Kuzey Kore'den Bu Ayki 7'Nci Füze Denemesi

Japonya hükümeti, Kuzey Kore’nin yeni bir balistik füze denemesi gerçeklestirdigini açiklarken, Pyongyang’in bu ay yaptigi füze denemelerinin sayisi 7’ye yükseldi.

Yeni yil ile birlikte füze programina hiz kazandiran Kuzey Kore’nin bu sabah yeni bir silah denemesi gerçeklestirdigi bildirildi.

Japonya hükümetinden yapilan açiklamada, Pyongyang’in 07.52 siralarinda ülkenin iç kesimlerinden Japon Denizi istikametine dogru balistik füze firlattigi açiklandi. Füzenin 2 bin kilometre irtifa ile 800 kilometre uçtugu belirlenirken, yaklasik 30 dakika havada kaldigi ifade edildi. Japonya Bas Kabine Sekreteri Hirokazu Matsuno füzenin Japonya’nin münhasir ekonomik bölgesinin disina düstügünün degerlendirildigini söyledi.

Kuzey Kore’nin eyleminin Birlesmis Milletler (BM) kararlarinin ihlali anlamina geldiginin altini çizen Matsuno, denemenin detayli sekilde analiz edilecegini de sözlerine ekledi.

Basbakan Fumio Kishida’nin ise Kuzey Kore’nin son denemesini ele almak üzere bugün Ulusal Güvenlik Konseyi’ni toplayacagi ögrenildi. Öte yandan, Güney Kore Genelkurmay Baskanligi da füze denemesini dogruladi.

Bu ay 7. deneme

Yeni yilin ardindan ilk olarak 5 ve 11 Ocak tarihlerinde gelecegin savunma teknolojisi olarak gösterilen hipersonik füzeleri deneyen Pyongyang, 14 Ocak tarihinde ise demiryolu tabanli füze yeteneklerini test etmeye yönelik tatbikatin bir parçasi olarak 2 taktik güdümlü füze firlattigini dogrulamisti. 17 Ocak’ta 2 taktik güdümlü füze daha atesleyen Kuzey Kore yönetimi, 25 Ocak’ta ise seyir füzelerini test etmisti. Geçtigimiz Cuma günü 2 taktik güdümlü füzenin daha basarili sekilde test edildigini duyuran Pyongyang’in bu ayki denemelerinin sayisi 7’ye yükselmis oldu.
Kaynak: İHA