügü, 31 Ocak tarihinde 46 il için sari kodlu uyarida bulundu. Buna göre vatandaslar kar örtüsünün bulundugu dik yamaçlarda çig riski olmasindan dolayi meydana gelebilecek olumsuzluklara karsi uyarildi.

Sari kodlu uyari yapilan iller; Adana, Adiyaman, Agri, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Bingöl, Bitlis, Bolu, Çorum, Elazig, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüshane, Hatay, İçel, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kirsehir, Malatya, Kahramanmaras, Mus, Nevsehir, Ordu, Rize, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Sirnak, Ardahan, Bartin, Karabük, Osmaniye, Düzce.
Kaynak: İHA