Zehirli Aslan Baligi Kusadasi'nda Yakalandi

Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus’un bati kisimlarinda genellikle Kizildeniz’de görülen bir balik türü olan Zehirli Aslan Baligi Kusadasi’nda balikçilar tarafindan yakalandi. Dünyanin en zehirli baligi olarak adlandirilan Aslan Baligi, vatandaslar tarafindan panik olusturdu.

Zehirli Aslan Baligi Kusadasi'nda Yakalandi
Türkiye’de ilk defa 2014 yilinda Iskenderun açiklarinda görülen ve yilda 2 milyona yakin yumurta birakarak hizli çogalabilen bir tür olan Aslan Baligi, kisa süreçte Türkiye’nin tüm denizlerinde görülmeye baslandi. Özellikle kayalik alanlarda görülen bir tür olan Aslan Baligi, Aydin’in Kusadasi ilçesinde de ilk defa balikçi barinagina yakininda 1 metre derinlikte görülerek yakalandi.

Konu ile ilgili açiklama yapan Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler (EKODOSD) Dernegi Baskani Bahattin Sürücü, "Küresel iklim degisikligi nedeniyle denizlerimizde son yillarda birçok yabanci tür görülmeye basladi.

Bu türlerin büyük çogunlugu Süveys Kanali vasitasiyla gelmektedir. Akdeniz’e giren yabanci türlerin içinde, yirtici ve bulundugu ortamlardaki yerel türlere olumsuz yönde zarar veren Aslan Baligi (Pterois miles) gibi zehirli balikta bunlardan birisidir. Dogu Akdeniz’den Ege’ye dogru yavas yavas gelmeye basladilar. Geçtigimiz yil Kusadasi’nda görülmüslerdi. Bugünde balikçi limaninda bir Aslan Baligi görüldü ve kepçeyle disari alindi. Aslan baliklarinin burada çogalmasi yerel türleri olumsuz etkileyecektir. Aslan Baligi, üzerinde bulunan zehirli dikenler dolayisiyla dikkat edilmesi gereken balik türlerinin basinda gelmektedir. Süveys Kanali vasitasiyla Akdeniz’e giren yabanci türlerin içinde denizlerin en istilaci ve yirtici türlerinden biri olarak bilinen Aslan Baligi, doymak bilmeyen ve kiyisal küçük baliklari kayalarda ve kovuklarda sikistirarak avlayan, deniz ekosistemini tahrip eden, ancak dogal düsmani olmayan bir türdür. Muhtemelen zaman içinde çogalacak ve balikçilar tarafindan avlanacaktir. Eti yenebilir oldugundan tezgahlarda yerini alacaktir. Aslan Baligi gibi yirtici ve zehirli türlerin özellikle yeni görülmeye basladigi kiyilarda insan-balik yakinlasmasi sonucunda meydana gelebilecek kazalarda nelerin yapilmasi gerektigi konusunda saglik kuruluslarinin da yeterli bilgiye sahip olmasinda yarar bulunmaktadir" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA