'Bir Nükleer Savasin Kazanilamayacagini Ve Asla Savasilmamasi Gerektigini Onayliyoruz'

Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri Çin, Fransa, Rusya, Birlesik Krallik ve ABD yayinladiklari ortak bildiride, “Bir nükleer savasin kazanilamayacagini ve asla savasilmamasi gerektigini onayliyoruz” ifadelerine yer verdi.

'Bir Nükleer Savasin Kazanilamayacagini Ve Asla Savasilmamasi Gerektigini Onayliyoruz'
Dünyanin 5 nükleer gücü ve Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri olan Çin, Fransa, Rusya, Birlesik Krallik ve ABD, bu yil içinde yapilacak önemli bir nükleer anlasmanin gözden geçirilmesi öncesinde, nükleer silahlarin yayilmasini önleme ve nükleer savaslari engellemek için ortak bildiri yayinladi.

Ortak bildiride, "Nükleer silaha sahip devletler arasinda savastan kaçinmak ve stratejik risklerin azaltilmasini saglamak en basta gelen sorumluluklarimizdandir" ifadelerine yer verilerek, "Bir nükleer savasin kazanilamayacagini ve asla savasilmamasi gerektigini onayliyoruz. Bu tür silahlarin daha fazla yayilmasinin önlenmesi gerektigine kuvvetle inaniyoruz" denildi.

Bildiride, nükleer kullanimin genis kapsamli sonuçlari olacagindan, nükleer silahlarin var olmaya devam ettikleri sürece, savunma amaçlarina hizmet etmesi, saldirganligi caydirmasi ve savasi önlemesi gerektigi belirtildi. Bildiride, "Nükleer tehditleri ele almanin önemini bir kez daha teyit ediyor, ikili ve çok tarafli olarak, Nükleer Silahlarin Yayilmasini Önleme Anlasmamiza (NPT) ve anlasmadaki taahhütlerimizi korumanin önemini vurguluyoruz. Anlasmadaki madde VI da dahil olmak üzere, nükleer silahlanma yarisinin erken bir tarihte durdurulmasina, nükleer silahsizlanma ile ilgili etkili önlemlere, siki ve etkili uluslararasi denetim altinda genel müzakereleri sürdürme taahhütlerimize bagli kaliyoruz" denildi.

"Her birimiz, nükleer silahlarin yetkisiz kullanimini önlemek için ulusal önlemlerimizi sürdürmeyi ve daha da güçlendirmeyi amaçliyoruz” ifadeleri kullanilan bildiride, “Hedefsizlestirme konusunda daha önceki açiklamalarimizin geçerliligini yineliyor, nükleer silahlarimizin birbirini veya baska bir devleti hedef almadigini teyit ediyoruz" denildi.

Nükleer silahlarin olmadigi ve herkes için güvenli bir dünya hedefine dikkat çekilen bildiride, silahsizlanma konusunda ilerleme ve daha elverisli bir güvenlik ortami olusturmak için tüm devletlerle birlikte çalisma istegi vurgulandi.

Bildiride, "Askeri çatismalardan kaçinmak, istikrari ve öngörülebilirligi güçlendirmek, karsilikli anlayis ve güveni artirmak ve silahlanma yarisini önlemek için ikili ve çok tarafli diplomatik yaklasimlar aramaya devam etmeyi amaçliyoruz. Karsilikli saygi ve birbirimizin güvenlik çikarlarini ve endiselerini kabul ederek yapici bir diyalog sürdürmeye kararliyiz” denildi.

(Aylin Albayrak/IHA)
Kaynak: İHA