Erzincan'da Karbonmonoksit Gazindan Iran Uyruklu 6 Kisi Zehirlendi

Erzincan’da isinmak için yaktiklari sobadan sizan karbonmonoksit gazindan zehirlenen Iran uyruklu 2’si çocuk 6 kisi hastaneye kaldirildi.

Erzincan'da Karbonmonoksit Gazindan Iran Uyruklu 6 Kisi Zehirlendi
Olay, Erzincan merkez Cumhuriyet Mahallesi 401 Sokakta meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, müstakil evde yasayan 6 Iran uyruklu sobadan sizan karbonmonoksit gazindan zehirlendi. 112 Acil Servis ekiplerinden yardim isteyen vatandaslar, ambulanslarla Mengücek Gazi Egitim ve Arastirma Hastanesi’ne kaldirildi.

Tedavi altina alinan 6 kisinin sobadan sizan karbonmonoksitten zehirlendikleri belirlenerek hayati tehlikelerinin bulunmadigi bildirildi.

‘Temizlenmeyen bacalar karbonmonoksit zehirlenmesine neden oluyor’

Erzincan’da kisla birlikte karbonmonoksit zehirlenmeleri artti. Itfaiye Müdürlügü ekipleri, vatandaslara baca temizligini düzenli araliklarla aksattirmadan yaptirmasi için çagrida bulundu.

Son zamanlarda yasanan soba zehirlenmelerine karsi halki bilgilendirme ve bilinçlendirme çalismalarina devam eden ekipler, karbonmonoksit gazinin renksiz ve kokusuz oldugu için fark edilmedigini ve maalesef insanlarin zehirlenerek hayatini kaybettigini söyledi.



Itfaiye Müdürlügü Egitim Amiri Yakup Cenk Say, “Öncelikle vatandaslara baca montajini itfaiye ekiplerine ve yetkili firmalara yaptirmalarini, bacalarin periyodik bakimlarini özellikle kati yakitli sobalarin aylik bakimlarini mutlaka yaptirmalarini öneriyoruz. Çünkü baca temizliginin yapilmamasi yangin çikmasina neden oluyor. Bir diger önemli unsur dogalgaz menfezlerinin açik olmasi gerekiyor. Havalandirmanin çok iyi yapilmasi gerekiyor. Ve hep dedigimiz gibi kombilerin periyodik bakimlarinin her yil yaptirilmasi gerekiyor” diyerek uyarilarda bulundu.

Karonmonoksit zehirlenmelerinin belirtilerine deginen Say, “Bas agrisi, yorgunluk hissi, mide bulantisi, uyku hali gibi semptomlar zehirlenmenin ilk belirtilerdir. Fark edilmezse bunun akabinde ölümler meydana gelmektedir. Bu belirtiler olustugunda zehirlenen kisiler hizla ortamdan uzaklastirilarak açik havaya çikarilmali ve 112 Acil Çagri Merkezini aramali” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA