Amasya'da Yogun Kar Yagisi Seralari Yikti

Karadeniz Bölgesi’nin sebze üssü Amasya’da günlerdir süren kar yagisi köylerdeki binlerce dönüm seranin yikilmasina yol açti.

Amasya'da Yogun Kar Yagisi Seralari Yikti
Seralarin üzerinde biriken karlar çökmelere neden oldu. Büyük sok yasayan çiftiler, zararlarinin artmamasi için tedbir alip ayakta kalan seralari örten naylonlari kesmek zorunda kaldi.

Hasar tespit çalismasi baslatildi

Sadece seralarin metal direkleri ve naylonlari ziyan olmadi. Büyük umutlarla dikilen ürünler de zarar gördü. Kara kara düsünen üreticiler çare ararken Amasya Il Tarim ve Orman Müdürlügü de hasar tespit çalismasi baslatti. Büyük çapta maddi kaybin yasandigi Kizilca köyünün muhtari Osman Türkmen, “5 bin dönüm seramiz var. Yüzde 80’i yikildi. Zararimiz çok büyük” dedi.

‘Domates diyari’ köyde yaz dönemi ürünlerini dikmek için hazirlik yaparken kalinligi 70 santimi geçen kar yagisi sonrasi bu felaketle karsilastiklarini belirten Türkmen, “Siparislerini verdigimiz fidelerimiz ekilmisti. Önümüzdeki ay elimizde olacak. Ama su an ortada hazir sera yok. Üretim yapmamiz için seralarimizi acilen ayaga kaldirmamiz lazim” diye konustu.



Enkazin kaldirilmasi için destek isteniyor

Yöre çiftçilerinden Hicabi Bagçuvan, çöken seralarin enkazinin kaldirilmasina köylülerin gücünün yetmeyecegine isaret ederek yetkililerden destek istediklerini söyledi.

Örtü alti sebze yetistiriciliginin yapildigi köylerden Aksalur’un Çayköy mezrasinda yasayan Selami Kalkan da seralari yeni sezona hazirlayamadiklari durumunda bunun fiyatlara yansimasiyla domatesin kilosunun 25 liraya kadar varabilecegini iddia etti. Ayni köyden Recep Silli ise “Daha geçen hafta borçlanarak yeni traktör almistim. Bunun borcunu mu verecegim. Seralara naylon mu alacagim. Fide paralarini mi ödeyecegim. Ne yapacagim bilemiyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA