Meksika'dan Wikileaks'in Kurucusu Assange'a Siyasi Siginma Teklifi

Meksika Devlet Baskani Andres Manuel Lopez Obrador, ABD’nin casuslukla suçladigi WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’a siyasi siginma hakki vermek istediklerini duyurdu.

Meksika'dan Wikileaks'in Kurucusu Assange'a Siyasi Siginma Teklifi
ABD’nin casuslukla suçladigi ve Ingiltere’nin baskenti Londra’nin disindaki Belmarsh Hapishanesi’nde tutulan Wikileaks’in kurucusu Julian Assange, Meksika’dan siyasi siginma teklifi geldi. Meksika Devlet Baskani Andres Manuel Lopez Obrador düzenledigi basin toplantisinda, Assange’a siyasi siginma hakki vermek istediklerini duyurdu. Assange’in hasta olduguna dikkat çeken Obrador, Assange’in Meksika için herhangi bir tehlike olusturmadigina deginerek, siyasi siginma hakki teklifini kardeslik ve dayanisma amaciyla yaptiklarini ifade etti.

Baskan Obrador, Assange’i casusluk suçlamasiyla yargilamak isteyen ABD’ye de insanca ve dayanisma içinde hareket etme çagrisi yaparak, daha önce ABD’nin eski Baskani Donald Trump yönetimine Assange’i affetmeleri için bir mektup yazdigini ancak cevap alamadigini belirtti.

Öte yandan ABD, 50 yasindaki Assange’i Afganistan ve Irak savaslariyla ilgili yüz binlerce sizdirilmis belgeyi yayinlamasinin ardindan "ulusal savunma bilgilerini elde etmek" ve "ifsa etmek için komplo kurmak" iddialariyla suçluyor. Açilan davalar nedeniyle önce Ekvador’a, ardindan Ingiltere’ye siginan Assange, 2019’dan bu yana ABD’nin suçlamalari ve iade talebi nedeniyle herhangi bir suçtan hüküm giymedigi halde Londra’daki yüksek güvenlikli Belmarsh Hapishanesinde tutuluyor. Assange’in ABD’ye idesi durumunda en az 165 yil hapis cezasi alabilecegi belirtiliyor.
Kaynak: İHA